Dark themes: A great disturbance In The Force

Dark themes: A great disturbance In The Force ©

Acum niște ani, la modă era să fie totul alb (sau cel puțin deschis la culoare): editoare, sisteme de operare, tot. Orice încercare de a introduce ceva mai închis la culoare era extrem de rapid refuzat.

Doar că…..

În urmă cu câțiva ani, lucrurile s-au schimbat la 180°: sistemele de operare (și desktop și mobile) au început să introducă dark theme. Editoarele au început nu doar să introducă teme dark ci să le facă default!

Un editor cu o temă light nu este doar o raritate ci este o ciudățenie de-a dreptul!

Iar chestia asta mi se pare fascinantă: de ce s-a întâmplat mutarea asta? Cum s-a reușit schimbarea percepției unei mase de utilizatori în asemenea măsură? Pentru că nu au făcut trecerea progresiv, de la alb la gri apoi la negru. Oh, nu. Ieri era alb, azi e negru.

Deci? Cum?

17 Comentarii

seba18 a scris

Also, aceeași schimbare și în ceea ce priveste perifericele. Amintește-ți cum înainte toate PC-urile erau albe (monitor, tastatura, mouse…singura care mai varia uneori era unitatea centrala, și aia datorită unor încercări destul de timide de a-i aplica câte un design mai „futurist”). Când am văzut primul monitor negru, țin minte că mi se părea de-a dreptul ciudat, era „oaia neagră” la propriu, în mulțimea de monitoare albe duse spre gri din cauza mizeriei acumulate pe ele :). Apoi am tot început să văd tastaturi negre, mouși, boxe, etc…ba chiar și imprimante. Și laptop-urile, care până atunci erau preponderent negre (hmm, oare a decis cineva inițial ca desktop-urile sa fie albe și laptop-urile negre? :) ) au început să apară și pe nuanțe mai deschise, gen alb sau argintiu…

Florin a scris

Eu m-am gandit ca schimbarea la teme dark s-a facut pur si simplu pentru ca este mai putin obositor pentru ochi. Acolo unde era posibil imi configuram programele sa aiba fundal negru inca dinainte sa existe teme dark.

Legat de monitoarele clasice CRT realizate din plastic alb, s-a trecut la negru partial pentru a rezolva problema ingalbenirii plasticului si partial pentru ca exista cerere si au putut vinde „ceva nou” fara vreun cost suplimentar.

Mălin a scris

Subscriu la ceea ce spune @Florin, temele închise au de-a face cu confortul. Totuși dacă la teme e OK să fie totul cât mai obscur și cu eventuale contraste mari, la siteuri pe care petreci maxim 10 minute mi se pare cam absurdă utilizarea de culori închise pe fundal.

Alex a scris

I call BS :D Win 98 avea tema dark, de ex. Da’ la monitoare, tastaturi etc ai dreptate.

De ce? Dracu stie. Posibil fiindca, la editoare, prea mult alb iti rupe ochii? La periferice probabil fiindca negrul e mai anti-jeg?

Eu am preferat intotdeauna bg negru, scris alb, din cauza ca .. altfel imi faceam praf ochi pana acum.

Ionuț Staicu a scris

@Alex: Adică nu. Dark mode este un „visual treat”, ca să zic așa. Culorile sunt cumva potrivite, să nu iasă prea mult în evidență (e.g. nuanța de albastru pe negru din dark mode nu are ce căuta în high contrast).

High contrast este o chestiune de accesibilitate, iar culorile sunt… contrastante.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter