Acum niște ani, la modă era să fie totul alb (sau cel puțin deschis la culoare): editoare, sisteme de operare, tot. Orice încercare de a introduce ceva mai închis la culoare era extrem de rapid refuzat.
Doar că…..
În urmă cu câțiva ani, lucrurile s-au schimbat la 180°: sistemele de operare (și desktop și mobile) au început să introducă dark theme. Editoarele au început nu doar să introducă teme dark ci să le facă default!
Un editor cu o temă light nu este doar o raritate ci este o ciudățenie de-a dreptul!
Iar chestia asta mi se pare fascinantă: de ce s-a întâmplat mutarea asta? Cum s-a reușit schimbarea percepției unei mase de utilizatori în asemenea măsură? Pentru că nu au făcut trecerea progresiv, de la alb la gri apoi la negru. Oh, nu. Ieri era alb, azi e negru.
Deci? Cum?
Also, aceeași schimbare și în ceea ce priveste perifericele. Amintește-ți cum înainte toate PC-urile erau albe (monitor, tastatura, mouse…singura care mai varia uneori era unitatea centrala, și aia datorită unor încercări destul de timide de a-i aplica câte un design mai „futurist”). Când am văzut primul monitor negru, țin minte că mi se părea de-a dreptul ciudat, era „oaia neagră” la propriu, în mulțimea de monitoare albe duse spre gri din cauza mizeriei acumulate pe ele :). Apoi am tot început să văd tastaturi negre, mouși, boxe, etc…ba chiar și imprimante. Și laptop-urile, care până atunci erau preponderent negre (hmm, oare a decis cineva inițial ca desktop-urile sa fie albe și laptop-urile negre?
) au început să apară și pe nuanțe mai deschise, gen alb sau argintiu…
@seba18:
Salut, cred ca este din cauza ca plasticul negru este mai ieftin.
@seba18: Nu am băgat de seamă, dar… acum că spui…
@seba18: cred că este mai anti-jeg negrul. Plasticul alb are tendința să se îngălbenească.
Eu m-am gandit ca schimbarea la teme dark s-a facut pur si simplu pentru ca este mai putin obositor pentru ochi. Acolo unde era posibil imi configuram programele sa aiba fundal negru inca dinainte sa existe teme dark.
Legat de monitoarele clasice CRT realizate din plastic alb, s-a trecut la negru partial pentru a rezolva problema ingalbenirii plasticului si partial pentru ca exista cerere si au putut vinde „ceva nou” fara vreun cost suplimentar.
Subscriu la ceea ce spune @Florin, temele închise au de-a face cu confortul. Totuși dacă la teme e OK să fie totul cât mai obscur și cu eventuale contraste mari, la siteuri pe care petreci maxim 10 minute mi se pare cam absurdă utilizarea de culori închise pe fundal.
Once you go dark you never go bark…or back. :)))
PS.
Cine mai foloseste Stylish pentru a avea dark themes pentru site-uri (gen google, youtube, reddit, fb, etc)?
@Gigel Anonimu’: Doar cine nu ține la privacy
@Ionuț Staicu: Well shit. Thanks.
Habar n-aveam. Am instalat Stylus acum.
Asta imi aminteste de potentialele gauri de securitate daca folosesti pachete NPM. Cica si cu alea mari poti sa dai cu batu-n balta.
@Gigel Anonimu’: Chiar ieri citeam asta
@Gigel Anonimu’: si eu foloseam pentru youtube o extensie de genul, dar de cand are dark mode nativ, am renuntat la ea
I call BS
Win 98 avea tema dark, de ex. Da’ la monitoare, tastaturi etc ai dreptate.
De ce? Dracu stie. Posibil fiindca, la editoare, prea mult alb iti rupe ochii? La periferice probabil fiindca negrul e mai anti-jeg?
Eu am preferat intotdeauna bg negru, scris alb, din cauza ca .. altfel imi faceam praf ochi pana acum.
@Alex: Avea temă high-contrast (sau inverted?), nici decum dark
Și era prezentă de la win 95 (dacă nu cumva de mai devreme)
@Ionuț Staicu: adica dark? :O
@Alex: Adică nu. Dark mode este un „visual treat”, ca să zic așa. Culorile sunt cumva potrivite, să nu iasă prea mult în evidență (e.g. nuanța de albastru pe negru din dark mode nu are ce căuta în high contrast).
High contrast este o chestiune de accesibilitate, iar culorile sunt… contrastante.
@Ionuț Staicu: chestie de nuanta lingvistica
dar inteleg ce zici
Raspuns: de cand s-a prins din urma creierul dezvoltatorilor ca fundal dark e mai calm pentru ochi.