Aș vrea ca aplicațiile Statului să fie open source!

Aș vrea ca aplicațiile Statului să fie open source!

O chestie la care mă tot gândesc de ceva timp, întărită de spusele lui Matt: de ce aplicațiile făcute pentru Statul Român – sau orice stat de fapt – nu sunt open source? Da, Hipocrate (aplicația folosită de medici) este praf, dar este plătită din bani publici. Aș vrea să fie open source.

La fel și restul: site-ul ANAF-ului cu tot backend-ul aferent. Ghișeul Virtual. Site-urile primăriilor. Toate aplicațiile plătite din taxe și impozite.

Cer prea mult?

9 Comentarii

Gigel Anonimu' a scris

Maine poimaine o sa vrei ca licitatiile publice sa fie corecte sa aia de le castiga sa-si faca treaba bine. Unde te crezi, huh? Norvegia? :))

In alta ordine de idei open-source nu e intotdeauna cea mai potrivita solutie, mai ales ptr. software critic sau specializat. Altfel vine Ion programatorul amator care n-are nici o treaba cu campul respectiv (medical, etc) si face harcea parcea. Sigur, exista peer review da’ tot nu-i o solutie buna IMO.
Bine, din cate zici nici software-ul existent nu-i cine stie ce stralucit da’ in teorie ar trebui sa fie facut de oameni care stiu exact ce fac.

Licenta source-available parca-i mai potrivita ptr. cazurile astea – look but don’t touch.

Gigel Anonimu' a scris

@Ionuț Staicu: Pai despre asta ziceam si eu cu licenta source-available unde poti sa vezi da’ nu poti sa modifici. Din cate stiu open-source iti permite sa vezi+modifici+distribui – ceea ce nu pare foarte potrivit in cazul asta.

12 milioane? Damn son. Am nevoie de un unchi politician. :)))

Ionuț Staicu a scris

@Gigel Anonimu’: Păi gândește-te că Linux e open source. Îi poți vedea sursa, poți modifica sursa și poți distribui versiunea TA. În cazurile în care lucrurile se întâmplă pe modelul SaaS – cum e cazul ghișeului virtual ANAF – asta înseamnă fix nimic. Poate doar că poți seta o instanță locală a ghișeului, unde nu poți face nimic (codul e open, nu și datele!).

Pe de altă parte, dacă vorbim de softuri rulabile (doar) pe client, sky is the limit :) Gândește-te doar la posibilitatea unui client alternativ pentru Hipocrate :)

Gigel Anonimu' a scris

@Ionuț Staicu: Tot nu mi se pare o idee buna sa poti modifica+distribui genul asta de programe.
In cazul aplicatiilor web:
Da, tu n-ai acces la date si creezi o instanta locala just for fun pe care poti s-o impartasesti cu altcineva. No harm done, right? Dar daca aplicatia asta web modificata este folosia ptr. phishing? In principiu poti sa faci phishing si fara licenta open-source dar e mult mai usor cu.
In cazul aplicatiilor locale (client based):
Cred ca buba principala este reglementarea datelor. Sigur, poti sa imbunatatesti clientul respectiv (Hipocrate) dar facand asta tocmai ce ai schimbat modul in care datele sunt accesate si modificate ducand la incompatibilitate intre versiunile folosite de diverse spitale. In plus daca oricine poate sa modifice+distribuie ai bug-uri (neintentionate sau rau intentionate) care au posibilitatea sa faca damage serios (in viata reala).

x a scris

open source este folosit si la stat destul de intens, este varianta mai ieftina decat cea proprietar care te obliga sa te legi de terti. menenanta, altele. Calitatea implementarii open-source-urilor respective este in schimb delasatoare datorita faptului ca majoritatea certificarilor/cursurilor sunt pe tehnologii proprietar. Poti sa faci treaba buna cu open source dar trebuie sa si investesti putin in invatare/experienta.

Acum nu zic ca open source poate asta, cots nu poate sau invers…

Traind in Romania, nu am asteptari nici de la solutii cots, nici de la solutii custom open source.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter