Ce greșeli am făcut exersând la chitară?

Așa cum am zis, am tot zdrăngănit de câțiva ani. Mare parte din acest timp a fost așa… să fie, fără vreo planificare, fără vreun program, fără nimic. Prin urmare, am prins câteva greșeli și le-am perpetuat. Ba din comoditate, ba din neștiință… În fine, uite greșelile de care sunt conștient:

1. Încălzirea§

Este la mintea cocoșului: atunci când ești pe punctul de a face un efort susținut, e o idee bună să te încălzești un pic. Atleții o fac, tu de ce n-ai face-o?

Făcând asta, îmi „deblochez” degetele, pentru că nu știu cum ești tu, dar mie – probabil vârsta, probabil e normal, habar n-am – mi se întâmplă să nu îmi pot mișca degetele așa cum aș vrea (e.g. încearcă să miști doar inelarul). Prin urmare, fac o încălzire de bază, înainte să iau chitara din suport: întind degetele, sucesc mâinile etc. Nu acord zece minute acestui proces, dar 2-3 minute da:

2. Power Chords§

Cel mai comod îmi este să țin power chords cu degetul arătător și cel inelar: arătătorul apasă o coardă, inelarul două. Habar n-am cum e corect, dar am observat că e mai comod să folosesc și degetul mic în toată povestea asta, iar fiecare deget apasă o coardă.

De ce e mai comod? În Master of Puppets sunt o grămadă de slide-uri, iar apăsarea a două corzi cu un singur deget este ceva foarte obositor și mă încetinește. De când am început să corectez această greșeală mi s-a îmbunătățit viteza ȘI claritatea sunetului.

 

3. Viteza§

Din fericire, de asta m-am prins devreme: când vreau să învăț ceva, încep de la cea mai mică viteză. Dacă greșesc, viteza e prea mare. Vorbim despre muscle memory: chiar dacă mușchii nu au o memorie per se, repetiția favorizarea dezvoltării unor legături în creier care vor muta responsabilitatea unei acțiuni spre zona de reflexe. Gândește-te de exemplu cum era când te-ai urcat prima dată la volan (atenție maximă, trebuia să auzi motorul, nimeni nu trebuia să-ți distragă atenția etc) cu modul în care conduci acum: poți vorbi, poți asculta muzică șamd.

Eh, la fel e și la exercițiu. Eu folosesc Guitar Pro și pot rula un tab de la o viteză foarte mică și incrementez când reușesc să execut o parte fără greșeli de câteva ori la rând. De exemplu, Master of Puppets îmi iese fără nici o greșeală la 60% și cu greșeli minore la 70%. Mai sus încep să greșesc frecvent.


Pe lângă greșelile astea ce țin strict de chitară, mai sunt și chestiile ce țin de formarea unui obicei. De exemplu:

  1. Formarea unei rutine. După încălzirea de la primul punct, începi să faci câteva exerciții la chitară. Aceleași exerciții, zilnic, pentru a te ajuta să intri într-un mindset potrivit;
  2. Un program bine stabilit de exercițiu, la o anumită oră – la mine ora asta este 9:30;
  3. O poziție corectă și comodă a corpului este importantă. Te ajută să te concentrezi asupra exercițiului, nu asupra „pff, mi-a amorțit iar piciorul/mâna/gâtul”.
  4. O poziție corectă și comodă a chitării este și ea la fel de importantă. Ca rule of thumb, nu ții chitara de gât. Dacă iei mâna de pe gâtul chitării, aceasta nu ar trebui să cadă sau să se miște! Mâna stângă ar trebui să fie ocupată cu apăsarea corzilor, nu cu susținerea chitării!
  5. Exercițiul pe chitara electrică se face doar prin amp. Nu vrei să înveți ceva doar ca să afli că se aude altfel, nu? Până și cel mai ieftin amp ar trebui să fie suficient!

Tu exersezi la vreun instrument? Ce sfaturi ai?

5 Comentarii

Gigel Anonimu' a scris

Cea mai mare greseala pe care am facut-o la inceput a fost „sloppiness”. Adica sa nu acord atentie prea mare tehnicii si corectitudinii, sa ating fara sa vreau string-uri cu parti ale mainii, etc. Sentimentul ala de „daca merge las-o asa”.

E exact ca si touch typing-ul. Merge sa vanezi tastele la ochi si e greu sa te dezveti si sa faci exercitii de touch. Dar dupa ce investesti putin timp iti recuperezi investitia de 100 de ori.

Si asta cred ca e un risc major ptr. astia care invatam de unii singuri. N-ai pe cineva care sa-ti corecteze postura, sa-ti dea sfaturi, etc. Trebuie sa fii extra atent sa nu capeti obiceiuri proaste si tehnica slaba.

Dar sunt de acord cu ce ai zis in mare parte – in afara de power chords ca n-am electrica si habar n-am ce presupune :) Mai ales partea cu incetinitul. Daca vrei sa inveti sa canti repede trebuie sa inveti sa canti incet prima data. Si sa repeti partile dificile ale unei melodii de zeci si sute de ori pana-ti intra-n reflex. Sa fii constient si sa-ti optimizezi micile miscarii ale degetelor si ale muschilor.
E aproape ca-n programare – reduci totul la cea mai simpla si de baza solutie si construiesti de-acolo. :D
Ah, si trebuie sa inveti si limbajul universal mai devreme sau mai tarziu – eu mi-am calcat pe inima si am inceput sa invat teorie muzicala. Si am gasit si cartea perfecta pentru asta – din vreo 5,6 optiuni de carti ptr. beginners. Basic Music Theory de Johnathan Harnum. E foarte usoara, amuzanta, capitole scurte, etc. Poti sa termini un capitol in 15-25 de minute si simti ca avansezi zilnic.

Ionuț Staicu a scris

@Gigel Anonimu’: Păi poți folosi powerchords și la acustică. E.g. smells like teen spirit.

Din sample pare interesantă, probabil o voi cumpăra luna viitoare, când intru și în teorie un pic. Ce mă enervează cel mult este sistemul alternativ al notelor (A-G vs Do-Si) și cam în toate cărțile se folosește sistemul german (A-G) iar o eventuală discuție cu un român ar fi foarte … confuză (la un moment dat îmi zice un amic „ia un Mi”, la care eu eram foarte confuz; dacă spunea E, era foarte evident :D )

Gigel Anonimu' a scris

@Ionuț Staicu: Un heads up despre „Basic Music Theory” de Johnathan Harnum. Am terminat-o, oarecum.
Prima jumatate e chiar misto – usoara si digerabila. A doua jumatate insa, mai ales spre final, devine din ce in ce mai tersa – incearca sa condeseze informatia in capitole foarte scurte si e greu de inteles.
Deci recomandarea mea a fost buna doar pe jumatate. :)
Eu am mai pus ochii pe cateva bucati mai complete, tot ptr. beginners:
Music Theory for Dummies
The A/B Guide to music theory
Practical music theory complete – Feldstein.
Ultima pare chiar foarte faina.
Eh, oricum n-ai cum sa inveti totul dintr-o singura carte.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter