React vs Vue

React vs Vue

De ceva timp mă tot gândesc la viitorul fiecărui framework în parte, în ideea că voi folosi ceva pe termen lung. Da, sigur, ideal e să înveți un limbaj sau o arhitectură, nu un framework, dar, realist vorbind, orice framework are anumite quirks, ce le înțelegi doar dacă îl folosești intens.

După cum spuneam, analizez fiecare framework în parte, încerc să-mi dau seama care va fi the next big thing și… cred că acela va fi… React. După el, vin restul: Angular, Vue, Ember și ce o mai fi la modă în ziua respectivă. Dar React va fi the shit.

De ce React și nu Vue?§

Este foarte simplu: dacă te uiți la sponsorii Vue, vei vedea că… nu prea sunt sponsori mari. Sigur, sunt mulți, dar dacă acorzi puțină atenție, vei vedea că o bună parte din ei sunt vânzători de Vue, ca să zic așa: unii vând cursuri Vue, alții vând componente Vue șamd. 

Acum să comparăm cu React, care este baked de Facebook. Folosit de WordPress din ce în ce în mai multe locuri. Folosit de Dropbox, Instagram și alții.

Mie, personal, Vue mi se pare mult mai elegant. Responsabilitățile mi se par clar separate (i.e. markup la markup, logică la logică), dar, realistic vorbind, Vue, fără o susținere solidă din partea unei firme și/sau a unui proiect mare, nu are șanse prea mari. Iar Vue a fost foaaaaarte aproape de treaba asta acum câteva luni când WordPress era pe punctul de a renunța la React.

PS: până și Htmlburger, unul din sponsorii Vue, folosește… React în produsele lor

4 Comentarii

Alex a scris

Pariul tau pe React este un pariu pe „too big to fail”, practic vorbind. Treaba asta nu stiu cit o sa mearga, avind in vedere ca Facebook nu fac nimic pentru a sustine produsul printr-o licenta decenta. Ai postat si tu fragmentele relevante.

Sigur ca pe moment pare a fi pe val. Intreaba-te daca va mai fi pe val peste 3 ani, daca jucatorii astia mari vor dori sa se disocieze de Facebook vreodata. (si nu-i greu de crezut, avand in vedere ce jeg este Fb la practicile de business)

Ionuț Staicu a scris

@Alex: Au scos mizeria din licență (acum e BSD curat), deci nu mai sunt motive de îngrijorare în direcția asta.

Acum, ce zici tu de too big to fail: sunt de acord cu tine, doar că React nu (mai) este un produs FB ci doar baked by FB, ca să zic așa. În acest moment React este adoptat de proiecte mari (WP fiind unul dintre ele; WP este în spatele a un sfert din web!) și orice porcărie ar face FB nu ar (mai) putea influența cumva directia frameworkului.

M-aș hazarda să spun că pentru următorii cinci ani React este un safe bet. Singurul mod în care React o va lua brusc în jos este dacă apare vreo paradigmă nouă, caz în care toate frameworkurile existente vor avea probleme :)

Nu zic că Vue va dispărea sau va rămâne în urmă ci doar că va rămâne un produs de o anvergură ceva mai mică.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter