Sunt jocurile artă?

Sunt jocurile artă? ©

O chestie la care până acum nu m-am gândit: sunt sau nu sunt jocurile o formă de artă? Nu vorbim (doar) de jocurile video, ci de tot ce înseamnă joc: începând de la senet (un joc vechi de cinci mii de ani!!!), șah sau go terminând cu ceva mai recentele board games (catan, carcassonne sau altele). Sunt artă?

Doamna de mai jos crede că da. Parcă și eu cred același lucru. Tu?

6 Comentarii

Andrei a scris

Ce e arta în primul rând? E o gamă largă de activități de creație vizuală, audio, de interpretare, de exprimare a imaginației sau aptitudinilor tehnice, cu intenția de a fi apreciate pentru frumusețea lor sau pentru a transmite un mesaj. Șahul de exemplu e un joc care a inspirat mulți designeri. Știu că există chiar și un mod de șah numit artistic sau de compoziție și scopul e să dai cele mai ciudate/elegante/de neprevăzut maturi.

Gigel Anonimu' a scris

Sotia (a 3-a) lui John Romero, huh? Cool. btw, stiai ca parca a 2-a sotie a lui Romero a fost romanca? Nu ma intreba de ce stiu atat de multe. :))

Cat despre intrebarea ta:
Ca (deocamdata) ex-game developer pot sa zic cu mana pe corason ca jocurile – cel putin jocurile bune – sunt arta. Unele mai putin arta, altele mai mult arta – ca si arta dealtfel.

O simti mai ales cand tu esti ala care face jocul. E ca si cum ai picta sau ai crea muzica. Folosesti niste unelte pentru a obtine un produs care place omului si care transmite niste stari/emotii. Nu e acelasi lucru cu a scrie software – intr-un joc intra mult mai mult suflet si expresie.

Si cred ca asta e definitia artei – un CEVA al carui principal scop nu este unul utilitar si care incearca in mod activ sa transmita ceva, sa spuna, sa influenteze sentimente and shit.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter