Pentru că un client mi-a cerut, am început să sap în Gutenberg, să văd cum naiba se fac blocuri custom. Grija clientului era că editorul este actualizat extrem de frecvent și, evident, există teama că putem construi ceva ce nu va mai funcționa mâine.
Doar că problema nu este la schimbările astea, pentru că de cele mai multe ori vorbim de schimbări de UI, nu de API. Care API… ori nu știu eu să caut ori altceva, cert este că nu prea există documentație actuală.
De exemplu, în hanbdbook-ul oficial există un tutorial simplu, iar codul JS are două versiuni: javascript „clasic”, așa cum îl știe toată lumea și javascript „ESNext”, care este un JS modern, amestecat cu JSX.
Eh, problema este că … eu nu am găsit o modalitate funcțională de a compila șmecheria asta astfel încât să meargă. Deci trebuie să scriu JS chior, ca barbarii…
Problema numărul doi este că, dat fiind faptul că Gutenberg a evoluat extrem de rapid, ghidurile existente sunt expirate. Exemple, screenshot-uri, cam tot ce am găsit nu mai are corespondent sau, în cel mai bun caz, seamănă puțin cu ce există în versiunea curentă.
Acum, eu nu știu ce să fac: să public un tutorial despre ce și cum și să fie un pic expirat săptămâna viitoare și complet irelevant peste o lună? Să aștept ca Gutenberg să fie în core, poate se stabilizează lucrurile mai bine? Decizii… decizii…
Să fie core, evident. Ce e ăla client? :O
Nu cred că or să faca modificări majore acum. S-au tot făcut și deja e plin de module pentru el. Mă îndoiesc că or să faca un complete overhaul.
Ca o paranreza, eu azi mi-am activat editorul Gutenberg

@Cosmin: Și cum ți se pare?
@Ionuț Staicu: imersiv si centrat un jurul conceptului de bloc. Bloc in care poti adauga orice
Are multe functii pe care vreau sa le descoper.
La TinyMCE mi se parea ca acele optiuni de formatare a textului plus ce mai avea, erau prea inghesuite