Cum ar fi dacă n-ar fi impozite?

Cum ar fi dacă n-ar fi impozite? ©

Pe forum a divagat o discuție în direcția „impozitele sunt rele, impozitele sunt o formă de sclavagism modern”.

Discuția e interesantă, argumente fiind de ambele părți (bine, mai mult într-o tabără…) iar a răspunde la întrebarea „dacă scoatem impozitele, cum susținem restul societății?” este un exercițiu mental excelent.

Plătim cât consumăm, dar cum facem cu lucrurile ce nu le consumăm dar de pe urma cărora beneficiem. De exemplu pompieri, gunoieri șamd. În fine, așa cum am zis, discuția e tare interesantă, acordă-i 15 minute să citești tot.

5 Comentarii

Malin a scris

Cea mai mare parte a banilor plătiți sub formă de impozite merge in altă direcție decât cea declarată și de regulă banii ăștia sunt fie furați fie deturnați pentru a întreține trântori.
Fără impozite situația e foarte clară. Nu muncești, nu mănânci.
Apoi, pentru gunoieri plătești o taxă de salubritate, iar pentru pompieri una de situații de urgență. Astea nu sunt impozite, sunt taxe pentru diverse servicii.
Fără unele impozite ar scăpa societatea de paraziți și de politicieni ticăloși și corupți.

Ionuț Staicu a scris

@Malin: La ce categorie bagi polițiștii? Sau penitenciarele? Salvamarii (ăia puțini)? Muzeele? Bibliotecile publice? Învățământul? Drumurile?

Înțeleg ce zici tu, că nu toate taxele ajung acolo unde ar trebui, dar cel puțin o parte tot ajunge :)

Andrei a scris

Banii merg în altă direcție fiindcă 99% din locuitorii țării sunt oglinda politicianului corupt într-o măsură mai mică sau mai mare. Fără impozite ar fi un no mans land și ai putea plăti pentru o chestie de x3-5 ori cât plătește altul în alt oraș, sau alte chestii haotice care ar genera din treaba asta.

Marius a scris

@Malin: Fara taxe nu ar fi stat…asta inseamna statul…e reprezentat de nevoia poporului de a fi unit…de ce in statele bogate se platesc taxe?? Unde ajung banii si cum si de ce e alta discutie…impozitele te apara de anumite lucruri pe care nu le poti face singur sau pe care alegi sa nu le faci…in statul modern nimeni nu vrea sa mearga la razboi deci platim pe aia care vor sa o fac…complexa problema…

ice4you a scris

Idea de taxe tine in picioare un stat de la faurirea lui ca trib incoace. Pe langa asta, tot idea de taxe are o componenta sociala pe care unii cu idei ceva mai de extrema dreapta le contesta avand oarece idei, cum ca ei tin in spate si pe altii, fara a lua insa in considerare ca poate veni o zi in care, altii s’ar putea sa aiba aceleasi idei ca si ei, ca deh, karma asta e una complicata.

In rest, daca vrei o forma diferita de guvernare a unor mici comunitati, citeste despre forma de organizare a Kibuturilor (Kibbutz) din Israel. E o forma interesanta de „comunism” ce insa poate fi aplicata doar in cazul comunitatilor mici.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter