Când nu face aruncătoare de flăcări, Musk lansează rachete spre Marte
Unul din scopurile acestei lansări a fost acela de a testa costumul spațial: cum izolează radiații, termic, chestii d’astea. Așa cum zicea și Joie, toată operațiunea asta a costat mai puțin de 10km de autostradă construită pe hârtie: doar 90 de milioane de dolari.
Este una dintre cele mai mari rachete lansate vreodată de oameni și, în cazul în care nu știai, există câteva provocări când vine vorba de lansări în spațiu:
- Scopul este să scape cât mai repede de gravitația Pământului. Cea mai scurtă distanță este… în sus. Ăsta e motivul pentru care rachetele sunt lansate vertical și nu orizontal, ca avioanele (poți citi aici, aici, aici sau aici mai multe detailii);
- Cu cât e încărcătura mai mare, cu atât se consumă mai mult combustibil. Iar cobustibilul ăla trebuie cărat și el, deci se consumă și mai mult combustibil pentru a… se căra cobustibil. Se intră într-un fel de buclă, dar ideea e că, raportându-ne la tehnologia curentă, avem o oarecare limită la ceea ce putem scoate din incintă…
- Până la Musk, lansările de rachete presupuneau o risipă foarte mare: primele trepte (tuburile alea ce cad după câteva minute de la lansare) nu erau refolosite. Musk a venit și, datorită bugetului redus, și-a pus întrebarea „noi de ce nu refolosim astea?”. Prin urmare, SpaceX nu doar că recuperează aceste tuburi, dar le face într-un mod absolut superb. În filmul de mai jos vezi cum acestea aterizează. Și aterizează sincron.
Dacă nu mă înșel, este prima călătorie interplanetară privată. Nu știu ce e mai impresionant, că e privată sau că e interplanetară?! Sau că în mai puțin de zece minute a ajuns la 200km de pământ și a atins o viteză de 26.000 km/h
Nu stiu ce asigurare are masina aia, dar nu cred ca acopera ploaia de stele…
@Joie Negru: nu bate, nu troncăne, accept orice test
O chestie pe care n-o inteleg eu, apropo de treaba asta cu combustibilul si oarecum off-topic. E o intrebare retorica, pentru ca stim cu totii raspunsul bineinteles.
De ce un apostol al energiei curate nu foloseste energie curata pentru propulsia rachetelor respective ci trebuie sa care combustibil de racheta?
@Malin: Păi simplu: modul în care este folosit combustibilul la o lansare nu permite folosirea unei alte surse de energie
@Ionuț Staicu: Deci combustibilul fosil nu e asa naspa cum sustine Elon Musk in diverse situatii ci e util atunci cand nu poti sa propulsezi racheta cu baterii de laptop. Hypocrisy much?
@Malin: Nu cred că a zis Musk că ar fi nașpa ci doar că e finit…
A menționat că e nevoie de mult prea multa energie și că nu e posibil sa folosească decât combustibil.
Am vazut de-abia azi aterizarea sincron. Superba. Cineva spunea ca o sa ne amintim de momentul asta la fel cum isi aminteau bunicii aterizarea pe Luna.
@Malin – nenea asta explica mai pe larg de ce nu se pot folosi inca energii curate:
https://www.quora.com/Is-SpaceX-experimenting-with-rockets-powered-by-clean-energy-resources
O alta varianta posibila dar destul de riscanta ar mai fi un Launch Loop – un fel de rampa imensa de pe care sunt propulsate rachetele.
Mai e si Space Thether-ul: Un cablu imens de lung care ajunge din spatiu pana pe pamant si pe care pot fi urcate greutati in spatiu gen lift. Inca nu s-a inventat un material destul de rezistent insa.