Nu îmi permit să rămân fără angajat!

Nu îmi permit să rămân fără angajat! ©

Acum ceva timp am găsit o discuție pe FB, despre cum un angajator caută măsuri împotriva unui angajat care și-a semnat demisia dar care nu vrea să stea în preaviz. Motivul angajatorului: nu-și permite să rămână fără un angajat.

Pot spune că înțeleg ambele puncte de vedere, și cel al angajatului – care, din varii motive, nu mai vrea să lucreze acolo – dar și cel al angajatorului, care, efectiv, rămâne fără forță de muncă (sau mă rog, cu forță de muncă diminuată).

Dar ajungem în punctul ăsta: cum facem un angajat să rămână în perioada de preaviz?

Varianta oficială și cea mai la îndemână este să-l dai în judecată. Aveți un contract de muncă, ai grijă ca ambele părți să își respecte angajamentele.

S-ar putea însă ca varianta de luat în calcul să fie un pic mai… altfel? Pentru că gândește-te în felul următor: ce poate fi mai rău decât un angajat care nu-și face treaba bine? Un angajat care este obligat să vină la muncă. Și care efectiv nu are nimic de pierdut.

Adică serios, ce îi vei face dacă nu își face treaba? Îl dai afară?


Pe grupurile de FB sunt discuții din care reiese – aproape întotdeauna – o relație foarte dubioasă între stat <=> firme <=> angajați.

Adică în loc să fie o relație de colaborare este o relație de competiție (cred că ăsta ar fi termenul?). Mă rog, între statul român și firme nu cred că poate fi altfel, dar și între firme și angajați?

E un cerc vicios – din care se iese foarte greu – in care angajatul „nu muncește ca să-și ia patronu’ X5” iar angajatorul „nu poate să-i dea mai mulți bani, nu vezi cum muncește?”, iar din treaba asta toată lumea are de pierdut.

Data viitoare voi scrie despre angajatorii care nu vor să facă training angajaților.

7 Comentarii

matthers a scris

Asta cu fortatul sa stea in preaviz e cea mai stupida chestie.

Indiferent de jobul omului, sunt sanse sa-ti creeze mai mult stres si pagube decat sa te ajute.

Therefore, il dai in judecata, calm si linistit, invoci pagubele pe care ti le-a provocat, sigur se poate estima/calcula cumva. Worst case scenario calculezi cat te costa un zilier de la diverse firme care inchiriaza oameni cu ziua.

Alex a scris

Un posibil proces ar fi costisitor si tracasant. Plus ca, vorba aia .. „nu scoti apa din piatra seaca”. Admitind ca vreun judecator da dreptate firmei, si zice ca ex-angajatul are a plati niste mii de dolari.. cum anume scoti banii aia? Ca daca te apuci sa te indrepti spre el cu executor judecatoresc s-ar putea sa se afle, si s-ar putea sa-ti cam patezi imaginea ca firma, pierzind SI MAI MULTI angajati. Cine dracu’ vrea sa stea la o firma care-i dispusa sa mearga pina in pinzele albe contra unui fost angajat?

Pe scurt, e o non-solutie asta cu datul in judecata. Cel mai „corect” este sa-i platesti omului salariu de consultant (gen 5x-10x fata de cit facea inainte), astfel motivindu-l sa vina sa faca treaba. Da’ in fine, eu zic din perspectiva unor industrii unde oamenii chiar sunt valorosi iar informatiile pe care le detin pot sa ingroape firma daca nu ajung transmise mai departe (finante, IT etc).

Iar managerul acelui om trebuie dat afara. Nimeni nu trebuie sa fie in pozitia ca daca-i dat afara ii plingi la usa si-l rogi sa mai vina putin la munca. Managerul are a a se asigura ca oamenii descriu in documente / manuale ceea ce fac.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter