Evită grupurile pump & dump!

Una din gășelnițele din lumea crypto sunt grupurile de pump & dump. Explicat în câteva cuvinte: se adună câteva mii de utilizatori care cumpără și vând o monedă într-un timp foarte scurt. Ce înseamnă o cerere mare pentru o monedă? Crește prețul (pump). Ce înseamnă o ofertă foarte mare pentru monedă? Exact, scade prețul – dump.

Este un principiu comun al oricărei piețe libere, dar care poate fi influențat foarte ușor de o mână de oameni – majoritatea grupurilor de P&D au 2-3000 de oameni.

În fine, un nene a scris un articol despre asta, în care prezintă cum funcționează sistemul și de ce nu este eficient decât pentru o mână de oameni – cei ce organizează aceste activități.

Și treaba e simplă: ăia care organizează își cumpără din timp cantități mari dintr-o anumită monedă, dau anunțul, vând după un minut. Bam, profit de 500%. Cei care cumpără, ori cumpără la un preț foarte aproape de vârf (și au un profit infim) ori, cel mai probabil, cumpără pe vârf și vând pe pierdere. Partea nasoală? Că ăștia din urmă reușesc să se convingă că nu au fost destul de rapizi, că data viitoare vor fi pe fază șamd.

Vrei să „bați” grupurile de P&D? Te apuci să cauți toate monedele care au o oarecare stabilitate în raport cu BTC, de preferat ieftine, și setezi vânzarea lor la un profit de x% (depinde de tine, cât de greedy ești; eu aleg 20-30%). O strategie de felul ăsta îți oferă mai multe șanse să nimerești o monedă „norocoasă” – și mai de jos! – decât dacă ai fi într-un grup.

De exemplu, RDD a avut vreo jumătate de an în care s-a scăldat în intervalul 8-40 satoshi. BITB a stat doi ani la 3 satoshi. Sper că nu crede cineva că brusc, aceste tokens au început să valoreze…. ceva.

O altă chestie la care ai mai putea fi atent este variația prețului de deschidere/închidere (am scris aici despre cum se citesc candlesticks).

Un pattern de genul ăsta mie îmi spune că sunt doar tranzacții făcute de diverși boți, care vând/cumpără într-un anumit interval și că este o monedă care așteaptă doar să intre în vizorul unui grup de P&D.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter