Am băut cea mai scumpă cafea și… meh

Am băut cea mai scumpă cafea și… meh ©

Am avut ocazia să beau încă o dată o cafea kopi luwak. E una dintre cele mai scumpe cafele și se spune că-i rafinament pur. Eu zic că-i bullshit pur. Nu mă înțelege greșit, nu-i o cafea rea, dar nici o cafea d’aia memorabilă, să o ții minte toată viața, să povestești nepoților de ea.

Eheeee, dragii moșului, am băut kopi luwak și în noaptea aia – ce să vezi? – fu cutremur! Coincidență? NU CRED!

not future me

În nici un caz nu este o cafea care să coste atât!

În fine, de ce este atât de scumpă? Fructul cafelei (cireașa aia, cu tot cu pulpă) este mâncat de o civetă (care este un soi de felină), digerat un pic, defecat. Culegătorii scarmănă în căcat mai ceva ca Antena 3, aleg boabele de cafea și gata, avem cea mai bună cafea.

De ce ar fi cea mai bună? Pentru că mâțele astea ar alege boabele cele mai bune, cele mai coapte, cele mai dulci, cele mai cele.

Asta în teorie.

În practică, s-a industrializat toată povestea – evident – iar mâțele sunt hrănite cu orice fel de boabe. Lucrul cel mai important devenind ca boabele să treacă prin intestinul gros al sus-numitei civete. E ca și cum ai spune că gâștele crescute pentru foie gras aleg boabele de porumb…

Kopi luwak a devenit – ca multe alte lucruri – un act justificativ pentru cruzimea față de animale.

5 Comentarii

Ady a scris

O s-ajungă și la asta să apară un sortiment „mâncată de civete sălbatice, free în pădure (sau unde locuiesc ele)” și nu de civete crescute-n cuști și hrănite cu găleata. Și sortimentul o să fie cel mai scump.

Gigel Anonimu' a scris

Eu pana acum am crezut ca Jamaican Blue e cea mai scumpa. :)) Dar nu, sunt cafele si mai scumpe. :| Si cica kopi luwak nu-i cea mai scumpa (black Ivory – rahatita de elefanti – e de vreo 3 ori mai scumpa):
https://financesonline.com/top-10-most-expensive-coffee-in-the-world-luwak-coffee-is-not-the-no-1/
FML.

Mno, apropo de cafea. Ma gandesc sa-mi iau niste boabe verzi si sa le prajesc singur (le-as fi cultivat singur da’ inca nu-mi permit sere :D)- am gasit pe net la 50 Ron kilu’ (diverse soiuri):
https://www.caffea.ro/cafea/cafea-boabe-verde.html
Ai ceva experienta cu asta (prajit cafea)?

Ionuț Staicu a scris

@Gigel Anonimu’: Nu am prăjit cafea, dar am cochetat și eu cu ideea la un moment dat.

M-am documentat un pic și sunt prea mulți factori de luat în calcul atunci când se prăjește cafeaua: temperatură, umiditate, cât de mult le amesteci șamd. Momentan nu vreau să-mi bat capul (și) cu asta, că tare mi-e că mă duc „down to the rabbit hole” și până să-mi dau seama, am și aparat de prăjit cafea în casă.

Și ăla îmi lipsește. :w00t:

Gigel Anonimu' a scris

@Ionuț Staicu:
„Și ăla îmi lipsește. :w00t:”
Yeah, no shit dude, e vreo 2000 de lei unu’ entry level. :)))
Din fericire merge si la tigaie.

„M-am documentat un pic și sunt prea mulți factori de luat în calcul atunci când se prăjește cafeaua: temperatură, umiditate, cât de mult le amesteci șamd. ”
Ah, eu nu imi bat capul atata. Ma rog, poate doar ptr. cafele super duper poate factorii de care zici fac diferenta, in rest cred ca merge „la ochi”.
Reasoning-ul meu ptr. home roasting e urmatorul:
1)Cica aroma-i beton cand e proaspat prajita.
2)Pot s-o prajesc custom (am aflat si eu recent ca daca-i mult prajita are mai putina cafeina si viceversa) si poate, poate (probabil dupa cateva failuri :) ) mai bine decat aia cumparata gata prajita.
3)Economie. Un kil verde e 50, prajit se zice ca isi pierde jumatate din masa, deci un kill prajit de mine o sa fie la vreo 100. Cele mai entry level cafele (cumparate ca si soi [nu blenduri], prajit) incep de pe la 120 si cresc.
4)Pare Fun (si mirosul care cred ca o sa fie innebunitor). Cel mai important motiv. :))

Ah, vedem ce iese.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter