Guest post: Ce este Tether și de ce trebuie să fugim că dracul de tămâie?

Guest post: Ce este Tether și de ce trebuie să fugim că dracul de tămâie? ©

Despre USDT a scris și Ionuț aici. Nu o să reiau toate detaliile legate de filozofia din spatele acestei monede pentru că au fost detaliate în sute de articole.

Ceea ce nu a explicat însă nimeni ca pentru proști este de ce Tether ridică atâtea semne de întrebare. Și pentru că am intrat într-o discuție contradictorie cu cineva de pe reddit pe această temă aducându-i contra argumente la toate argumentele sale, acum știu cum gândesc și apărătorii acestei monede.

1. Tether are fiecare dolar virtual acoperit în dolari normali într-un cont de bancă.

Nu are. Vom reveni la acest punct dar vă spun eu că nu are cum să aibă. Din acest motiv Bitfinex (firma care emite USDT) a concediat firma ce îi audita: Friedman LLP.

2. USDT este tranzacționat pe piață de către investitori, Bitfinex nu intervine deloc. Cei care fac profituri, o fac în detrimentul altor oameni normali.

Nimic mai fals. Atunci când piață e în scădere toți cei care doresc să își pună investiția în siguranță cumpără USDT. Pe același principiu, atunci când piața crește, toți se grăbesc să își tranzacționeze tetherul în alte monede pentru a face profit. Cine este atât de prost să îți cumpere ție USDT când piața e în creștere?

3. Prețul USDT se formează liber pe piață

Cererea și oferta formează prețul în orice economie normală. Pentru că prețul USDT să rămână un dolar, volumul celor care cumpără USDT trebuie să fie egal cu volumul celor care vând USDT. Totuși cine naiba cumpără USDT într-o piață în creștere? Aici stă esența acestei probleme: tether-ul este cumparat de catre boții Bitfinex. Doar așa pot păstra prețul la un dolar.

4. Bitfinex este responsabil exclusiv de paritatea USDT/USD, pe restul piețelor nu intervine

Nope. Bitfinex trebuie să aibă boți pe toate piețele ce au paritate cu USDT. Pentru că ei trebuie să se asigure că atunci când bitcoin valorează 10.000 de dolari, tot un bitcoin trebuie să valoreze și 10.000 de USDT.

5. Bine, bine dar tu îmi spui că Bitfinex cumpără în pierdere?!?

Exact, Bitfinex amortizează pierderile altor oameni și le iau asupra lor.

6. Ce samariteni. De ce?

Pentru că nu dau de la ei. E ca și cum au o imprimantă de bancnote de monopoly și le dau oamenilor pe dolari adevărați. Atunci când gaura crește, mai printează niște bancnote.

Și acum revenim la punctul 1. Cine este atât de dobitoc să amortizeze pierderile altor oameni cu dolari adevărați? Pun pariu că în conturile bancare Bitfinex nu se va găsi nici praful de pe tobă. Cu prima ocazie în care marketul va fi din nou în bull run și lumea va dori să vândă USDT, Bitfinex își va închide porțile.

7. Cum mă feresc de fluctuațiile pieței?

Nu mai investi în Tether. Cel mai simplu ar fi să HODL. Da, este o bulă. Nu, nu se va sparge acum. Avem nevoie ca publicul larg să îmbrățișeze crypto, deci avem nevoie de mai multe exchange-uri facile care să permită oamenilor conversie usora între fiat și monede digitale. Și vor veni, vezi Robinhood, FairX etc.

Cel mai bun indicator sunt taximetriștii. În momentul în care te urci într-un taxi și un taximetrist prietenos și cel mai probabil atehnic va începe să îți vorbească de monede virtuale e timpul să ieși de pe piață. Mai e până atunci.

4 Comentarii

Ionuț Staicu a scris

Parcă am citit zilele astea că vor avea ceva control să le verifice asset-urile. Cred ca lucrurile vor arăta destul de.. uhm… sângerii în statistici.

Și la cum scade BTC, o nouă criză s-ar putea să însemne sfârșitul hype-ului crypto (sau măcar al lui BTC). Ceva speculații spuneau că o scădere sub un anumut prag (5-8000$, depinde de articole) vor face revenirea mult mai dificilă.

Bilen a scris

Se va reveni, probabil maine sau poimaine. Problema va fi, asa cum am zis si in articol cand toata lumea va dori sa isi cumpere inapoi altcoinurile cu USDT pentru ca piata e in crestere, nu va mai fi nimeni sa le cumpere mizeria de tether. Si atunci se va declansa un nou crash care ar putea fi cel fatal.

Bilen a scris

Este posibil ca la scaderea asta sa participe si Bitfinex retragand bani de pe piata. Dar am mai zis-o si in articol, in piete ca acum USDT jubileaza. Toata lumea vrea sa isi puna investitia sub protectie si tether este cel mai la indemana.

Adevarata drama tether se va declansa cand piata creste. Intuitia mea este ca Bitfinex isi va retrage botii si va zice ca de azi incolo nu mai putem asigura paritatea dolar sa vezi atunci.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter