Review Nokia 7 plus

Review Nokia 7 plus

În ultimele două săptămâni am tot butonat (sau mai bine zis atins?) un Nokia 7 Plus. Un telefon scos în 2018, cu procesor Snapdragon 660 la 2.21Ghz, o baterie zdravănă și o cameră… ei bine, vedem mai departe cum e și camera.

Trebuie să menționez că eu vin din lumea iOS, cu un telefon antic, deci cam tot pachetul – ca să zic așa – m-a impresionat plăcut: atât telefonul în sine cât și sistemul de operare.

Hardware și specificații§

 • CPU 8 core: 4 cores la 2.2Ghz, 4cores la 1.8Ghz;
 • 4Gb RAM, 64Gb Stocare (extensibil cu un card micro SD de până la 256Gb);
 • Dual Sim;
 • Ecran de 6 inchi, la 1080×2160 (ratio 18:9) cu Gorilla Glass 3;
 • Cameră de 16MP cu optică Zeiss;
 • Baterie de 3800mA;
 • Altele: senzor de amprentă, ~180g, lansat în martie 2018.

Ce este în cutie§

Nokia 7 plus are fix necesarul în cutie:

 • telefonul 
 • cablu de alimentare USB C + alimentator
 • căști;
 • o carcasă de silicon;
 • un teanc de maculatură;

Ce știe?§

Acum, că am văzut ce este în cutie și ce specificații are, să vedem și ce știe să facă.

Baterie§

În final, cred că bateria este unul dintre punctele cele mai importante la un telefon. Bateria a ținut aproape două zile (a doua zi e cam la limită) pentru o utilizare normală: câteva poze, dat pe net (atât WiFi cât și 4G), ceva jocuri, vorbit la telefon etc. Fără „optimizări” de genul oprit WiFi când plec sau alte minuni de genul.

Nu știu dacă aș renunța la obiceiul de a pune telefonul la încărcat în fiecare seară, dar dacă aș uita, nu aș fi foarte stresat din această pricină.

Dacă obișnuiești să vizionezi filme, probabil o să te intereseze că la vizionări pe Youtube bateria scade cu aproximativ 7-8 procente pe oră cu ecranul setat la o luminozitate de 50% și conexiune WiFi.

Ecran§

ESTE MARE! Repet, eu vin dintr-o lume în care telefoanele sunt minuscule, telefonul meu principal este un iPhone 4, care pur și simplu pare un pitic pe lângă Nokia 7 plus, deci, evident, mi s-a părut extrem de ciudat (și ușor obositor) să vorbesc la el. La orice altceva? Să zicem doar că e posibil să-mi fi schimbat părerea despre telefoanele mari!

Dacă vorbim de culoare/contrast pot să spun doar că nu am avut probleme în a-l folosi în soare puternic (cu luminozitate la maximum, ce-i drept): culori foarte bune, imagine foarte clară.

Dincolo de asta, ecranul este foarte responsiv, astfel încât nu am observat vreun lag sau vreo atingere înregistrată aiurea. Ce am observat însă au fost probleme cu tastatura: nu apare tot timpul „din prima”. Dar pun asta în seama OS-ului, nu a dispozitivului.

Camera§

Să-ți spun drept, aveam așteptări uuuun pic mai ridicate de la cameră. Nu mă înțelege greșit, face poze decente (presupunând că este lumina bună), dar… doar atât: decente. Am încercat să fac poze la un anunț pe scară (lumină ambientală mai mult) și a ieșit suficient de blurată încât să nu pot citi textul. Auch!

Camera urmează trendul impus de Apple acum câțiva ani, fiind împinsă în exterior. Nu deranjează foarte mult, iar imediat ce telefonul este pus în husa de silicon, dispare orice protuberanță. Yay!

Ce mi-a plăcut însă la cameră:

 • Are setări Pro, unde poți schimba distanța focală, ISO, timpul de expunere, White Balance și altele;
 • Video poate fi înregistrat slow motion și timelapse;

Filmările sunt și ele OKish. Câteva exemple: 1 2 3 4 5 6 7.

Altele§

Spatele telefonului este făcut dintr-un (sau acoperit cu un) material rezonabil de antiaderent. Spre deosebire de telefonul nevestii (un Nokia 6.1 despre care voi scrie cu altă ocazie), Nokia 7 plus nu alunecă din mână. Ceea ce e bine.

Senzorul de amprentă este și el prezent și funcționează foarte bine. Atât de bine că nu o dată s-a întâmplat să-l deblochez accidental doar băgând mâna în buzunar. Problema s-a rezolvat în momentul în care am băgat telefonul în carcasa de silicon.

Telefonul vine cu Android curat. Fără porcării preinstalate, fără nimic altceva. În plus, ai update la următoarele două versiuni de Android, deci… cred că e de bine.

Am citit câteva review și am văzut că sunt câțiva utilizatori care se plâng ori de senzorul de amprentă ori de baterie (că ține doar câteva ore!). Presupun că este o problemă la respectivele dispozitive, nicidecum ceva specific acestui model. Senzorul de amprentă deblochează telefonul instant iar bateria ține o zi fără emoții.

Cât costă Nokia 7 plus?§

La momentul scrierii acestui articol, Nokia 7 plus se găsește la prețuri între 1400-1800 lei:

Concluzii§

A fost nevoie de un singur dispozitiv pentru a mă convinge că un ecran mare la telefon nu este o idee chiar atât de rea pe cât sună. Cel mai probabil, următorul meu telefon – căci trebuie să-mi pensionez vechiul iPhone! – va fi acest Nokia.

7 Comentarii

Alin a scris

@Ionuț Staicu: HMD Global a fost creat de foști angajați Nokia. Aș zice că sunt urmașii de drept ai vechii Nokia.

Am un Nokia 5 model 2017. E un telefon solid dar din păcate procesorul este cam slab iar memoria internă și RAM-ul sunt cam insuficiente. Totuși își merită banii.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter