SCAM: Your account is compromised!

SCAM: Your account is compromised! ©

Dacă ai multe conturi pe diverse site-uri, este imposibil să nu fi fost victima unei găuri de securitate (cel puțin!). Fără să ne limităm, putem spune de Adobe, LinkedIn, MySpace, Dropbox fiind doar unele nume sonore.

Aici găsești un „verificator”, unde îți bagi adresa de mail și vezi în ce rahat ești băgat de neatenția unora. 

În fine, altceva voiam să zic: în ultima vreme au început să apară spam de forma „avem acces la datele tale, dă-ne un bitcoin să nu zicem nimic”. Evident, ăsta e doar snake oil, ce mizează pe emoții și teama victimei de a nu fi făcute publice anumite date. 

Ba chiar unele mailuri conțin și parola în clar, pentru un plus de veridicitate.

Și pentru că am fost întrebat de mai multe ori în ultima săptămână (m-a sunat un client extrem de disperat, că el de unde cumpără un bitcoin, să trimită…) am zis să scriu aici: e scam. E panică gratuită. Stați liniștiți.

Între timp, folosiți un manager de parole (LastPass, 1Password, Keepass, Dashlane, Roboform, oricare) și nu refolosiți parolele între site-uri. Iar acolo unde se poate, activați autentificarea în doi pași (de preferat cu o aplicație de genul Google Auth, nu verificare prin SMS sau email).

9 Comentarii

Gigel Anonimu' a scris

Plot twist: Verificatorul haveibeenpwned.com e el insusi malware si strange adrese de mail ca sa te poata spama. :)))

Ma gandeam si eu sa-mi bag 2 factor auth da’:
1)E bataie de cap extra.
2)Daca-ti pierzi telefonul ai pus-o. Parca am vazut ca sunt recovery steps in cazul asta dar tot ai cam pus-o.

Cred ca utilizatorul de rand nu e in pericol de data loss daca urmeaza cativa pasi de bun simt: sistem de operare necrackat (linux ptr. un plus de securitate), software necrackat, neinstalat tot felul de porcarii dubioase, pass manager cum ai zis si tu.

Utilizatorul care are date super sensibile ar trebui sa ia masuri in plus: sistem de operare super sigur (gen Qubes sau Tails), backup si encriptie date cu hidden volume de preferat daca-i pune careva pistolul la tampla, fara internet ptr. anumite calculatoare, protectie ptr. offline impotriva EEM, Laser, Heat, Ultrasound spying, etc.

PS. Chiar si asa tot cred ca exista gauri de sec. care nu pot fi acoperite sau necunoscute multora. Firmware cu backdoors? De ce nu? Zero Day exploits? Au fost si inca mai sunt. Social hacking? Hell yes, n-o sa dispara prea curand.
Singurul loc unde poti sa-ti stochezi datele in perfecta siguranta este propriul creier….deocamdata. :D

Ionuț Staicu a scris

@Gigel Anonimu’:

Singurul loc unde poti sa-ti stochezi datele in perfecta siguranta

În perfectă siguranță că… ce? Memoria umană nu e cea mai reliable memorie, deci ești dispus să uiți. Nu e nici cea mai sigură, pentru că ești predispus la atacuri emoționale (panică, empatie). Nu e nici măcar cea mai discretă, de multe ori un pahar de vin în plus face ravagii…

Ultimul lucru unde aș vrea să stochez ceva în siguranță este memoria mea :)

Gigel Anonimu' a scris

@Ionuț Staicu: „Nu e nici măcar cea mai discretă, de multe ori un pahar de vin în plus face ravagii…” In vino hackeritas!! :)))

Da boss, da’ pana una alta nimeni nu poate sa-ti citeasca datele din creier cu aparatura existenta. In sensul asta datele stocate in neuroni sunt accesibile doar proprietarului si nu pot fi citite de catre nimeni altcineva spre deosebire de datele stocate pe diverse medii de stocare care pot fi accesate de oricine altcineva are acces la ele.
Nimeni nu poa’ sa-ti fure creierul sa-ti citeasca datele de pe el – de indata ce iti paraseste capul devine o masa amorfa, buna doar daca esti in WW3
Sigur, asa cum ai zis mai sus omul tinde sa fie slobod la gura in diverse situatii – dar asta nu inseamna ca mediul de stocare a dat gres cat omul in sine a ales sa fie neatent cu informatiile stocate acolo.
Bine, acum poti sa zici ca slobozenia gurii sau slabiciunile emotional sunt tot o caracteristica a creierului si ai avea dreptate. Eu prefer insa sa le vizualizez separat – neuronii ca si mediu de stocare fiind la nivel hardware – super safe, personalitatea fiind la nivel software – predispus atacurile si exploit-urilor.

Finally, pentru orice set de date stocate conventional si criptate va exista mai devreme sau mai tarziu un set de echipamente in masura sa le decripteze. Dar pentru un set de date stocate in creier (da, stiu, capacitatea de stocare e teribil de mica) va exista tot timpul cel putin o persoana care va prefera sa moara decat sa le impartaseasca voluntar sau involuntar .

Eh, logica mea scartie cred da’ e tarziu in noapte so…. :))

Gigel Anonimu' a scris

„buna doar daca esti in WW3”
Am uitat de paragraful asta, ce vroiam sa zic era
„buna doar daca esti in WW3 si ai nevoie de o sursa bogata in proteine”
Am citit mai demult undeva ca in ww2 cica, cand pierdeau germanii razbelul prin Russland si era greu cu mancarea, un doctor le recomanda soldatilor sa manance creierul prima data daca sunt nevoiti sa recurga la canibalism.

Dar nu stiu cat de adevarata e faza de vreme ce bucata asta de intelepciune de front e dintr-o carte de Sven Hassel. Paragraful de care vb:

„We knew what that signified: when men are dying of hunger, when rations have been cut to two grams of bread a day, and even that is not always forthcoming, then it is possible to fill an aching belly with human brains. A doctor had told us long ago, before we dreamed we should ever suffer the pangs of starvation, that brains are extremely nourishing. Tiny was the only one of us who had ever sampled them. He dipped one day into a dead colonel’s skull, but was unable to keep the meal down long enough to derive any nourishment from it. We found rat quite palatable, but somehow we balked at brains. Perhaps we had not yet suffered sufficiently.”

Umor negru. :)

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter