Legătura porcilor cu PSD-ul

Mai în glumă, mai în serios, ciripeala lui Andrei  nu pare atât de ridicolă. Hărțile încep să semene tot mai mult și la zone, și la culoare și la gravitate.

Harta infecțiilor cu pesta porcină
Harta județelor care au pierdut (sau în care PSD a câștigat alegerile)

16 Comentarii

ice4you a scris

Le’au rupt genunchii cu despagubirile ce au inceput sa fie date oamenilor, unii fiind fericiti ca ies mult mai bine decat daca ii vindeau pe piata libera. In concluzie, ideia de manipulare si profit mizerabil de pe urma unei tragedii nationale pentru a aduna ceva capital politic, a murit in fasa.
Amin!

Ionuț Staicu a scris

@ice4you: Plus că ficusul zice și el că nu prea sunt bani pentru chestii de genul:

https://www.biziday.ro/klaus-iohannis-cheltuielile-pentru-pesta-porcina-din-fondul-de-rezerva-al-guvernului-sunt-zero-nu-poate-fi-identificat-niciun-act-normativ-in-ciuda-spuselor-ministrului-finantelor/

–-

E o decizie grea, ce-i drept: să ai încredere într-un ficus, să ai încredere într-un condamnat penal… Greu, greu.

Ionuț Staicu a scris

@ice4you: Păi hai să căutăm și știri mai recente, ce zici? De exemplu asta în care zice așa:

Din 1.603 dosare care au fost întocmite, au fost plătite până la această dată 83 de dosare

Eficiență maximă, ce să zic…

Ba chiar pe sursa cu adevărat oficială – ANSVSA – scrie același lucru:

În ceea ce privește situația despăgubirilor proprietarilor afectați, până la această dată au fost finalizate dosare de evaluare aferente despăgubirilor pentru un număr de 1.890 de exploatații, în valoare totală de 6.799.410 lei. Dintre acestea 84, în valoare de 222.060 de lei au fost plătite.

Deci până la această dată s-au despăgubit vreo 3% din banii pierduți. După cum ziceam, eficiență

ice4you a scris

@Ionuț Staicu: n’ar fi rau sa amintim aici ca dincolo de aberatii si alte manipulari politice, totusi banii aia stau in rectificarea aia de buget, fondurile de rezerva fiind insuficiente iar alea EU dureaza pana ajung sa compenseze. Nu tin partea nimanui dpdv politic, desi asa pare, sunt doar satul de manipulari si porcarii dincolo de porci. Trecem printr’o situatie de criza, bine ar fi ca cei care pot face ceva sa se apuce sa faca.

Ionuț Staicu a scris

@ice4you: Uite, să nu zici că nu-s deschis la nou: îmi poți da o sursă de știri ce nu ține de vreo UM?

În privința rectificării bugetare recunosc că sunt ignorant iar la o căutare rapidă nu am găsit altceva în afară de titluri din ziare. Îmi poți explica în câteva cuvinte ce este și care e procedura pentru aprobarea ei?

ice4you a scris

@Ionuț Staicu: Rectificarea bugetara daca nu include modificari ale bugetelor care necesita convocarea CSAT (Consiliului Superior de Apararea a Tarii) cum ar si serviciile de securitate, se poate aproba fara a fi nevoie de avizul CSAT, care este in cazul dat doar consultativ. La ultima modificare bugetara, cea care cuprinda si alocari suplimentare de buget pentru combaterea pestei porcine si eventuale despagubiri pana la alocarea lor din fonduri UE, bugetele acestor servicii au fost modificate. Conform Conform art. 5 alin. D din Legea nr. 415/2002 privind organizarea si functionarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, pentru emiterea unei hotarari a Consiliului este nevoie de convocarea si avizul CSAT, precum si consensul membrilor acestuia in ce privesc deciziile referitoare la rectificarea bugetului de stat al institutiilor cu atributii in domeniul securitatii nationale. De acum 3 luni de zile, lupta cu pesta porcina a dus’o Daea si ANSVSA, solicitand suplimentare bugetara. De doua saptamani rectificarea bugetara e trenata de ficusache pe motiv de razboi politic si suparare mare ca l’au taiat astia de la malai.

Cam asta’i. Pentru a fi informat, schimba de pe UM’uri si doar studiaza informatiile la vede, „nu la putere!” :)

ice4you a scris

@Ionuț Staicu: conform legislatiei adoptate in 2009 prin Legea Responsabilitatii Fiscale, aceasta prevede ca pe parcusul unui an bugetar (an inceput cu intarziere, bugetul fiind tinut pe loc dupa acelasi model de cretinul dulap din deal) se pot opera maxim doua rectificari bugetare, iar acestea nu se pot face in primele sase luni de executie bugetara, cu exceptia rectificarilor bugetare necesare datoriei externe sau contributiei la Fondul UE. Pana la aceasta lege data in 2009, nu exista o limita clara, Boc facea rectificari cand il taia capul, recordul e de 5 intr’un an in executia bugetara pe 2007-2008 care a dus la dezastrul din anii ce au urmat, cand pe langa presupusa criza, defapt noi ne’am trezit cu un urias deficit bugetar datorat executiei bugetare ce a depasit bugetul initial si s’au tot facut rectificari ulterioare prin care s-au realocat cheltuielile publice excesive ce in 2010 orcasera la nu mai putin de 5,9% din PIB, creeind un dezechilibru bugetar de care am tot tras pana prin 2013. De atunci a si intervenit aceasta limita de maxim doua rectificari in cea dea doua parte a anului fiscal atat pentru a nu bloca proiectele incepute cat si pentru o noua previziune bugetara mai clara pentru al doilea semestru.

ice4you a scris

P.S. Si ca tot am ajuns aici, sa spulberam inca o manipulare a UM’urilor din presa: dupa cum zice legea, rectificarile bugetare privind datoria externa si cota la fondurile UE, acestea se pot face oricand, conditia insa fiind ca sa existe banii necesari pentru asta in fondurile de rezerva. Daca acestea nu pot sa fie suplimentate din acele fonduri, se impune relocarea banilor din alte surse, cum ar fi alte bugete unde nu au fost banii cheltuiti. Alianta de la guvernare zicea ca este afectat inclusiv acest lucru si tot in rectificare sta treaba asta, in vremea in care opozitia manipula ca nu e necesar acordul CSAT. Asa cum ziceam in primul articol, cel privind prevederile din Legea nr. 415/2002, in rectificarea actuala, banii relocati sunt de la Serviciile de Securitate unde avizul CSAT este impetuos necesar, neavand bani suficienti in fondul de rezerva pentru a face aceste plati plus cele necesare combateri si despagubirii pestei porcine. In concluzie, ne intoarcem de unde am plecat, rectificarea aia bugetara trebuind a fi facuta de urgenta pentru ca banii sa poata fi mutati si miscati inspre unde e necesar.
Pe final, mai fac o precizare: nu sunt jurist si nici finantist. Toate cele scrise pana aici sunt strict din informarea personala pe care o fac din date publice si legile in vigoare pe care le studiez cat imi e priceperea dincolo de aburelile politice. :)

Ionuț Staicu a scris

@ice4you: Mulțumesc pentru lămuriri.

Din câte înțeleg eu nu e neapărat o problemă la CSAT ci este o problemă la cum au administrat toți ceilalți banii. Iar cum CSAT sunt singurii care au rămas pe plus, toți ceilalți vor să tragă de la ei.

ice4you a scris

@Ionuț Staicu: Ai inteles gresit! :) CSAT nu are buget, CSAT este un consiliu format din presedinte, prim-ministru, ministru de finante, ministul aparari, SRI … etc. Bugetul, ca sa intelegi, nu e ca o galeata in care pui niste bani si de acolo ii imparti. Bugetul la inceptul anului se face pe baza unor previziuni de executie bugetara avand posibilitatea ca prin cele doua rectificari anuale sa fie modificat in functie de nevoile pe ministerele de resort, care daca nu isi cheltuie banii alocati intr’o anumita perioada sunt luati de la ele si distribuiti unde este nevoie de ele. In concluzie, bugetul a fost ok estimat pentru ca nu am depasit tinta de deficit, relocarea resurselor este doar o ajustare necesara mai ales in situatie de criza.
Sper ca acum ai inteles mai bine. :)

Cu tot dragul oricand mai ai nelamuriri si in masura priceperii te pot ajuta cu o opinie! :)

ice4you a scris

P.S. Inca o chestiune importanta ca sa intelegi mai bine: bugetele respective se negociaza in prealabil cu fiecare minister/institutie in parte si nu sunt stabilite de guvern! In urma prezentarii planului de cheltuieli dupa ce fiecare minister/institutie in parte isi da acordul ca poate functiona cu bugetul negiociat, urmeaza alocarea bugetara. Daca in decursul primelor 6 luni, bugetele estimate sunt supradimensionate si exista lichiditati suplimentare necheltuite in baza alocarii initiale, se trece la rectificarile de care iti spuneam mai sus in baza unui plan de necesitati, de exemplu acum sunt necesari pentru pesta porcina catre ministerul agriculturii si alte institutii, precum si pentru plata darilor care UE despre care iti povesteam mai sus. :)

ice4you a scris

@Ionuț Staicu: ma bucur ca in masura priceperii mele am putut sa te lamuresc in masura in care imi permite statutul de profan. Princiiple sunt simple, imagineaza’ti ca similare in mare parte cu administrarea unei firme, unde ai un buget estimat din care aloci, conform priceperii, capitole ca: investitii si cheltuieli. Aici intervine balanta contabila care trebuie bine jucata intre astea doua ca la final de an sa nu ai nici deficit nici excedent prost gestionat. Deficitul iti aduce iflatie, excedentul deflatie. Desi pare periculoasa inflatia ca are efecte directe, deflatia este mult mai perversa ca te lasa in curul gol cand te apuci de cheltuit din excedent pentru ca pierzi controlul. De meserie sunt lacatus-mecanic ca scoala, de formatie cei 25 de ani de economie balcanica in care m’am zbatut sa pun o pita pe masa familiei din resurse proprii din care nici o guvernare nu a fost inclusa in calcule minore. :)
M’as bucura daca ce am scris pana aici si cat mi’a fost priceperea te va indemna si pe tine ca de maine sa verifici orice informatie la vedere, dincolo de aia „la putere”. Asta ar fi un castig de genul win-win si m’ar bucura ca asa probabil vom avea sansa de a a alege mai responsabil cand vine vremea, sau … ne mint astia si fura pana si chilotii de pe noi ca sa isi umple ei cuferele si sa se bucure de putere! :)
Toate cele bune! :)

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter