Oamenii nu vor să știe

Oamenii nu vor să știe

Pe forum, într-o discuție, am argumentat de ce oamenii evită să învețe chestii noi. Pe scurt:

Depui minimum de efort pentru maximul de beneficiu de pe urma acelui efort.

Dacă ajungi într-un punct de balans unde ai un raport satisfăcător de efort vs. beneficiu, nu ai nici un motiv pentru a evolua, pentru a crește, pentru a învăța.

La nivel declarativ toți spunem (sau măcar știm că): ar trebui să mănânc mai sănătos. Ar trebui să mă duc la sală. Ar trebui să muncesc mai eficient. Ar trebui să mă uit mai puțin la TV. Ar trebui să mai citesc o carte. Ar trebui să mă duc la medic, la un control de rutină.

La nivel practic însă, pui în balanță efortul necesar pentru a face toate astea de mai sus comparativ cu beneficiul. Și chiar dacă în teorie sună bine, în practică găsești tot timpul scuze: nu vreau să fac foamea. Mai bine mai dorm juma’ de oră. Oricum nu sunt plătit mai mult. N-am timp de cărți. De ce să mă duc la medic dacă n-am nimic.

3 Comentarii

Gigel Anonimu' a scris

…de pe forum:
„Marea mojoritate a programatorilor romani nu vor sa invete”
Whaaat? Din cate stiu eu programatorii (romani sau ba) fac asta tot timpul – documentatie, stack overflow, etc. Nu ai cum sa programezi – EFECTIV – daca te limitezi doar la ce-ai invatat odata ca niciodata.

Probabil se referea la „big leaps” – gen invatatul de limbaje noi sau concepte – unde vorba ta efortul depus trebuie sa merite beneficiul.
Desigur, multi au o viziune idealista – daca esti programator tre’ sa stii treij’de mii de limbaje, matematica la nivel de Hawkings si sa stii AOCP de Knuth ca pe tatal nostru.
Intr-o lume ideala – sigur, asa ar trebui sa fie un programator. In lumea reala insa tre’ sa mai si traiesti asa ca urmezi cu sfintenie regula 20/80 – 20% efort ptr. 80% beneficii.

„ar trebui să mănânc mai sănătos.”
O alta alternativa la diete mai e intermitent fasting. Foarte beton ptr. sanatate – zic multi. Eu experimentez cu asta – pana acum e misto. Look into it.

Ionuț Staicu a scris

@Gigel Anonimu’: din păcate te înșeli enorm. O bună parte din programatorii cunoscuți de mine învață de nevoie, împinși de la spate de proiectul curent. Ba chiar mulți preferă să facă workarounds în baza a ceea ce știu deja doar pentru a nu asimila lucruri noi :D

E.g. știu pe cineva care se încăpățânează să folosească jQuery și să simuleze o oarecare reactivitate, când, de fapt, ar putea investi câteva zile pentru a învăța Vue, React etc. Chiar și Backbone ar fi suficient pentru el. Dar a preferat cealaltă variantă și a făcut O GRĂMADĂ de lucruri peste mână doar ca să evite ceva nou :)

Cosmin a scris

@Ionuț Staicu: Este destul de deficil sa iesi din starea de confort. In cazul meu, am invatat, cel putin la nivel elementar php oop pt un proiect la serviciu. :)
Este adevarat ca mai lucrez si in C# si faptul ca stiam oop-ul m-a ajutat pt php

Ca programator consider ca ar trebui ca prcesul de invatare sa fie permanent. Nu este nevoie sa devii exprt intr-o zi.

Amsi eu un coleg care foloseste doua select-uri si while in while in loc sa foloseasca join. De functionat corect ii functioneaza dar….

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter