Uh, Uh, me client! Me is ză master!

Eu sunt client, știu mai bine!

Da, dar dacă știi mai bine, de ce ai mai venit la mine și nu ți-ai făcut singur?

Cum procedezi cu astfel de clienți? Mai ales dacă-și dau arama pe față după ce ai făcut o bună parte din proiect?

12 Comentarii

Staicu Ionuț Bogdan a scris

Pai ii faci ce vrea, intr-un mod in care doar tu sa mai poti sa faci modificari ulterioare, si recuperezi cand o sa vrea addons :D

La ce fac eu, este puțin probabil să vină ulterior cu addons :) Nu știu dacă am avut 5 clienți care au vrut modificări ulterioare :|
E vorba de clienții de genul: „vreau contentul prima dată, că mi-a zis cineva că face bine la seo”. Și mai explică-i încuiatului că nu are nicio importanță (sau e mult prea mică)…

rashid a scris

Dupa parerea mea onoare > bani, si i-as zice pefata cat se poate de politicos: „Daca dumneavoastra stiti mai bine, de ce nu preluati proiectul si apoi sa-mi aratati cum a iesit?”, apoi in functie de raspuns ii dau un sincer „Da-te-n f*t**** gur* ma-**!” sau un „Ma bucur ca sunteti de acord, hai sa continuam colaborarea!”.

Adrian Cătălin a scris

Din punctul meu de vedere nu tu (developer-ul) ar trebui să discuți cu clienții, ci o persoană cu un bogat spirit analitic. Cel puțin așa mi se pare normal într-o firmă.
Ca freelancer trebuie să te asiguri că primești specificațiile fixe și corecte din start, dinainte să te apuci de proiect.
În orice caz, pentru un proiect cu destinația end-user trebuie să ai în vedere dictonul „better safe than sorry” și mai ales să „keep it simple stupid”. Clientul tot timpul are dreptate și tot timpul trebuie mulțumit. Dacă nu te conformezi îți pierzi credibilitatea și rating-ul ca freelancer.

v3l0 a scris

Imi povestea asociatul meu ca cei de la KFC i-au luat tava inapoi si l-au trimis la plimbare pe un client care se plangea ca o bucata de pui e… prea mica.
Situatia ta e mai greu, pierzi mai mult daca trimiti clientul al plimbare, mai ales daca e client „cotizator” si are si proiect serios. Tu aici doar te plangi, ca n-ai si tu cui altcuiva sa-i povestesti (incerca cu pisica), dar de fapt ar trebui sa-ti convina situatia.
Taxeaza-l la ora pe imbecil, ca avocatii de afara. Parca in „Firma” era o faza de genul:
I: Si cand numar orele pe care le taxez?
R: Oricand si oriunde iti amintesti de cazul lui.
Asta e fix cazul tau. Taxeaza-l pe ora si apoi, daca e gandesti la site-ul lui pe WC… notezi ora la care ai inceput sa te gandesti si cea al acre ai terminat (de gandit).
Apoi il pui in fata costurilor generate de frecusul lui stupid.

Alexandru Dinulescu a scris

Sfatul meu (daca lucrezi pe RAC) e sa intri intr-o arbitrare.

Sunt multi clienti dobitoci, de obicei iti dai seama de la inceput daca is ceva de capu lor sau nu (de obicei aia din 3rd world countries sunt praf), daca vezi ca e cu tupeu sau nu iti da toate informatiile necesare, da-l dracu. Daca e un client bun care te plateste, stai sa inghiti, oricum orice ar fi scoti mai bine decat ai scoate daca nu ai lucra pt un strain (ca salariile la romani is tare bune), asa ca nah, mai inghiti o galusca din cand in cand pe langa sunca ca n-a omorat pe nimeni. parerea mea

Alberto a scris

Da… asta ar fi un subiect de dezbatut foarte interesant…cu foarte multe exemple..
Eu nu m-am dedicat la chestia asta prea mult (mai lucrez la situri cateodata – backend si foarte putin in frontend)
Si am dat peste clienti care la inceput ziceau ceva de genu:
Vreau un script care sa faca asta si asta…. si nimic mai mult…
Apoi… dupa ce aproape termini:
„Mi-a mai venit o idee :O”
Si cand ii zici ca ii costa ideile astea…. Se schimba la fata…

ByColor a scris

Depinde de caz. Si al tau, si al clientului. Daca nu esti in lipsa de proiecte si daca viitorul suna bine, poti sa-i respingi doleantele. Cu calm si tact, daca beneficiezi de asa ceva. Daca nu, cum stii tu. Evident, explicindu-i care sint downside-urile (de obicei cost si mutarea deadline-ului).

Daca nu stai pe roze, iti expui punctul de vedere („o astfel de modificare va avea cutare efecte, sinteti ok cu asta?”), te astepti la un raspuns pozitiv si pastrezi clientul inghitind galusca pe linga sunca (vorba lui Alexandru Dinulescu). O respingere categorica din partea ta, aproape indiferent de motive, inseamna oarece lipsa de profesionalism. Deci calm down si la sfirsit plusezi si la capitolul „experienta”.

Daca este un client bun dar cu un orgoliu scapat de sub medicatie, merita sa-l pastrezi. Cu timpul, vei invata sa ocolesti punctele sensibile ale relatiei voastre.
Daca este unul ce te freaca din si in prostie, termina proiectul, i-ai banii si da-i flit data viitoare. Sau arde-l atit cit sa stii sigur ca raportul „nervi”/cost va fi subunitar.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter