Ce faci când pierzi date?

Ce faci când pierzi date? ©

Am zis și pe blog și în alte locuri de zeci de ori: sunt ușor maniac atunci când vine vorba de backup-ul datelor măcar vag importante. Pur și simplu, viața noastră s-a mutat atât de mult în digital încât o simplă neatenție se poate transforma într-o dramă.

De exemplu, nevasta avea un proiect pentru școală pe un stick USB. Tot pe stickul ăla a pus și niște documente pentru printat (format mare și color, nu puteam printa acasă). Ceva, cumva a mers prost, iar când am băgat stickul în PC… șoc și groază, sistemul de operare spunea că e file system invalid. Format și aia e, ce a lucrat la proiect în ultima săptămână era pierdut (avea o versiune mai veche în mac).

Dar imaginează-ți pentru un moment că pierzi toate pozele din ultimii zece ani. Dacă ești ca mine și ai doar vreo zece poze pe hârtie dar câteva mii (sau chiar zeci de mii) de poze pe HDD, ștergerea acestora va fi o dramă.

Păi și ce e de făcut în cazul asta? Păi ai niște soluții foarte bune de restore. Una dintre acestea este EaseUS Data Recovery Wizard, care are și o variantă gratuită. Are niște limite, dar de cele mai multe ori s-ar putea să nu o atingi.

Vorbim despre un stick. Sunt date recuperabile din2012!

Nu știu cum funcționează în alte situații, dar eu am reușit să recuperez tot ce era pe stick. Ba chiar erau și alte prostioare ce le consideram long gone, ca să zic așa. În naivitatea mea, eu credeam că stickul funcționează ca o memorie: datele șterse rămân șterse. Dar se pare că nu-i așa. Chiar voi investiga, că tare curios sunt cum funcționează…

Pot recupera fișiere din 2010!!!

4 Comentarii

rfm a scris

Datele de pe orice mediu (SSD, HDD, USB) sunt marcate doar ca sterse. In sensul ca spatiul poate fi folosit la scriere ulterior. In momentul in care scrii pe stick ai sanse sa rescrii anumite fisiere. Daca vrei stergere sigura se trec toti bitii de pe HDD pe 1 si apoi pe 0. Dureaza o vesnicie.

Ca back-up am un NAS Synlogy cu sync in Dropbox. Toate pozele, filmele si proiectele sunt tinute acolo. In curand o sa trec de la Dropbox la Synology C2 (este mai ieftin).

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter