Mitul celor 10.000 de ore

Mitul celor 10.000 de ore ©

În urmă cu mulți ani, Malcom Gladwell a decretat că pentru a fi expert într-un domeniu ai nevoie de cel puțin 10.000 de ore de practică investite în acel domeniu. Și i-a dat exemple pe Beatles, Mozart și alții, care până să atingă succesul deja strânseseră în jur de 10.000 de ore de practică.

Gladwell s-a inspirat de la altcineva, Anders Ericsson, care a zis de fapt, că este nevoie de 10.000 de ore de practică deliberată pentru a deveni expert într-un domeniu. Ceea ce are mai mult sens.

Pentru că fii atent la o chestie: poți juca fotbal în curtea școlii toată viața și tot nu vei ajunge la un nivel profesionist. Pe de altă parte, în câteva luni de antrenament la un club de fotbal poți căpăta mai multă experiență decât ai strânge în cinci ani de fotbal pe maidan. Cine s-ar fi gândit?!

Acum citesc The first 20 Hours care zice că este nevoie de doar 20 de ore pentru a deveni mulțumitor de fluent într-un domeniu. Evident, nu ajungi expert, dar Josh postulează ideea asta tare interesantă, că, de exemplu, este nevoie de douăzeci de ore de practică deliberată pentru ajunge de la zero la a juca golf la un nivel mulțumitor cu prietenii.

Iar treaba asta cu parctica deliberată este cea mai greu de priceput (și cred că am mai spus într-un alt articol pe blog): este nevoie de concentrare și imersiune totală în acel domeniu. Degeaba acorzi tu douăzeci (sau zece mii!) de ore dacă la fiecare două minute primești o notificare pe telefon. Sau dacă stai cu un ochi la TV. Sau dacă faci orice altceva ce îți distrage atenția.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter