Un copil a murit. Cine e de vină?

Un copil a murit. Cine e de vină? ©

Se dă următoarea știre: o mămică a vrut să nască natural după ce a avut două cezariene în trecut. Copilul a murit la naștere, femeia a murit după câteva luni, lăsând în urmă alți doi copii.

A cui crezi că e vina? Pe oricine ai întreba, vina e la celălalt, dar dacă mă întrebi pe mine, vina este exclusiv a medicilor care au acceptat să o asiste.

Serios, femeia a venit din București, cel mai probabil pentru că nu a găsit un medic suficient de iresponsabil să facă acolo intervenția. Doar că medicii constănțeni au o moralitate mai… uhm… flexibilă.

Au pus femeia să semneze și gata, s-au spălat pe mâini.

Doar că nu, medicii sunt – sau ar trebui să fie – profesioniștii la care te duci să îți facă treaba cum trebuie, nu cum vrea clientul. Pentru că mămica – cel mai probabil – a citit ea pe undeva că născând prin cezariană nu e destul de mămică, deci, evident, trebuie să nască natural.

Știind riscurile, știind că sunt șanse să crape. YOLO.

Iar medicii au avut de ales între integritate și 6-7000 lei.

Și au ales.

6 Comentarii

Andrei a scris

Cum să te numești un ziar și să scrii în articole „mămică”? avea 80 de cm înălțime cumva? apoi continuă cu copilași … Păi cred că de aia s-au și dus la Constanța că în București i-au refuzat, dar acum eu îmi pun întrebarea: dacă trebuie să nască de urgență indiferent de deciziile anterioare și sună la 112 e refuzată?

Empire a scris

Pacientul are voie sa decida cum anume va fi tratat. Medicul nu are dreptul sa faca ce stie el mai bine cu forta. Medicul iti da un diagnostic, iti spune ce se poate face si riscurile fiecarei alegeri si pacientul alege, indiferent ca e sau nu e pe placul medicului. In orice tara functionaza la fel medicina.

Ionuț Staicu a scris

@Empire: absolut, doar că medicul are obligația morală să tragă linie unde riscurile sunt mai mari decât beneficiile. Orice medic – ginecolog sau nu – îți va spune că după prima cezariană riscurile unei nașteri naturale sunt destul mari. După a doua sau a treia cezariană riscurile sunt atât de mari încât nu sunt foarte mulți care-și asumă toată operațiunea.

Din nou: de ce crezi că nu a făcut treaba asta în București? Pentru că voia să respire aer curat de mare sau petnru că nu a găsit pe nimeni care să facă asta?

Faptul că a fost alegerea pacientului nu îl absolvă de vină pe medic altfel decât legal. Din punct de vedere moral însă, medicul/medicii implicați în treaba asta sunt criminali.

dojo a scris

E la moda sa faci NVDC (Nastere Vaginala dupa Cezariana), desi este un risc urias, pentru ca uterul are o cicatrice deja, cel putin, daca nu sunt mai multe cezariene deja. Sa tii ca gaia matzul sa nasti vaginal, cand stii la ce te inhami, este pur si simplu iresponsabil. La fel ca nasterea acasa. Dar nu te poti lauda ca lumea pe Facebook, pe grupurile de mamici, daca nasti cu cezariana ca o fricoasa.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter