Cum să-i fac training? Să plece după?

Cum să-i fac training? Să plece după?

Pentru că am promis aici că voi scrie și despre asta, hai să-ți zic o chestie interesantă. Cred că nu este cineva care să nu facă munca de jos care să nu fi auzit o temere de genul ăsta din partea angajatorului: „nu-mi permit să-i fac training angajatului și să plece după o lună”. (sau, alternativ, nu-mi permit să-i cumpăr echipamente scumpe).

Acum nu luăm în calcul varianta unui curs prin care obligi angajatul să stea în firmă cel puțin X luni după terminarea cursului. Am stabilit deja că a ține omul legat de glie nu e chiar cea mai bună/eficientă/inteligentă treabă ce o poți face ca angajator.

Nu luăm în calcul nici cursurile de specializare, destinate de obicei angajaților cu o oarecare vechime în firmă, ci ne referim la angajații noi în firmă, care încă nu știu cum funcționează lucrurile în acel mediu și pentru care ar prinde bine ceva antrenament.

Fac o paranteză pentru o amintire: acum mulți ani lucram într-un service auto, iar angajatorul spunea mereu că el nu-și permite să cumpere angajaților scule și că e treaba angajaților să se descurce cu asta. Ni se punea la dispoziție doar o clădire cu bancuri de lucru și ceva menghine și… cam atât. Lucrurile funcționează și în cazul ăsta la fel.

Revenind la ideea din titlu: dacă angajatorul nu-și permite training-ul unui angajat, reversul este că-și permite să țină un angajat nepregătit. Pentru că, revenind la exemplul cu service-ul, tot timpul erau oameni care ba n-aveau clește, ba n-aveau lampă de control, ba n-aveau tubulare, ba n-aveau.

Și nimic nu zice „încredere” și „profesionalism” decât angajați care nu au ce le trebuie. Fie că vorbim de scule, fie că vorbim de skill.

8 Comentarii

Marius a scris

Problema e ca angajatorii odata deveniti patroni traiesc intr-o ”bula” si cred despre ei ca sunt bogati,inteligenti si au dreptate in toate cele…nu cred ca un angajat pleaca dintr-un loc daca se simte in siguranta…

Dragos a scris

Legat de faza cu trainingul cred ca este si rata somajului si persoanele care nu isi gasesc de lucru si persoanele care pleaca din Romania. Daca angajatorul ar face un curs pt fiecare om nou care ar intra in firma lui, om care nu are background in domeniul respetiv, pentru ca nu ai cum sa ai, cand angajatorul cere de exemplu studenti sau absolventi, atunci mai multa lume ar ramane in Romania si ar fi fericita.

Malin a scris

Ei, hai să-ți spun o poveste apropo de treaba asta, de la două firme de peste mări și tări.
În urmă cu vreo 2-3 ani diverse firme de găzduire făceau angajări de sysadmins și în timp ce una cerea un minim de experiență și nu prea dădea o șansă ălora ieșiți de pe băncile școlii, cealaltă căuta oameni buni, dornici să învețte, la care să le facă training. O altă diferență în astfel de cazuri era și salariul de bază, acesta fiind puțin mai mare la firma care căuta oameni cu experiență.
Firma care nu cerea experientă a luat la un momentdat 5 băieți de pe băncile școlii și i-a angajat, făcându-le trainingul aferent timp de 1 lună.
Cei cinci băieți au învățat ce și cum, au stat 1 lună în plus peste luna de training după care și-au bagat CV-urile la firma cealalta, unde au luat examenul și interviurile fără probleme din moment ce le făcuse cineva training în prealabil și au avut și ocazia să lucreze pe producție. Noua firmă i-a angajat de îndată, iar cea de-a doua și-a contabilizat pierderile pentru că o lună (cât au fost în training) le-a plătit și lor salarii și l-a plătit și pe trainer să se ocupe exclusiv de ei.
Ce-au făcut cu adevărat băieții respectivi nu s-a știut în firma veche pentru că ei n-au dat detalii unde pleacă și nici n-au fost verificați într-un fel. Nici nu se putea, nici nu era legal. Numai că într-o noapte, într-un club se întâlnesc doi manageri, unul de la fiecare dintre firme și, după vreo câteva pahare, primul îi spune celuilalt ceva de genul: ”bă, eu am tot respectul pentru voi fiindcă uite, voi cu politica voastră de a oferi șanse ăstora fără experiență ne ajutați pe noi să facem rost de oameni cu training gata făcut fără să mai fim noi nevoiți să cheltuim resurse”.
Povestea e reală și fiecare n-are decât să tragă ce concluzie vrea de aici…

Ady a scris

Ok, pot să mă fac că pricep aspectul că nu faci training că pleacă angajații (deși pot fi unele aspecte care țin exclusiv de structura firmei în cauză, informațiile fiind inutile în altă parte), dar nici să nu pui la dispoziție unelte, ustensile, chestii mi se pare absurd.
Dacă-mi iau unelte, lucrez eu pt mine, nu mă angajez.

Gigel Anonimu' a scris

@Dragos: Daca nu ma insel metoda asta este deja folosita in multe parti. Spre exemplu in armata – am un prieten care-i maistru militar si daca decide sa demisioneze/schimbe jobul trebuie sa plateasca cateva mii bune de euro ptr. scoala facuta (gratuit). In state la fel parca e chestia cu college debt – iti plateste statul facultatea da’ dupa aia tre’ sa achiti suma adunata.
In principiu este un lucru bun ptr. ala care ofera training dar un lucru oarecum riscant ptr. ala de face training:
-Training-ul poate-i de calitate inferioara sau certificarea obtinuta nu conteaza dar tu trebuie sa platesti o penalitate mai mare decat adevarata valoare.

Oricum mie mie se pare un pic unsavory toata chestia asta cu „iti dam training da’ in schimb lucreaza la noi”. Parca e un fel de capcana sau ceva. Si de obicei firmele care pretind sa ramai la ele dupa ce faci training-ul respectiv nu ar face asta daca ar fi foarte atractive – normal ca o sa mergi unde esti platit mai bine, training be damned.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter