Revânzarea licențelor: Treaba asta e legală?

Revânzarea licențelor: Treaba asta e legală? ©

Pe forum s-a discutat la un moment dat despre revânzarea licențelor. De exemplu, poți lua Windows 10 la o fracțiune din prețul normal. Oamenii invocă o lege, o decizie UE, chestii:

Programele software sunt second-hand (alți termeni: ”licențe folosite”, ”licențe refurbished”, ”licențe de ocazie”). În Europa, acestea pot fi folosite și comercializate legal. Directiva 2009/24/CE și Decizia CJUE din 3 iulie 2012 în cazul C-128/11 Usedsoft vs Oracle Corp

Ceea ce înseamnă că… este legal.

Ceea ce e destul de interesant și tentant: în loc de 1000+ lei, dai 400 lei pe o licență de Windows, de exemplu. Sau în loc de 500-1000 lei pe un Office dai 100 lei.

Ceea ce mă face să mă întreb: cum funcționează toată povestea? Dacă eu nu mai am nevoie de PC, mă pot duce la ei să-mi vând licența (în regim de consignație? :D )

Parcă am văzut și pe ebay la un moment dat că se videau licențe OEM.

4 Comentarii

Paul a scris

Licentele OEM sunt alta poveste, ca ele sunt teoretic legate de un anumit hardware, deci nu stiu cat de legala e vinderea lor fara tot hardware-ul de care sunt legate.

Pe de alta parte, o licenta este practic dreptul de folosire a unui anumit numar de instante (seats) ale unui produs software. Atat timp cat cumpararea licentei initiale nu a fost facuta sub o clauza care interzice revanzarea, nu vad o problema in a o ceda altcuiva.

Marius a scris

Nu știu dacă cineva are habar cum e treaba până la urmă și cât de legală e. Până la urmă o licență ar trebui să ajungă, direct sau indirect, cu banii la dezvoltator. Susținere, bla bla. Dacă se face lucrul ăsta nu văd care e problema. Dacă nu, e cam ciudat. Și eu am scris ceva articol acum ceva ani și a iscat tot felul de discuții referitoare la licențele de windows. Eu consider că e o zonă gri, dar dacă banii ajung la băiețași care generează cheițe… parcă e un pic aiurea.

ice4you a scris

Paul a explicat foarte bine mai sus! In rest, pentru ca acea licenta sa fie valida, trebuie sa fie insotita de un document care sa justifice achizitia ei. Restul de detalii le puteti gasi prin stufoasa EULA ce insoteste fiecare licenta.

P.S. Ca sa poti vinde in numar mare asemenea licente SH, trebuie sa fi un reseller agreat de Microsoft!

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter