Usability în sistemele de operare

Usability în sistemele de operare ©

Am mai spus de zeci de ori: Linux nu este un OS user friendly, iar a recomanda un Linux – orice distro! – unui începător poate fi o sursă de frustrări și probleme atât pentru tine (că deh, tu vei fi sunat să ți se ceară ajutor) cât mai ales pentru utilizator.

Serios, încearcă doar să faci o conexiune PPPoE în Linux, vezi de câte probleme te lovești. Și după ce reușești să faci conexiunea, încearcă să o setezi să se conecteze automat…

Eh, un nene s-a apucat să scrie o serie de articole în care face o analiză pe unele elemente de UI și UX:

PS: habar n-aveam că poți face un click și, ținând apăsat butonul mouseului, te poți duce exact la meniul/submeniul dorit. Poate că de aceea în MacOS nu pot face click pe un submeniu? Hmmm…

4 Comentarii

Gigel Anonimu' a scris

„poate fi o sursă de frustrări și probleme”
With great power comes great responsibility (and some frustration). :))

Daca m-ai fi intrebat acu’ vreo luna as fi fost de acord cu tine. Dar recent am facut tranzitia (definitiva sper) catre Linux si nu-i dracul chiar atat de negru. Ba chiar e destul de alb.
Recunosc, sunt multe chichite si chestii care nu merg din prima. Dar hey, nici Windows-ul nu-i perfect. Odata ce incepi sa te inveti cu toata filozofia din spatele UNIX si iti schimbi frame of mind multe din problemele intalnite la inceput dispar si incepi sa vezi lumina. :D

Cat despre usability – cu un distro potrivit (ahem – MxLinux) si cateva setari – zbarnaie. Ba chiar e mai usable decat Win. Numarul de customizari pe care poti sa-l faci dpdv al UI si navigation e absurd de mare – si zic asta in sensul bun.

Bottom line – sunt mai eficient si productiv in Linux doar dupa cateva sapt. de folosinta. Si de-abia am zgariat suprafata vorba englezului. Recunosc, mi-e dor de cateva aplicatii Win (photoshop & the adobe suite) da’ nu-s chiar atat de esentiale si am Wine si dual boot ptr. ele.
Deci poate nu-i o idee chiar atat de buna sa faci switch-ul daca iti castigi painea exclusiv din design.
Dar ca progamator si entepreneur si regular Joe – this is heaven. :D

Sorin a scris

Linux te iubesc. Te iubesc și te urăsc.
Oricît mi-ar place de Linux, tot windoz e cel în care îmi pot face toate damblalele. Că arată fain?, da, Linux arată fain… că e beton?, da, e beton… că mănîncă puține resurse?, da, și asta… că poți să faci setări cu nemiluita?, da, este platforma ideală pentru idioții care toată ziua nu au altceva mai bun de făcut decît să tot facă setări… altceva?, altceva ce ?!, păi cam ce se mai poate face prin Linux, jocuri, softuri?, păi… și aici încep explicațiile jalnice ale pasionaților de Linux, și de fapt acel „păi” înseamnă că de fapt se poate și nu se poate, merge dar nu merge, adică nu merge softurile de windoz decît cu emulare, deci cu încă o grămadă de alte setări ciudate… că În Linux, știți, este un sistem de operare bestial, care așa și pe dincolo.
Dar ce mă doare pe mine este ceva care poate să se cheme cum o vrea dar să-mi meargă Wordu și ceva War Craft ca să pot să caftesc pe unii și pe alții… păi Linux, știți, Linux face o droaie de chestii… da da da, știu că face, dar exact cele 2 chestii de care am eu nevoie nu le face. Adică pentru mine valorează cît o ceapă degerată.
Linux te iubesc, te iubesc și te urăsc !

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter