Dezavantajul muzicii online

Dezavantajul muzicii online

Cred că mă știți: când vine vorba de muzică sunt pe Spotify, sunt all in, nu cred că în acest moment există ceva comparabil în termeni de features, algoritmi pentru recomandări, aplicații desktop șamd. E o alternativă minunată la cumpărarea de CD-uri (?!?!) sau torrents.

DOAR CĂ….

Surpriză, nu e muzica ta. E.g. azi o poți asculta, mâine i se pune pata cuiva și gata, nu mai e. S-a întâmplat acum câțiva ani cu Taylor Swift: a dispărut de pe Spotify și cam asta a fost (nu sunt fan, dar la momentul respectiv a fost mare tam-tam; am verificat, între timp a re-apărut). Îîîîîîn fiiiineeee…

Zilele astea e ceva scandal cu R Kelly, un cântăreț de R&B care cică ar fi abuzat o grămadă de tipe când era pe val. Nu sunt fan, nu știu detalii, nu m-a interesat. Darrrrr se face ceva campanie #MUTERKELLY pentru a-i fi scoasă muzica de peste tot.

Primul pas a fost făcut de Lady Gaga, care a avut o colaborare cu el acum câțiva ani și, câteva milioane de dolari mai târziu, și-a dat seama că nu vrea să fie asociată cu el, deci pac, a dispărut de pe iTunes, Amazon și Spotify. Acum, alții cu care a colaborat în trecut vor să facă același lucru.

Iar aici este clenciul: cât de mult conștientizezi că, ascultând exclusiv online, ești la mâna serviciului folosit și la capriciile artiștilor, managerilor, caselor de discuri etc?

Fără nici o legătură cu scandalul ăsta, R Kelly a fost ascultat de câteva milioane de utilizatori în ultima săptămână și de câteva sute de mii de utilizatori în tot 2018.

10 Comentarii

Andrei Telteu a scris

Algoritmi de recomandare, hmmm… Adică aia care îmi tot recomandă manele cu toate că eu ascult numai hip hop pe Spotify ? Sau aia din „daily mix” care îmi tot introduce artiștii pe care am apăsat „Don’t play Artist”.
Nu știu de ce la mine recomandările Spotify sunt varză, cu toate că am cont premium.

Andrei Telteu a scris

@Ionuț Staicu: Nu impart cu nimeni.
Content-ul romanesc nu merge foarte bine in spotify. Rapperii romani impart pagina de artist cu alti raperi din alte tari (DOC, Kepa, Samurai – doar albumul terapia este la alt artist).
Aveau la un moment dat o functie unde puteai sa contribui si sa propui modificarea unui album unde sunt datele gresite, dar era cam inutila si acum nu mai apare nicaieri, cred ca au sters-o. Cand a lansat DOC albumul Eu aparea pe pagina altui artist vreo 2-3 luni si a incercat si el sa modifice dar nicio sansa. Le-a dat email la spotify si degeaba. Acum vad ca este rezolvata problema.
Oricum, degeaba ma plang ca oricum spotify tot ramane mai bun decat celelalte servicii de streaming. Spotify Connect mi se pare cea mai misto functie. Poti continua muzica care o ascultai de pe un device pe altul, si poate functiona si ca telecomanda.

Ionuț Staicu a scris

@Andrei Telteu: AH! Aici e diferența. Eu nu ascult muzică românească pe Spotify :)

Probabil algoritmul se împiedică atunci când dă de muzică românească pentru că are puține opțiuni. Probabil manelele reprezintă cea mai mare parte din muzica românească de pe spotify, de unde și problemele.

MifTy a scris

@Andrei Telteu: „Algoritmi de recomandare, hmmm… Adică aia care îmi tot recomandă manele cu toate că eu ascult numai hip hop pe Spotify ?”

păi manelele e hip-hop românesc, şi invers… algoritmu’ e algoritm, se ia după ce găseşte în melodii, nu se împiedică în „fiţe de valoare”! :D

în altă ordine de idei, nu folosesc spotify.
nu văd de ce trebuie să ascult doar ce muzică o consideră spotify potrivită pentru mine, conform geolocation. :D

Alex a scris

Este vechea discuție care a scos Kodak de pe lista liderilor de piață, și a dus camerele digitale în top: oamenii preferă un „good enough”, dacă ceea ce oferă este o schimbare de paradigmă suficient de mare.

Spotify este iubit pentru că merge 99.99% din timp, și conține 99.99% din ceea ce doresc oamenii. Avînd în vedere și faptul că o bună parte din artiștii moderni sunt interschimbabili, nu-i deloc o dramă dacă dispare R Gaga sau Lady Kelly de pe listă. În afară de fanii înrăiți (lol), restul vor da din umeri și vor asculta altceva.

La schimb, Spotify te scutește de nevoia de-a-ți întreține o colecție de muzică. Dac-ai prins perioada cînd descărcai din surse dubioase și editat tu manual taguri mp3 știi despre ce vorbesc aici. Te scutește de nevoia de sincronizare, nu mai copiezi tu muzica de pe un echipament pe altul; dacă ai acces la internet ai acces la contul tău Spotify, și gata.

Nu neg și nu contest că are un milion de dezavantaje, însă opțiunea de a face chestiile în modul tradițional nu a dispărut. Încă.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter