Un utilitar… util: Display Fusion

Un utilitar… util: Display Fusion

Dacă tot am avut un monitor ultrawide la testat, am avut nevoie și de o aplicație care să ușureze lucrurile un pic. Despre monitor voi scrie cu altă ocazie, despre aplicația asta scriem acum.

Aplicația se numește Display Fusion și chiar dacă o știam de foarte mult timp, o știam pentru altele (în WinXP suportul pentru monitoare multiple era destul de limitat, începând de la wallpaper, terminând cu taskbar-ul). Dar între timp am aflat că poate face și alte minuni (atât de multe încât mi-a lăsat impresia generală că ar fi bloated).

Cea mai tare chestie? Poate împărți ecranul în mai multe ecrane virtuale! Dacă pe 1920px lățime nu este (prea) mare nevoie de așa ceva, la 3440px… ei bine, este imperios necesar! Deci aplicația este un must have dacă ai un ultra wide!

Configurare§

O să-ți arăt în continuare modul în care l-am configurat eu; consider că e modul cel mai puțin intruziv, care alterează minimum funcționalitatea sistemului de operare. Să-i dăm drumul!

Start up§

Vrem să pornească odată cu Windows, dar vrem un minimum de alte integrări. Deci dezactivăm context menu.

Bonus: Default Tray Icon Behavior ar trebui setat pe ceva ce folosești mai des (default este să deschidă wallpapers). Primele ore (zile?) îți recomand să fie setat pe Open Settings, deoarece vei tot face ajustări peste ajustări…

Vom deschide Monitor Configuration puțin mai târziu.

Butoanele din bara de titlu§

A doua treabă: vrei să dezactivezi butoanele din titlu și vrei să ștergi toate shortcuts. Sunt atât de multe opțiuni încât este imposibil să nu ai cel puțin un conflict…

Taskbar și Alt+Tab§

Așa cum am zis, nu vrem să se bage prea mult în seamă cu sistemul de operare. Din experiență, pot zice că genul ăsta de intruzivitate are impact asupra performanței și poate fi și o sursă de erori.

Prin urmare, putem spune că nu avem nevoie de nici o opțiune legată de taskbar:

Nu avem nevoie nici de ALT+Tab:

Splits & Padding§

La Monitor Configuration putem face mai multe profiluri cu ecranele configurate în diverse feluri. Selectezi fiecare monitor în parte, apeși pe Splits and padding și configurezi ce layout dorești, apoi salvezi profilul. Numele este important puțin mai târziu.

Eu folosesc doar două profile. Pe ambele profile am monitorul din dreapta împărțit în două, iar cel din stânga – ultrawide – nu are nici un split pe un profil, iar pe cel de-al doilea e împărțit în trei coloane.

Schimbarea rapidă a profilului§

Cum schimbăm profilul? O opțiune ar fi în meniul Functions (cel de sus, în care am șters toate shortcuts). Doar că, așa cum am zis, este destul de greu să nu nimerești vreun conflict cu alte aplicații.

O a doua opțiune ar fi să punem un shortcut pe icon-ul din tray (cum am zis la primul pas). Dar asta presupune să muți mausul, să faci două click-uri suplimentare….

Cum nu suntem barbari, vom folosi autohotkey, un utilitar ce permite anumitor acțiuni folosind combinații de taste. Sau secvențe de taste!

Autohotkey§

Având în vedere că Display Fusion vine și cu un CLI ce-ți permite setarea diverselor aspecte din consolă, treaba este pe trei sferturi rezolvată! 

#IfWinNotActive ahk_exe sublime_text.exe
 insertCount := 0

 Capslock::
  if (insertCount = 1) {
   input, command, T0.3 L1

   if command = 1
   {
    Run %ComSpec% /c ""C:\Program Files (x86)\DisplayFusion\DisplayFusionCommand.exe" -monitorloadprofile "ultrawide: splitted"", , hide
   }
   else if command = 2
   {
     Run %ComSpec% /c ""C:\Program Files (x86)\DisplayFusion\DisplayFusionCommand.exe" -monitorloadprofile "ultrawide: full"", , hide
   }

   insertCount := 0
  } else {
   insertCount++
  }
 return
return

Știi când am menționat că numele profilului este important? Numele alese de mine sunt "ultrawide: splitted", respectiv "ultrawide: full". Da, sunt două ghilimele. Autohotkey este atât de tare încât n-are nevoie de escape!

Folosind scriptul ăsta, pot schimba profilele apăsând de două ori pe Caps Lock, apoi pe 1 sau pe 2, pentru ale schimba. Neat!

Sigur, lucrurile nu se opresc aici. Poți declanșa o mulțime de acțiuni din CLI, uite aici toată documentația.

Concluzie§

Chiar dacă lasă impresia unei aplicații bloated (și poate chiar este pe alocuri), Display Fusion îți face viața mult mai ușoară dacă folosești un monitor cu rezoluție mare (e.g. ăsta). În plus, dacă te grăbești, îl poți cumpăra până la sfârșitul anului la 50% discount,.

2 Comentarii

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter