Noțiuni de ergonomie

Noțiuni de ergonomie ©

Marius s-a plâns că-l dureau mâinile după o zi de muncă. L-am întrebat cum stă la birou și mi-a confirmat bănuielile: podul palmei este sprijinit de birou, iar mausul se mișcă exclusiv din încheietura mâinii.

Este un obicei extrem de comun la toți cei ce lucrează la PC și, dacă ai puțin ghinion (exerciții puține, obocseală, chiar și moștenire genetică), te poți pricopsi cu dureri, amorțeli și alte senzații neplăcute.

Varianta scurtă:

  • Spate drept;
  • Ai coatele la ~90° iar antebrațele sprijinite pe birou (eventual;
  • Ai genunchii la ~90°;
  • Podul palmei stă în aer;
  • Mausul se mișcă din antebraț, nu din încheietura palmei.

6 Comentarii

Empire a scris

18 ani in fata calculatorului aproape zi de zi, n-am ridicat incheietura niciodata de pe masa, 0 dureri la mana. La spate, majoritatea scaunelor „ergonomice” imi dau dureri de spate. Scaunele fixe + un model de la metro sunt singurele care nu imi dau dureri de spate. E posibil sa fie adevarata faza cu mana in aer, dar eu cred ca e mai odihnitor sa stea pe masa, daca nu ai alte probleme la incheieturi.

Ionuț Staicu a scris

@Empire: ce ai tu se numește survivorship bias.

Este o combinație de mai mulți factori. Depinde câte ore stai în fața calculatorului, ce faci în timpul în care nu ești în fața calculatorului, dispoziția la boli de oase/încheieturi șamd.

Este odihnitor să stai cu mâna pe masă, nu este odihnitor să stai cu mâna pe masă și cu degetele arcuite în sus. Mai devreme sau mai târziu vei observa că apar senzații ciudate: ba o amorțeală ușoară, ba o gâdilătură, ba un tresărit, ba un cârcel etc.

Gigel Anonimu' a scris

@Empire
De acord cu Iamntz. E la fel ca aia cu „bunicu’ a fumat 2 pachete pe zi si a trait pana la 80 de ani” si „daca inca ma simt ok facand un lucru aparent daunator inseamna ca la mine nu se aplica”.

Eu stau in fata calculatorului de vreo 10 ani, zilnic, undeva intre 10-16 ore.In ultimii 2,3 ani am inceput sa observ simptome de carpal tunnel syndrome la mana dreapta. In ultimul an am bagat o hernie de disc crunta de nu puteam sa ma scol din pat si doar mersul normal imi provoca dureri de nu vrei sa-ti inchipui.
Vinovatul? Lipsa ergonomiei in mare parte combinata cu „las-o bre’ ca merge asa”.
Nu te joci cu sanatatea si nu ignori sfaturi de bun simt legate de mentinerea ei decat daca iti permiti sa platesti pretul mai tarziu.

PS. Cateva chestii care m-au scos din rahat (partial):
-Am renuntat la fotoliu (pana cand o sa-mi permit un scaun ergo) si stau in schimb pe ceva fara spatar (ca sa evit atrofiererea muschilor spatelui si abdomenului)
-Dupa fiecare sedinta de stat la pc (1-2 ore) bag planks, hip flexor stretching (e super important la astia de stau pe scaun mult) si niste miscare. In fiecare zi (aproape).
-In loc de mousepad am o bucata de covor vechi (nu rade) care e destul de solida ca si suprafata dar in acelasi timp mult mai prietenoasa cu incheietura care sta sprijinita de ea.

PPS. Mouse-ul ala urias pare o solutie interesanta, danke Iamntz! :)

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter