Cum vinzi/cumperi o mașină moștenită (cu mai mulți proprietari)?

Cum vinzi/cumperi o mașină moștenită (cu mai mulți proprietari)? ©

Na, pentru că am moștenit un Maybach dar n-aveam bani de benzină, eu și restul familiei am decis să o vindem. Pentru că eram trei moștenitori, era nevoie de ceva magie birocratică. Ca să nu faci ca mine și să dai 100 lei aiurea, uite ce trebuie să faci (plecând de la premisa că s-a rezolvat succesiunea/moștenirea):

Contractul de înstrăinare

Nu contează cine are partea mai mare din moștenire. Sunt zece proprietari, toți vor apărea pe contractul de vânzare-cumpărare (sau îți va fi respins dosarul la Poliție). Prin urmare, cauți online un contract editabil (i.e. DOC, nu PDF). Eu l-am urcat aici.

Așa cum am zis, este nevoie să apară toți moștenitorii implicați. Nume, CNP, adresă (Și pentru asta e nevoie de formularul editabil). Prin urmare, toată partea de sus va fi transformată într-o listă cu numele fiecăruia.

Așa că, partea asta din formular:

Se transformă în:

Apoi se modifică și secțiunea cu semnăturile:

Astfel încât să-i cuprindă pe toți:

Și cam asta este tot ce trebuie făcut aici. Faci cinci copii ale acestui contract, pui toți moștenitorii să semneze și citești mai departe.

Cum se vinde/cumpără o mașină?

Pașii sunt atât de simpli că nu înțeleg de ce un birou de intermedieri auto cere 3-400-500 lei pentru toată operațiunea. Prin urmare, hai să te învăț cum să economisești niște bani.

În primul rând, tot timpul să ai la tine cel puțin o copie după:

 1. Certificat de deces
 2. Succesiunea/moștenirea (porcărioara aia de la notar)
 3. Decizia de succesiune (tot de la notar, o primești odată cu succesiunea)
 4. Buletin

Ștergerea de la taxele locale

Unul din moștenitori se duce la serviciul public de taxe și impozite (SPIT) de care aparține. Va trebui să completeze un formular pentru a lua mașina pe numele propriu, după care completează alt formular pentru a o șterge. Sună stupid, știu, dar dacă astea sunt regulile…

Dai cele cinci copii ale contractului de vânzare-cumpărare, ți se pune o ștampilă, dată, semnătură, primești patru copii înapoi.

Dacă ești vânzătorul, treaba ta se oprește aici. Dai contractele noului proprietar, sănătate și virtute.

Înregistrarea la taxele locale

Dacă ești cumpărătorul, aventura abia acum începe!

Te duci la SPIT de care aparții, completezi un formular, dai cele patru copii ale contractelor la ștampilat și semnat, primești trei.

Vizitele la poliție

Iei cele trei contracte și te duci frumușel la poliție. Dacă planifici treaba un pic, îți faci programare online pentru a doua zi, ajungi cu cinci minute înainte și cam aia e. Ți-aș sugera să nu te duci acolo cu mașina cumpărată. Vei vedea imediat de ce.

Ce acte sunt necesare la poliție pentru cumpărarea unei mașini?

 • Cele trei copii ale contractului rămase;
 • Cartea de identitate a mașinii;
 • Chitanța pentru noul certificat de înmatriculare. Se plătește la Poliție, costă 37 lei și este singura cheltuială necesară la cumpărarea unei mașini.
 • Talonul mașinii;
  • ITP-ul valabil (este scris pe talon)
 • Copie după RCA;
  • Exprimarea poliției este ușor ambiguă, nu știam dacă RCA-ul trebuie să fie pe numele noului proprietar. Între timp, m-am lămurit, este nevoie să fie pe numel noului proprietar.
 • Cererea de înmatriculare de aici

În funcție de zi (sau de oră?) cartea de identitate și talonul vor fi oprite acolo și nu ți se va da nici o dovadă cu care ai putea circula, ergo dacă ai venit cu noua ta mașină la poliție s-ar putea să ai probleme dacă vei fi oprit în drum spre casă.

A doua zi te duci să iei cartea de identitate, cele două contracte rămase și o dovadă cu care vei putea circula până când vine și talonul.

Atât!

Dacă ai toate actele în ordine, toată treaba asta nu ar trebui să-ți pape mai mult de o oră în total. Hai, poate două ore, dacă stai departe de Poliție (cum stau eu).

Cu tot cu stat la cozi, umblat la SPIT, la Poliție șamd. Singura cheltuială este taxa pentru certificatul de înmatriculare, cei 37 de lei.

Acum, timpul fiecăruia este prețios, fără îndoială. Dar depinde de fiecare dacă 3-400 lei – cât costă intermedierea auto – sunt un preț acceptabil sau nu.

8 Comentarii

cristi a scris

salutari si felicitari pt articol…. am citit blogul tau cu metoda cumparare auto de la mostenitor…. am o nelamurire…. vreau sa cumpar o masina veche de 30ani pt a o face pt epoca. dna care are masina este mostenitoarea unica si a radiat anul trecut masina la cerere si de la fisc si de la politie pt ca platea 800ron pe an la fisc…. are cartea si radierea de la fisc … daca fac act vanza cump …. nu ar trebui sa am si certificat de mostenitor pt reinmatriculare?…pt ca pe carte figureaza sotul ei decedat deci politia va cere si actul de transfer al proprietatii intre decedat si sotie nu? multumesc

Ionuț Staicu a scris

@cristi: Nu sunt jurist/notar, am scris doar din experiența mea.

Actul de moștenire a fost necesar doar când s-a făcut actul de vânzare-cumpărare. Nu s-a cerut nicăieri după aia, chiar dacă pe actele mașinii era un nume iar pe contractul vânzare-cumpărare era alt nume.

Despre restul problemei, cu radierea de la fisc… nu știu ce să-ți zic.

Also, mașină de epocă de 30 de ani? Înțeleg că-i din secolul trecut, dar… nu e cam… devreme? :)

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter