Comunismul ca religie

Comunismul ca religie

Toți am fost învățați că, fie vorbim de capitalism, comunism, nazism sau liberalism, vorbim de fapt despre o ideologie. În Sapiens se aruncă o întrebare foarte interesantă: cu ce diferă ideologia comunistă de o religie?

Epoca modernă a fost martora ascensiunii unui număr de noi religii ale legii naturale, precum liberalismul, comunismul, capitalismul, naţionalismul şi nazismul. Acestor credinţe nu le place să fie numite religii şi se referă la ele însele ca la ideologii. E însă doar un exerciţiu semantic. Dacă o religie este un sistem de norme şi valori umane care se întemeiază pe credinţa într‑o ordine supraumană, atunci comunismul sovietic nu a fost mai puţin o religie decât islamul.


Islamul e, desigur, diferit de comunism, pentru că islamul vede ordinea supraumană care guvernează lumea ca fiind decretată de un zeu creator omnipotent, în timp ce comunismul sovietic nu credea în zei. Însă şi budismul dă prea puţină atenţie zeilor, şi totuşi îl clasificăm în mod obişnuit drept o religie. Asemenea budiştilor, comuniştii credeau într‑o ordine supraumană a legilor naturale şi imuabile care trebuie să călăuzească acţiunile omeneşti. În timp ce budiştii cred că legea naturii a fost descoperită de Siddhartha Gautama, comuniştii credeau că legea naturii a fost descoperită de Karl Marx, Friedrich Engels şi Vladimir Ilici Lenin. Asemănarea nu se opreşte aici. La fel ca alte religii, şi comunismul are scripturile sale sfinte şi cărţile sale profetice, precum Das Kapital a lui Marx, care prevestea că istoria urma să se încheie curând cu victoria inevitabilă a proletariatului. Comunismul îşi avea sărbătorile şi ceremoniile sale, cum sunt 1 Mai şi aniversarea Revoluţiei din Octombrie. Avea teologi experţi în dialectica marxistă şi fiecare unitate din armata sovietică avea un capelan, cunoscut sub numele de comisar, care supraveghea pietatea de care dădeau dovadă soldaţii şi ofiţerii. Comunismul avea martiri, războaie sfinte şi erezii precum troţkismul. Comunismul sovietic era o religie fanatică şi misionară. Un comunist devotat nu putea fi creştin sau budist şi de la el se aştepta să propovăduiască evanghelia lui Marx şi Lenin chiar şi cu preţul vieţii.

Yuval Noah Harari, Sapiens: A Brief History of Humankind

2 Comentarii

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter