Cum fierbi orezul (și o rețetă simplă)

Cum fierbi orezul (și o rețetă simplă) ©

Cred că sunt puține legumele care se ridică la nivelul orezului. O mână de orez poate hrăni lejer o familie întreagă o zi întreagă. Plus că se gătește ușor și este foarte, foarte greu să îl strici. Am zis că și costă foarte puțin? Cel mai ieftin kilogram costă trei lei!

În fine, ca să fierbi orezul bine, este nevoie de două lucruri: orez și apă. Dar nu suntem barbari, noi mai punem și alte chestiuțe pe lângă. Dar înainte să-ți spun ce, îți spun cum.

În primul rând, trebuie să știi că orezul e de mai multe feluri. Cu bob lung, cu bob rotund, de risotto și tot așa. Și toate astea, chiar dacă au proprietăți diferite, se fierb după același principiu: trebuie absoarbă apă. Cât? Depinde de la orez la orez, dar majoritatea orezului de la noi ia cel puțin două părți de apă.

Varianta cea mai simplă e asta de mai jos, cu anason și cardamon:

Varianta cea mai gustoasă de orez?§

Speli bine, bine, bine orezul (dacă nu, rezultatul final va fi ușor înecăcios), după care îl lași sa stea în apă până pregătești restul de ingrediente: ceapă, morcovi, ardei, mazăre, ciuperci și ce mai vrei tu.

Călești ceapa, adaugi morcovii, ardeii, orezul, când boabele sunt un pic translucente, adaugi apa, când începe să fiarbă pui sare, pui capacul, pui pe foc mic și lași așa măcar zece minute. După astea zece minute adaugi ciuperci, și le mai amesteci din când în când, până se face orezul de tot. Și cam atât.

Extra tips:

  • Orezul se umflă foarte mult! Nu pune jumătate de kilogram în oală dacă nu ai de gând să hrănești tot blocul! Pentru două-trei persoane este suficient să pui 200-250ml de orez (i.e. o cană)
  • poți înlocui o parte din apă cu vin alb sec;
  • poți înlocui o mică parte din apă cu supă de pui (dacă este foarte grasă, nu pune foarte multă supă; chiar dacă e gustos, rezultatul nu arată foarte bine, deoarece orezul nu trage și grăsimea);
  • Poți pune și o linguriță de curry, câteva firicele de șofran sau câteva frunze de dafin (doar una din astea, că altfel nu mai înțelegi nimic din gust!);
  • La sfârșit, în ultimele 30 secunde, poți adăuga niște smântână dulce și/sau parmezan răzuit;
  • Tot la sfârșit mai poți adăuga și niște somon afumat.

Am uitat ceva?

7 Comentarii

Joie Negru a scris

@Ionuț Staicu: L-am fiert prea mult cred. Am facut adineauri orez. Mi-a iesit mai bun dar o mare parte s-a lipit de oala. Am folosit o cana de orez, doua parti apa dar apa era fiarta deja, apoi am lasat totul la foc pentru vreo 10 minute. Focul mare insa. Macar a fost comestibil de data asta. Am amestecat cu sare, putin zahar si vegeta :)

Ionuț Staicu a scris

@Joie Negru: foc mic, începi cu apă rece. Hai că nu-i greu…

La foc mare se întâmplă două chestii:

1. Apa se evaporă în loc să fie absorbită de orez
2. Se încinge oala mai tare decât ar trebui => se lipește orezul de ea. (e o reacție între proteinele din orez și metal din care rezultă o legătură chimică relativ puternică între orez și oală).

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter