Cum merge cu React și Lumen

Cum merge cu React și Lumen ©

Așa cum am zis acum câteva zile, sunt prins cu învățatul unor lucruri noi și interesante. Vrei să știi cum merge? Îți zic acum!

Până în acest moment, mare parte din experiența mea pe partea de backend a fost legată cumva de WordPress. Ori pentru REST, ori pentru autentificare, preferam WP pentru simplitate și rapiditate. Am avut tangențe cu Symfony, Zend și alte framework-uri ce nu prea mai sunt la modă, dar nu am făcut nici o aplicație cap-coadă. Deci am zis că e un exercițiu bun.

Pe partea de frontend am încercat de-a lungul timpului tot felul de biblioteci iar vârful – ca să zic așa – a fost când am făcut o aplicație de mobil în Backbone. Am avut tangențe cu React, dar a fost mai mult un trial-and-error și nici aici nu am făcut nici o aplicație cap-coadă. Deci și ăsta ar fi un exercițiu bun.

Pentru că este o aplicație măruntă, am zis să combin două tehnologii noi, să vedem ce provocări sunt. Și provocări au fost!

Provocări pe partea de backend§

Cred că cea mai mare chestie a fost înțelegerea ORM-ului și cum funcționează relațiile de genul One to Many, Many to Many, Pivot Tables șamd. Partea amuzantă? Acum, că le-am priceput (cât de cât…), nu înțeleg ce mi s-a părut complicat.

O altă treabă de care m-am lovit a fost CORS și al lui Access-Control-Allow-Origin. Din fericire, n-am fost chiar primul care s-a împotmolit aici, iar problema se rezolvă cu un middleware. Yay!

În rest, totul a mers destul de smooth, ca să zic așa. Am avut nevoie de vreo patru ore pentru a pune la punct endpoints, validări etc. Practic, de două zile lucrez exclusiv pe React iar singura modificare în codul PHP a fost legată de adăugarea unui parametru pentru căutare.

Probabil următoarea provocare va fi legată de autentificare, dar, deoarece nu este o aplicație publică (i.e. ruleaza local, nici măcar într-un intranet), probabil voi amâna treaba asta foarte mult timp :)

Provocări pe partea de React§

Aici încă asimilez și încerc să înțeleg lucruri. Încă nu pricep pe deplin Redux, de exemplu. Nu înțeleg cum să-l conectez, cum să fac update-uri la componente, cum să fac caching, cum să leg toate componentele între ele, cum să… o grămadă de lucruri.

Cel mai probabil voi scrie un articol extensiv despre preconcepțiile mele despre React, despre unde am avut probleme, cum le-am rezolvat șamd.

Fun Fact§

Wakatime zice asta:

9 hrs 27 mins on Sun Sep 16th 2018

Iar astea nouă ore sunt doar în editor! Waka nu face tracking și la documentația tocită în browser :D

A fost cea mai productivă zi a mea dintotdeauna. Cel puțin de când fac tracking la cum îmi cheltui timpul…

5 Comentarii

Cristi N a scris

Si eu am inceput sa schitez o mica aplicatie ca sa invat react, cu un backend tot pe Lumen sau Laravel. Am facut cursul lui Wes Bos cand era la prima iteratie dar daca tot in perioada aia incepuse pe Laracasts o serie cu vue (care mi s-a parut mai usor de prins), am schimbat track-ul. Am prins bazele vue destul de repede si considerand experienta asta, ma gandesc ca acest reimmersion in react va fi mai usor.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter