Cum funcționează finanțarea și angel-investors

Cum funcționează finanțarea și angel-investors ©

Îmi zicea Marius de un startup că a primit nu știu ce finanțare uriașă și era impresionat de faptul că omul din spatele acelui startup o arde mai mult pe la conferințe și prezentări, mai puțin la actually doing the work.

Și apoi mi-am adus aminte de o chestie interesantă: acum vreo cinci-șase ani, un cunoscut al unui cunoscut pornise ceva startup românesc prin Cluj. Caută finanțare, primește câteva sute de mii de euro de la un angel investor în schimbul a 5-10% din startup, articole sponsorizate apărute prin presa online, că uite cât de bine suntem evaluați șamd.

Wow, a dat lovitura!

Doar că omu’ nu era chiar cel mai ascuțit creion din penar (ca să fiu blând) și a început să se laude în stânga și-n dreapta ce a primit de fapt.

Cele câteva sute de mii erau, de fapt, câteva zeci de mii. Cei 5-10% din startup erau, de fapt, 49% și, pe deasupra, mai erau și o grămadă de strings attached (gen startup-ul trebuia să aibă sediul – și să plătească chirie, evident – într-o clădire a investitorului).

Pentru că da, e în interesul tuturor ca sumele astea să fie „un pic” crescute: start-up-ul este evaluat mai mult în piață, investitorul are imaginea de „mână largă” șamd.

Așa că atunci când mai aud despre finanțări de startups, cel puțin în România, iau informația așa… mai cu sare, mai cu murături…

5 Comentarii

Malin a scris

Păi să nu crezi c-au inventat americanii apa caldă vere. Eu cunosc câtiva angel-investors ce sunt șefi pe la instituții și care au finanțat niște start-up-uri dinastea cu câteva mii de euro (în timp ce ei dețin de regula 75%) și se folosesc de astfel de start-up-uri ca să-i șantajeze pe bieții patroni să lucreze cu firmele respective ca să-și pună in ordine actele pentru chestii gen ITM, PSI etc.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter