Thunderbird ca alternativă la Outlook

Thunderbird ca alternativă la Outlook ©

Mie îmi plac ăștia cărora, dacă le spui de aplicația X, ei vin cu „hei, dar uite, există și varianta open source, Y!”. Nu contează că Y pare a fi făcută de Siveco sau de UTI. Nu contează că pentru aceleași features trebuie să faci lucrurile mai complicat (în cel mai bun caz) sau nu le poți face deloc (în cel mai realist caz). Nu contează nici learning-curve. E moca, e open source, clar e mai bun.

Face fix cât dai§

Cele mai cunoscute Alternative sunt reprezentate de Inkscape, Gimp, Open/Libre Office și Thunderbird.

Acum mulți ani umbla vorba că începuse BSA să vină în controale la firme, iar patronul pentru care lucram la momentul respectiv era mai… rezervat în privința licențelor. Prin urmare, trebuia să folosim Open Office, că deh, e gratuit.

Și-a dat seama că face cât costă în doi pași:

  1. Nu puteam trimite oferte clienților (deh, nu le poți spune „vreți oferta noastră? instalați open office!”) decât cu ceva scamatorii. Exportul era ceva aproximativ, trebuia să speri la ce-i mai bun și să te aștepți la ce-i mai rău.
  2. Nu puteam deschide ofertele furnizorilor. În cel mai bun caz, celulele erau decalate sau formatate aiurea. În cel mai rău caz, nu puteam deschide deloc.

Iar Thunderbird… este o aplicație ce ar trebui să fie folosită ca instrument de tortură pentru angajații neproductivi. Și mi-am dat seama de asta căutând alternative la aplicațiile folosite pe Windows, vrând să migrez (temporar?) pe Linux. Iar. (Momentan tot nu am alternative la: Onedrive, o aplicație decentă de screenshots, un shortcut manager/binding/automator în genul Autohotkey, un key remapper)

Filtrele§

În Outlook e simplu: click 2 pe un mail -> Rules -> Always move messages from [email protected] Easy peasy.

În Gmail e un pic mai complicat: click pe meniu -> filter mesages like this -> faci câteva reguli -> done. Acceptabil, că tot ai un context.

În Thunderbird… ei bine, de ce ar fi atât de simplu? Meniul de sus -> Tools -> Message Filters -> New -> completezi manual regulile și acțiunile. Vrei să faci o regulă în care se mută mesajele într-un anumit folder? Ei bine, este nevoie să te părăsești fereastra filtrelor, te duci în fereastra principală, faci un folder, te întorci la filtre. Minunat!

Reading Pane§

Sunt unul din ciudații ăia care au mail-ul pe trei coloane: foldere, mesaje, detalii. Eh, Coloana din mijloc, cea care arată mesajele, este complet idioată în Thunderbird.

Ghici titlurile sau expeditorii mesajelor

Acum hai să comparăm cu Outlook:

Poți vedea ce conține fiecare mesaj în parte. De la cine e, de când e…

Pur și simplu este stupid în cel mai stupid mod posibil. E apogeul stupidității. O știu eu, o știu și ei: au un ticket deschis pe tema asta pe trac. Are 16 ani. Efectiv este imposibil de folosit Thunderbird în modul 3 coloane.

Sortare§

Evident, toate coloanele din tabel – căci asta este – sunt sortabile. Am folosit la un moment dat Thunderbird pentru acces la mail-ul unui client (deh, regulile firmei) și mereu dădeam accidental click pe sortarea mesajelor. Mă trezeam brusc cu mesajele sortate după subiect sau expeditor.

În 20 de ani de Thunderbird nu s-a gândit nimeni să facă un nenorocit de lock sorting sau ceva asemănător.

Alternative§

Nu zic că Outlook e fără prihană. Din contră, migrarea de pe un PC vechi pe unul nou este un blestem venit din adâncul iadului. Filtrele alea nu mi-au mers niciodată corect. Am un folder invizibil ce nu-l pot șterge, muta sau redenumi:

Mesajele venite prin SMTP adăugate în Tasklist sunt adăugate de mai multe ori și uneori e o aventură marcarea lor. Suportul HTML este execrabil.

Dar, una peste alta, este o aplicație care îmi servește toate nevoile. Spre deosebire de „alternativa” Thunderbird. Partea bună este că Mozilla plănuiește ca în 2019 să facă un overhaul. Om vedea…

Eu ce fac?§

Așa cum am zis, aș vrea să stau puțin pe Linux, dar micile probleme de genul ăsta mă tot trag în spate. O soluție – care nu-mi place – ar fi să folosesc tot mai mult web-apps pentru tot ce se poate: Outlook, player audio, client de chat etc. Caz în care migrarea de pe o platformă pe alta ar fi fără probleme.

O altă soluție ar fi să folosesc o mașină virtuală pentru… diverse. Dar cei aproape zece ani ai PC-ului meu încep să se facă simțiți.

O a treia soluție ar fi să strâng din dinți și să merg mai departe. N-ar fi nici primul, nici ultimul compromis făcut pentru un OS…

17 Comentarii

alescx a scris

eu m-am oprit la filtre. ca in thunderbird dai click pe ceva (subiect, from, to, etc…) si ai „Create Filter From…”. Mi se pare mult mai util decat filtrarea din outlook.
Partea proasta-i ca nu stie sa se sincronizeze pe cont (outlook stie).
Ca aranjare… nush cum ai obtinut tu chestia aia ciudata. la mine arata ceva de genu:

Ionuț Staicu a scris

@alescx: În Thunderbird ai trei layout-uri. Eu îl prefer pe cel vertical:

Cât despre filtre… acum că ai spus, m-am prins cum funcționează, dar nu mi se pare extrem de intuitiv. Uite:

Thunderbird:

https://img.iamntz.com/2019-01-06_13h13_46.mp4

Outlook:

https://img.iamntz.com/2019-01-06_13h16_06.mp4

Mă rog, chestia asta este subiectivă și cred că ține și de obișnuința fiecăruia (în outlook nu merge invers).

(ai voie cu imagini în format markdown sau link direct)

Ionuț Staicu a scris

@Alex: păi pe windows am o grămadă de apps pentru asta. Folosesc screenpresso. Pe linux însă… nu prea sunt foarte multe opțiuni. Vreau câteva lucruri:

– să pot face adnotări pe imagini (săgeți, bullets etc)
– să pot înregistra video
– să pot urca pe un FTP fișierele astea.

Paul a scris

O problema pe care o vad e că încerci să te muți pe Linux sperând intr-o simpla translație. Pare că te aștepți să găsești niște tooluri care funcționează fix la fel. Ei bine, nu sunt. Și nu neapărat pentru că sunt mai slabe calitativ, ci pentru că sunt pur și simplu diferite (posibil și datorită unei alte filosofii in spate). Toate astea implica un alt workflow si un learning curve. Așa cum, fără să-ți dai seama, și Windows-ul are un learning curve (deloc trivial pe alocuri), cu care eu ca utilizator Linux de ani buni mă tot dau cu capul.

Am observat că atunci când compari cat de intuitive sunt aplicațiile, chestia e iarăși foarte subiectivă, pentru că în mod natural, comparația e făcută cu ceva cu care ești obișnuit. Când e ceva ce funcționează diferit, e extrem de greu la prima vedere sa spui ce e mai intuitiv sau nu.

Inca o anecdota personala, control panel din Windows mi se pare extrem de încurcat. Pe Linux îmi deschid terminalul, am man, eventual Google pentru ceva comanda, copy paste și gata. În câteva secunde îmi rezolv problema. În Windows, trebuie sa caut o secvență de screenshot-uri in care să găsesc butoanele/meniurile, sau să mă prind dintr-o descriere mai mult sau mai puțin vagă. Mi se pare…complicat. Dar sunt conștient că e doar din cauza faptului că stau de ceva timp cu terminalul în brațe și m-am obișnuit cu toate quirks, si nu atât de mult cu ale Windows-ului.

Ionuț Staicu a scris

@Paul: Ai dreptate și sunt conștient că există acel learning curve la orice OS. Vorbind despre aplicații end-user, nu despre tools de administrare (cum sunt setările), la mine problema nu este de cum funcționează ci de UI, care uneori este prea puțin gândit.

Serios, poți să spui with a straight face că treaba asta e OK și eu trebuie să mă adaptez?

Paul a scris

@Ionuț Staicu: Eu nu sunt convins ca inteleg despre ce e vorba. Layout-ul default al Thunderbird (diferit de cel al outlook), in care ai foldere pe stanga, continutul folderului dreapta sus si mesajul dreapta jos mi se pare foarte functional. Nu-i acelasi layout ca al Outlook, dar nu stiu nici de ce ar trebui sa fie. Putem chiar sa discutam care e mai bun, ca mi se pare ca layout-ul default Thunderbird s-ar putea sa aiba ceva avantaje.

Acum, mergand putin mai departe, nu stiu cum ai obtinut chestia din imagine, dar eu am reusit sa obtin o cantitate similara de informatii ca in Outlook cu un layout similar.

https://imgur.com/a/vGosph4

(nu fac reclama, dar am ales ceva cu html)

Nu mi se pare nimic dubios. Ba chiar decent. Evident, nu e aceeasi interfata ca la Outlook, dar nu stiu daca ar trebui sa fie.

Cat despre screenshots, e o discutie luunga aici: https://softwarerecs.stackexchange.com/questions/3069/simple-program-to-edit-screenshots-add-texts-and-arrows-mark-stuff-on-linux

Ionuț Staicu a scris

@Paul: Vorbim de trei coloane: prima coloană e cea cu foldere (și nu se vede în screenshotul meu). A doua coloană e cu mesajele. A treia coloană e preview la mesaj.

Uite aici, de exemplu (varianta web):

În thunderbird, dacă vrei să ai coloana măcar vag utilă, ești obligat să o faci pe minimum un sfert de monitor (pentru a include data, expeditorul și măcar o parte din subiect).

—–

Despre screenshots: shutter am folosit și eu. Ce probleme aveam:

1. Shortcut nu mergea tot timpul;
2. Shortcut mergea cu delay;
3. upload pe FTP mergea o dată din trei încercări

Dar probabil trebuie să-mi adaptez modul de lucru :w00t:

dudu a scris

asa se sterge un folder dubios/invizibil/de nesters

https://www.slipstick.com/outlook/delete-outlooks-default-folders/

eu am un .pst standard in care arunc chestii, si un pst special pt rss-uri (creat ca new file – te lasa sa creezi ce foldere vrei). toate bune pana la reinstalare cand m-am trezit ca mi-a aruncat default folders (inbox/sent/draft) si ma scoteau din sarite ca acolo eu aveam IT/funny/curiozitati si in fiecare veneau RSS-uri de la diverse site-uri

backup inainte, ca jucaria nu prea stie sa glumeasca, chiar sterge orice din .pst

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter