Misterul regelui: Despre Scris

Misterul regelui: Despre Scris ©

Cartea ce o citesc în acest moment este „Despre scris”, a lui Stephen King. Bine, „acest moment” este mult spus, că trag de ea de vreo două săptămâni, dar asta nu înseamnă că nu este interesantă ci doar că sunt eu delăsător foarte ocupat.

Cartea este împărțită în două subiecte: biografia lui King și tips despre scris. Și aici vine cu o idee foarte interesantă: omu’ și-a propus ca în fiecare zi să scrie șase pagini. Mort-copt, nu contează, șase pagini trebuiesc scrise.

Că le scrie într-o oră sau în 18, alea șase pagini trebuiesc scrise!

Sunt zile în care eu am dificultăți în a mă concentra la a scrie cod, care, oricât de mult îmi displace să o zic, nu este revoluționar. I.e. nu necesită foarte multă ingeniozitate și creativitate.

Și mă gândeam așa, oarecum cu ciudă, oarecum cu motivație: dacă ăla scrie șase pagini, eu cum aș putea măsura? În linii de cod? În caractere? diff? Commit-uri? Timpul petrecut lucrând este un indicator, dar… nu foarte exact.

Cum aș putea seta un astfel de goal? Ce metrici ar trebui să folosesc?

7 Comentarii

Andrei a scris

Uneori sunt putin frustrat daca dupa o zi de munca iese prea putin cod din motive de concentrare, insa ma straduiesc sa nu am metrici cantitative.

Satisfactia maxima o am la calitate: pot scrie cateva linii care imi lamuresc o problema/un concept, poate o data pe saptamana, si sunt foarte multumit.

Ionuț Staicu a scris

@matthers: În teorie și asta sună bine. Dar nici ăsta nu e un metric foarte bun dacă nu folosesc toată ideea din spatele agile (estimările în mod special).

Și când lucrez singur… ei bine, nu este foarte eficient sistemul ăsta :)

Iar elementele din backlog fără estimări sunt un metric complet irelevant.

Gigel Anonimu' a scris

Scrisul de fictiune si scrisul de cod sunt diferite prin natura lor deci nu poti sa folosesti aceleasi metrici.

Munca in a scrie fictiune consta in majoritatea timpului in actul de a scrie (si poate o bucatica mica de timp facand research).

Munca in a scrie cod consta in:
1)Scris cod
2)Citit cod vechi
3)citit documentatie
4)Gandit si analizat structura cod.
5)Refactoring.
…etc

Deci ar trebuie sa calculezi toate subtaskurile implicate in scrisul de cod – nu numai cate linii ai scris. Prin urmare tot orele muncite raman cel mai bun indicator.

Dar ptr. ca orele muncite nu inseamna neaparat si progres (cum inseamna cele 6 pagini de fictiune scrise zilnic) poti sa masori in milestones (mini-milestones) + ore muncite.

Setup-ul practic ptr. a masura si a documenta cat si ce muncesti zilnic este prin urmare f. important – dar probabil ca deja stii asta.
Si eu caut combo-ul perfect de programe si metodologie de masurare – momentan am ceva de genul:
1)Big Todo list. Chestii majore de facut, cand le-am inceput si cand le-am terminat. Pe linux folosesc TaskUnifier.
2)Small Todo list. Chestii minore, subtaskuri, chestii de facut in cod, bug-uri, etc. Ideal e accesibil foarte rapid. Momentan ma joc cu TaskWarrior (console line task management).
3)Time Tracker manual. Cate ore petrec facand ce. TimeslotTracker – e misto ca logheaza toate entry-urile si are detailed reporting ptr. taskuri+time frames.
4)Scurt jurnal de munca la sfarsitul zilei. 2-3 propozitii explicand ce am facut in ziua respectiva. Folosesc BasketNote ptr. acces rapid.

In felul asta pot sa ma uit la o zi sau o sapt. din trecut si folosind datele de mai sus sa-mi dau seama cam ce am facut si cat de productiv am fost.

Tu ce setup ai?

Gigel Anonimu' a scris

@Ionuț Staicu: Imi amintesc ca ai mai zis de Waka – n-am reusit sa-l fac sa mearga in Sublime, poate am mai mult noroc in VsCode. :)

Paymo arata bine si e o solutie viabila ptr. project management dar are 2 mari bube IMO:
1)E in cloud si daca n-ai net n-ai Paymo.
2)Datele sunt in cloud si d̶a̶c̶a̶ cand o sa crape Paymo dintr-un motiv sau altul adio date. Probabil poti sa le salvezi locally cu API-ul lor da’ n-o sa le poti manipula si probabil e dificil sa extragi chestiile relevante.

Gitlab Issues pare foarte specializat ptr. programare. Daca vrei sa faci tracking la altceva lucrurile se complica.
Si imi pare time-consuming sa adaugi un issue nou: opreste-te din codat, deschide browserul, introdu datele si customizeaza diversele campuri.
Comparativ cu TaskWarrior pot sa fac toata treaba de mai sus in 10 secunde sau mai putin :
-shortcut sa deschid consola quake
– $task add „my issue” project:myproject +mytag priority:H
La fel cand vreau sa vad la ce am de lucrat azi – in 5 secunde
-deschide consola
-$task +todo project:myproject due:today

Ionuț Staicu a scris

@Gigel Anonimu’: Adăugarea de issues nu e problema mea. Eu trebuie doar să le închid :D Și e suficient să pun în commit `close #12` pentru a închide issue 12. :)

Despre Paymo: ce recomand eu este Paymo plus. Care este aplicație standalone și salvează datele local (într-o DB sqlite). Merge fără probleme și fără conexiune la net (deși nu mai știu dacă trebuie să fiu autentificat sau nu…)

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter