Feminismul și political-correctness

Feminismul și political-correctness ©

Sunt eu ăla care o spune: femeile nu sunt egale bărbaților. Nu au fost, nu vor fi vreodată. Și asta dintr-un motiv simplu: nu este o competiție între cele două sexe, este o completare. Doar mințile înguste văd competiția și comentează pe tema asta.

Azi am găsit un articol tare interesant, al cărui miez este

I like to see women in leadership roles. I like to see that everyone’s opinion is valued and that everyone feels welcome to speak up. Even the quiet people.

Ceea ce este o tâmpenie destul de mare, pentru că autoarea face o eroare gravă de logică: vrea să vadă (mai multe) femei în funcții de conducere.

Serios, gândește-te cât de ridicol ar fi ca superiorul tău să îți fie superior doar pentru ce are între picioare.

Eu sunt ceva mai idealist și mi-ar plăcea să văd persoane competente în funcții de conducere. Nu dau doi bani pe ce are între picioare, pe ce face în dormitor (sau cu cine), ce culoare are sau mai știu eu ce criterii tâmpite care ni se bagă pe gât.

Sigur, e posibil ca în US să existe un sexism mult mai accentuat decât la noi, unde femeile chiar sunt discriminate și chiar sunt afectate de prejudecăți, dar de aici până la a forța funcții de conducere …

O discuție pe tema asta a fost și pe forum

5 Comentarii

Ady a scris

Vai de capul meu ce-ar fi fost la orele de română din liceu dacă fiecare chiar ar fi spus ce înțelegea el din text! :)
Că eu din prima propoziție nu înțeleg că i-ar plăcea să vadă (mai multe) femei în funcții de conducere, ci că îi place să vadă cum (cât de bine) se descurcă femeile în funcții de conducere (alea pe care le-a văzut), cumva ca și cum n-ar fi crezut că o vor face, dar se descurcă bine și îi place asta. În propozițiile următoare pare să detalieze ce îi place.
Propozițiile sunt la prezent, nu la condițional optativ „mi-ar plăcea să văd…”.
Așa înțeleg eu acest micro-text, scos complet din context.

Ionuț Staicu a scris

@Ady: Eh, am chiulit și eu la una-două ore…

Da, sunt la prezent, iar scos din context pare că nu are sens, dar un paragraf mai jos zice și:

I’d make sure existing ladies are being promoted as much as their male colleagues. If someone is dictating the conversation during team events or meetings, I’d find a way to get a balance in the room, even if it resorts to something like a speaking stick.

Iar aici există acea dorință de echilibru doar de dragul echilibrului.

Gigel Anonimu' a scris

Am mai auzit de cazuri in afara unde anumite firme au angajat tot felul de oameni doar ptr. a avea „racial diversity” sau „gender diversity” – chiar daca respectivii erau varza ptr. postul respectiv.

Ei bine, eu cred ca asta e rasist si misogin:
„Ia sa vedem, ne mai trebuie 4 caucazieni, 5 african-americans, 3 indieni din india si 2 din america de nord, 4 femei, 2 genderfluids si nimeni nu poate sa ne arate cu degetul”

De ce e rasist? Pentru ca iti selectezi criteriile da angajare in functie de RASA/SEX si nu de competente – chiar daca rasa/sexul respectiv a fost sau este defavorizat.

Desigur, in anumite cazuri este indicat sa angajezi in special rase sau sexe defavorizate pentru a incuraja dezvoltarea lor – chiar daca iti iei un hit la efficiency. Dar asta-i treaba guvernului si institutiilor de stat.

Cand lucru asta e facut de companii private ca sa atinga baremul de rase/sexe – atunci e cah.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter