Cea mai mare provocare pentru un OS nou este…

Cea mai mare provocare pentru un OS nou este… ©

Nu știu dacă știi, dar în lumea sistemelor de operare, pe lângă arhi-cunoscutele și arhi-utilizatele Linux și Windows, există și ceva… uhm… alternative. Pe la mijlocul anilor ’90 apăruse the killer. OS-ul care avea să schimbe tot, care avea să ne scape de tirania Microsoft și de terminalul Linuxului. OS-ul care a murit înainte să se nască: BeOS.

Fără îndoială, OS-ul avea features mult înaintea vremurilor. De exemplu, citește aici doar despre file system câte putea face: putea adresa câțiva exabytes de stocare (în condițiile în care discurile utilizatorilor aveau 10 Gb sau mai puțin), puteai rula live queries, puteai adăuga meta-data fișierelor șamd. Chestii care abia acum au început să fie implementate – timid – în sistemel de operare moderne.

The Haiku Mail Kit is an example of an application that makes extensive use of attributes. Haiku mail does not have its own database for storing and managing email files. Instead, it stores each email directly into the BFS file system and uses more than 15 email-specific attributes for searching and sorting. Can you imagine having 8 exabytes worth of email? Haiku makes this theoretically possible.

BeOS a murit (mă rog, a fost cumpărat de Palm și au murit împreună :D ), a renăscut din propria cenușă în Haiku OS și… cam atât.

BeOS: Sistemul de operare de care nu am avut parte

În fine, ajungem la subiectul din titlu: cea mai mare provocare pentru un OS nou nu stă în features, în driverele suportate, în interfață, în abilitatea de a administra resursele sau mai știu eu ce. At the end of the day, după ce instalezi OS ești pus în fața întrebării: „ok, eu ce fac mai departe?”.

Pentru că degeaba ai cel mai ninja OS de pe planetă dacă:

  • Nu ai un browser modern. Nu ai Firefox sau Chrome, deci nu ai nici extensii (e.g. LastPass, Pocket, AdBlock etc);
  • Nu ai un editor grafic (nici măcar Gimp!);
  • Nu ai un IDE (ok, cel puțin ai Vim și Emacs, dar din câte am înțeles sunt un pic ciuntite);
  • Nu ai o suită office (Libre, Open, nimic);
  • etc

3 Comentarii

Gigel Anonimu' a scris

Asta imi aminteste de TempleOS – un sistem de operare facut ptr. a comunica cu Dumnezeu. Un fel de cele 10 porunci in format digital. :D
Programatorul OS-ului – Terry nu mai stiu cum – sufera de schizofrenie ceea ce explica faza de mai sus. Dar in pofida bolii – sau datorita ei – Temple OS e destul de cool si revolutionar ptr. un OS scris de un singur dude (gen un IDE unde poti sa faci embed la 2d si 3d direct in text – limbajul de programare native este…HolyC)

Revenind la articol – ai dreptate. Rata de adoptie ptr. sistemele „alternative” de operare pe Desktop e laughable.
Cred ca stiu si de ce. Ptr. ca incearca sa cloneze OS-uri si functionalitati mainstream – evident cu mai putine resurse si un succes indoielnic.
IMO secretul succesului unui OS e … utilitatea + unicitatea + „don’t reinvent the wheel”. Daca pot sa fac ceva intr-un OS ce nu pot sa fac in altul (sau pot s-o fac da’ mai prost) – si TREBUIE NEAPARAT sa fac chestia aia – atunci il aleg pe respectivul.

Si nu-l face de la zero ptr. numele lui Buddha daca ai alternative. Windowz a plecat de la DOS – cumparat de Bill de la un nene. Android parca-i bazat pe Linux. MacOS nu mai stiu dar parca tot are radacini in Linux .

PS.
Stii care o sa fie urmatorul OS care o sa rupa? Ala care o sa ruleze pe tehnologie Quantum sau Bio.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter