Îmi zicea Marius de un startup că a primit nu știu ce finanțare uriașă și era impresionat de faptul că omul din spatele acelui startup o arde mai mult pe la conferințe și prezentări, mai puțin la actually doing the work.
Și apoi mi-am adus aminte de o chestie interesantă: acum vreo cinci-șase ani, un cunoscut al unui cunoscut pornise ceva startup românesc prin Cluj. Caută finanțare, primește câteva sute de mii de euro de la un angel investor în schimbul a 5-10% din startup, articole sponsorizate apărute prin presa online, că uite cât de bine suntem evaluați șamd.
Wow, a dat lovitura!
Doar că omu’ nu era chiar cel mai ascuțit creion din penar (ca să fiu blând) și a început să se laude în stânga și-n dreapta ce a primit de fapt.
Cele câteva sute de mii erau, de fapt, câteva zeci de mii. Cei 5-10% din startup erau, de fapt, 49% și, pe deasupra, mai erau și o grămadă de strings attached (gen startup-ul trebuia să aibă sediul – și să plătească chirie, evident – într-o clădire a investitorului).
Pentru că da, e în interesul tuturor ca sumele astea să fie „un pic” crescute: start-up-ul este evaluat mai mult în piață, investitorul are imaginea de „mână largă” șamd.
Așa că atunci când mai aud despre finanțări de startups, cel puțin în România, iau informația așa… mai cu sare, mai cu murături…
Păi să nu crezi c-au inventat americanii apa caldă vere. Eu cunosc câtiva angel-investors ce sunt șefi pe la instituții și care au finanțat niște start-up-uri dinastea cu câteva mii de euro (în timp ce ei dețin de regula 75%) și se folosesc de astfel de start-up-uri ca să-i șantajeze pe bieții patroni să lucreze cu firmele respective ca să-și pună in ordine actele pentru chestii gen ITM, PSI etc.
@Malin: Fucking horror man! E doar in Ro treaba asta sau stii de povesti similare si din afara?
@Gigel Anonimu’: doar n-au inventat ai nostrri apa calda.
Chiar si in cazul unor investitori decenti, banii vin cu strings attached – un ritm de crestere, un volum de vanzari, etc … multa presiune, pe scurt.
@Florin: eu zic de strings attached fără sens și/sau menite să-i crească alte afaceri investitorului.
Ritmul de creștere & co mi se par chestii de bun simț