„În afară nu vezi așa ceva!”

„În afară nu vezi așa ceva!” ©

Vineri. Oră de vârf. Autobuz plin până la refuz, căldură insuportabilă, oameni înghesuiți între ei.

Geamurile EVIDENT că nu pot fi deschise, pentru că, normal, fix oamenii care suferă de sensibilitate acută a fluxului de aer s-au așezat exact pe locurile care au geamuri.

Nu durează mult până se găsește vreun nene – la vreo 50 de ani – să vocifereze pe tema condițiilor de transport. Și, normal, vine cu nemulțumirea supremă: „în afară” nu este acceptabil ca în autobuze să se meargă în picioare.

Spunea asta în timp ce e, centurionul dreptății, stătea în picioare. Practic el se plângea de toți ăștia care îndrăznesc să se urce în autobuz când văd clar că nu mai sunt locuri în timp ce el însuși era unul din aceia! Prea fină ironia să o prindă…

În fine, pe mine m-a suprins faza cu „în afară”. Probabil că „în afară” este un termen așa, ca… Nirvana (starea, nu înghețata): toți vorbesc despre, nimeni nu a atins acel punct.

Pentru că în puținele mele plimbări „în afară” am stat și în picioare. În Viena chiar am stat înghesuit în tramvai, pentru că, ghici ce? Era oră de vârf!

Și apoi mi-am adus aminte: doar în țările de lumea a treia sunt înghesuiți oamenii:

11 Comentarii

Gigel Anonimu' a scris

Mno, avea si omul oleaca de dreptate. Faptul ca nu sunt destule autobuze pe o line sau faptul ca regia de transport nu organizeaza eficient transportul ptr. a evita aglomeratia din orele de varf – well…
Bine, daca este o exceptie, treaca mearga. Dar daca aceasi situatie se repeta de multe ori fara ca cineva sa ia vreo masura atunci poti sa arati cu degetul.

Deasemeni nu cred ca-i corect sa zici „daca nu-ti convine aglomeratia de ce te-ai mai urcat?”. Pana mea, nu e ca si cum nenea in cauza (cred) avea prea multe alternative – gen masina personala. Sau poate el avea dar cei mai multi oameni n-au. Si cand e musai sa ajungi undeva – job/spital/acasa – iei ce prinzi.

Ionuț Staicu a scris

@Gigel Anonimu’: ba da, e corect să spui asta! Pentru că tu, acceptând să te urci în picioare, ai contribuit la acea înghesuială. Sau cumva aștepți să refuze ceilalți să se mai urce și abia apoi faci și tu asta? :)

La orele de vârf sunt efectiv prea mulți oameni. Ar trebui să se facă o coloană de autobuze pe tot traseul pentru a reduce înghesuiala…

Serios, dacă japonezii n-au venit cu o soluție eficientă la asta… japonezii (!!!) chiar crezi că e o problemă la regia de transport în comun? :)

Gigel Anonimu' a scris

@Ionuț Staicu: „Pentru că tu, acceptând să te urci în picioare, ai contribuit la acea înghesuială.”

Poate ca ai contribuit la acea inghesuiala dar asta nu iti taie din dreptul de a te plange si a cere un sistem de transport mai eficient.
E ca si cum ai spune – „acceptand sa mergi la spital ai contribuit la oboseala medicilor si nu ai dreptul sa te plangi ca sistemul de sanatate e varza”.

Argumentele mele:
1)Platesti ptr. un serviciu cumparand bilet. Ai dreptul sa te plangi cand acel serviciu este ineficient – chiar daca prezenta ta a contribuit la acea ineficienta. Tu daca ai cumpara Diablo 3 si serverele ar fi overloaded (inclusiv de prezenta ta) – nu te-ai plange?

2)Transportul in comun nu este ceva ce iti poti permite sa alegi sau nu. Daca trebuie sa ajungi undeva relativ urgent si nu ai masina atunci folosesti ce ai la indemana – aka autobuze/microbuze suprapline. Nu e ca si cum lumea se plimba cu autobuzul din placere. E o utilitate ca apa/curentul/etc, utilitate ptr. care exista putine alternative (masina personala).
Ca sa mai vin cu un exemplu – e ca si cum intre anumite ore ale zilei ar curge mai putina apa si tu n-ai bea atunci ca sa nu contribui la ineficienta serviciului. E absurd,nu?

3)Sunt sigur ca exista o gramada de orase care au un sistem de transport public eficient. Nu perfect, dar eficient. Sigur, fiecare oras are bubele lui si choking points. Intrebarea e – a facut orasul ala tot ce-i sta in putinta ptr. a rezolva problema?

Tu zici ca nu se poate?
Incearca sa cauti „zurich bus rush hour” sau „frankfurt bus rush hour” sau „overcrowded zurich bus”.

Si exemplul ala cu japonezi nu se pune. Ptr. ca nu este reprezentativ ptr. tot transportul public din Japonia. Ptr. ca in anumite situatii (gen metrou/tren) e foarte greu sa aduci imbunatatiri (tre’ sa faci extra sine,tuneluri and stuff).

Dar pun pariu ca aglomeratia din autobuz pe care ai experimentat-o este reprezentativa ptr. multe orase din Ro. Si relativ usor adresabila – mai multe autobuze in orele de varf.

Sorry ptr. roman! :D

Ady a scris

Nu știu cum să zic, dar am văzut în autobuze un mic afișaj cum că acela vehicul este construit/indicat a fi folosit/whatever cu x locuri pe scaune și y (unde y este mult mai mare decât x) în picioare.
Mă îndoiesc că undeva în lume mijloacele de transport public local sunt construite cu scopul de a fi utilizate doar cu locurile de pe scaune ocupate.
Dacă ar fi zis „în afară toate autobuzele au aer condiționat” discutam altfel.

Cosmin a scris

Am fost in Singapore si acolo transportul public este pus la punct, avand in vedere costul prohibitiv de a-ti lua o masina.
Autobuze cu aer conditionat si lumea statea si in picioare. Spre deosebire de noi acolo veneau la intervale fixe (3-4 minute)
De asemenea toata lumea valida cardul :)

Empire a scris

Din pacate traficul imens de la orele de varf nu e usor de rezolvat, atat in masini cat si in autobuze. O solutie ieftina ar fi ca firmele sa inceapa programul intre orele 6 si 10 din 10 in 10 de minute, pentru a imparti traficul de dimineata pe o plaja orara mai mare si mai uniforma. La fel si seara. Alta solutie ar fi ca regia de transport sa dubleze sau tripleze numarul de autobuze, care sa se plimbe doar la orele de varf. Asta face ca pretul biletului sa creasca foarte mult, pentru ca ai nevoie de autobuze noi, soferi mult mai multi samd. Oamenii ar fi mai nemultumiti de un un bilet de 5 lei decat de aglomeratia din autobuze. Sa nu credeti ca cei din firmele de transport persoane (ca e ratc, ca e firma de microbuze) nu stiu cum ar putea rezolva problema, numai ca problema aglomeratiei o transformi in problema scumpirii transportului, ceea ce e mult mai greu de digerat. Conditii mai bune inseamna pret mai ridicat. Cati oameni sunt de acord cu schimbarea asta? Probabil ca cei de pe blogul asta ar plati diferenta, insa statistic oamenii nu ar plati.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter