Cum vinzi/cumperi o mașină moștenită (cu mai mulți proprietari)?

Cum vinzi/cumperi o mașină moștenită (cu mai mulți proprietari)? ©

Na, pentru că am moștenit un Maybach dar n-aveam bani de benzină, eu și restul familiei am decis să o vindem. Pentru că eram trei moștenitori, era nevoie de ceva magie birocratică. Ca să nu faci ca mine și să dai 100 lei aiurea, uite ce trebuie să faci (plecând de la premisa că s-a rezolvat succesiunea/moștenirea):

Contractul de înstrăinare§

Nu contează cine are partea mai mare din moștenire. Sunt zece proprietari, toți vor apărea pe contractul de vânzare-cumpărare (sau îți va fi respins dosarul la Poliție). Prin urmare, cauți online un contract editabil (i.e. DOC, nu PDF). Eu l-am urcat aici.

Așa cum am zis, este nevoie să apară toți moștenitorii implicați. Nume, CNP, adresă (Și pentru asta e nevoie de formularul editabil). Prin urmare, toată partea de sus va fi transformată într-o listă cu numele fiecăruia.

Așa că, partea asta din formular:

Se transformă în:

Apoi se modifică și secțiunea cu semnăturile:

Astfel încât să-i cuprindă pe toți:

Și cam asta este tot ce trebuie făcut aici. Faci cinci copii ale acestui contract, pui toți moștenitorii să semneze și citești mai departe.

Cum se vinde/cumpără o mașină?§

Pașii sunt atât de simpli că nu înțeleg de ce un birou de intermedieri auto cere 3-400-500 lei pentru toată operațiunea. Prin urmare, hai să te învăț cum să economisești niște bani.

În primul rând, tot timpul să ai la tine cel puțin o copie după:

 1. Certificat de deces
 2. Succesiunea/moștenirea (porcărioara aia de la notar)
 3. Decizia de succesiune (tot de la notar, o primești odată cu succesiunea)
 4. Buletin

Ștergerea de la taxele locale§

Unul din moștenitori se duce la serviciul public de taxe și impozite (SPIT) de care aparține. Va trebui să completeze un formular pentru a lua mașina pe numele propriu, după care completează alt formular pentru a o șterge. Sună stupid, știu, dar dacă astea sunt regulile…

Dai cele cinci copii ale contractului de vânzare-cumpărare, ți se pune o ștampilă, dată, semnătură, primești patru copii înapoi.

Dacă ești vânzătorul, treaba ta se oprește aici. Dai contractele noului proprietar, sănătate și virtute.

Înregistrarea la taxele locale§

Dacă ești cumpărătorul, aventura abia acum începe!

Te duci la SPIT de care aparții, completezi un formular, dai cele patru copii ale contractelor la ștampilat și semnat, primești trei.

Vizitele la poliție§

Iei cele trei contracte și te duci frumușel la poliție. Dacă planifici treaba un pic, îți faci programare online pentru a doua zi, ajungi cu cinci minute înainte și cam aia e. Ți-aș sugera să nu te duci acolo cu mașina cumpărată. Vei vedea imediat de ce.

Ce acte sunt necesare la poliție pentru cumpărarea unei mașini?§

 • Cele trei copii ale contractului rămase;
 • Cartea de identitate a mașinii;
 • Chitanța pentru noul certificat de înmatriculare. Se plătește la Poliție, costă 37 lei și este singura cheltuială necesară la cumpărarea unei mașini.
 • Talonul mașinii;
  • ITP-ul valabil (este scris pe talon)
 • Copie după RCA;
  • Exprimarea poliției este ușor ambiguă, nu știam dacă RCA-ul trebuie să fie pe numele noului proprietar. Între timp, m-am lămurit, este nevoie să fie pe numel noului proprietar.
 • Cererea de înmatriculare de aici

În funcție de zi (sau de oră?) cartea de identitate și talonul vor fi oprite acolo și nu ți se va da nici o dovadă cu care ai putea circula, ergo dacă ai venit cu noua ta mașină la poliție s-ar putea să ai probleme dacă vei fi oprit în drum spre casă.

A doua zi te duci să iei cartea de identitate, cele două contracte rămase și o dovadă cu care vei putea circula până când vine și talonul.

Atât!§

Dacă ai toate actele în ordine, toată treaba asta nu ar trebui să-ți pape mai mult de o oră în total. Hai, poate două ore, dacă stai departe de Poliție (cum stau eu).

Cu tot cu stat la cozi, umblat la SPIT, la Poliție șamd. Singura cheltuială este taxa pentru certificatul de înmatriculare, cei 37 de lei.

Acum, timpul fiecăruia este prețios, fără îndoială. Dar depinde de fiecare dacă 3-400 lei – cât costă intermedierea auto – sunt un preț acceptabil sau nu.

51 de Comentarii

cristi a scris

salutari si felicitari pt articol…. am citit blogul tau cu metoda cumparare auto de la mostenitor…. am o nelamurire…. vreau sa cumpar o masina veche de 30ani pt a o face pt epoca. dna care are masina este mostenitoarea unica si a radiat anul trecut masina la cerere si de la fisc si de la politie pt ca platea 800ron pe an la fisc…. are cartea si radierea de la fisc … daca fac act vanza cump …. nu ar trebui sa am si certificat de mostenitor pt reinmatriculare?…pt ca pe carte figureaza sotul ei decedat deci politia va cere si actul de transfer al proprietatii intre decedat si sotie nu? multumesc

Ionuț Staicu a scris

@cristi: Nu sunt jurist/notar, am scris doar din experiența mea.

Actul de moștenire a fost necesar doar când s-a făcut actul de vânzare-cumpărare. Nu s-a cerut nicăieri după aia, chiar dacă pe actele mașinii era un nume iar pe contractul vânzare-cumpărare era alt nume.

Despre restul problemei, cu radierea de la fisc… nu știu ce să-ți zic.

Also, mașină de epocă de 30 de ani? Înțeleg că-i din secolul trecut, dar… nu e cam… devreme? :)

Sorin a scris

@coco: Cum ati procedat in cele din urma? Sunt intr-o situatie similara: tata decedat, eu si mama mostenit amandoi masina in cote diferite, si acum as dori sa o trec pe numele meu. Suntem in punctul in care am obtinut de la Notar actele de mostenire. Care ar fi urmatorii pasi?
Multumesc anticipat!

MIHAI a scris

@Sorin: raspunsul la intrebarea/nelamurirea ta:

1. ACT DE DONATIE LA NOTAR (mama ta renunta la partea ei –> tu preiei 100% de drept, autoturismul)
2. CERTIFICAT FISCAL de la Directia de Taxe si Impozite (fizic sau online, depinde unde locuiesti, sat/oras/municipiu)
3. INMATRICULARE PE NUMELE TAU – (Detalii: DRPCIV.RO) – daca doresti numar preferential platesti taxa la ghiseu la ei, daca iti pastrezi numarul trebuie specificat tot la ei) – la inmatriculare la DRPCIV (Sos. Pipera 49) sa ai placutele vechi la tine pentru predare.

eva a scris

Tot incerc sa dau capat problemei… dar astia din primarie sunt batuti in cap…. ei nu pot baga in sistem 3 proprietari… ci numai 1…zis si pace. Programul asta se pare ca difera de la sat la sat… i-am zis de formularul amintit de tine…. luare si stergere de pe nume…nnnna..nu exista asa ceva… ei vor sa vada un singur proprietar… Acum avem doua solutii…sa refacem actul de vanzare sa trecem 1 singur vanzator si facem ca ploua..sau tb sa facem o procura notariala ca sa-l imputernicim pe unul dintre noi sa-l vanda… daca la succesiune faceam renuntare la partea de mostenire in favoarea unuia dintre noi..acum era simpla treaba…dar ala era pe alti bani..credeam ca asa scapam mai ieftin..

Ionuț Staicu a scris

@eva: păi mașina nu poate avea trei proprietari. Doar nu e mașină pe acțiuni :w00t:

Prima ta soluție nu este foarte indicată, nu vei putea înmatricula mașina la Poliție.

Faci contractul de vânzare-cumpărare (în care există un singur cumpărător), te duci la financiarul de care aparținea fostul proprietar să o radiezi de la impozit, te duci la financiarul de care aparție cumpărătorul să o înregistrezi, te duci la poliție.

N-am nici cea mai mică idee cum (și DACĂ!) poți avea mai mulți proprietari.

eva a scris

@Ionuț Staicu: n-am explicat cum tb (scuze) am mostenit dupa tata: eu, fratele si mama un tractor, o remorca si un scooter, (tractorul si remorca fiind vandute inaintea decesului tatalui fara acte) dar in evidenta primariei inca mai figurau si tb platit impozit. Ca sa punem in regula actele..si sa scapam de taxe..etc..am facut succesiunea ca sa putem scoate din evidenta primariei, Pt asta tb act de vanzare cumparare, aici intra in peisaj numele celor 3 vanzatori..adica noi….care dupa primarie nu poate fi numai decat o singura persoana… sper ca am fost de inteles

Ionuț Staicu a scris

@eva: Repet pașii, poate ai omis ceva:

1. unul dintre moștenitori (mama, dacă e același domiciliu) înscrie la financiar pe numele lui/ei mașina (tractorul, remorca etc). Pentru asta ai nevoie doar de succesiune, nu și de contract de vânzare-cumpărare.
2. cu cele cinci exemplare ale contractului de vânzare-cumpărare cu toți moștenitorii trecuți la vânzător și cu noul proprietar la cumpărător te duci la același financiar de mai sus să SCOȚI din evidență. Un contract rămâne la ei, restul le primești cu o ștampilă și o dată;

— treaba ta, ca vânzător, se termină aici! —

3. cu cele patru exemplare rămase, noul proprietar se duce la financiarul de care aparține. Ștampilă, dată, rămân trei exemplare;
4. Cu cele trei exemplare se duce la poliție. Ștampilă, semnătură, dată, rămân două exemplare (unul pentru vânzător, celălalt pentru cumpărător).

Toată treaba asta durează câteva ore în total (dar se întinde pe câteva zile) și costă puțin, până în 100 de lei.

Toți pașii se fac în această ordine, altfel te vei bloca în diverse proceduri birocratice.

Dacă cei de la financiar îți spun că nu se poate, ar trebui să-i întrebi cum trebuie procedat. Eventual poți și să menționezi că ai vorbit cu notarul și așa ți-a zis că se procedează :D

PS: nu lua ca adevăr absolut ce zic aici; am trecut o singură dată prin toată povestea asta, nu sunt jurist; am scris doar din experiență și atât.

Dragos a scris

Salutare!
Sunt in situatia expusa de tine aici si te felicit pentru initiativa avuta cu blogul! La un moment dat ai scris sa avem la indemana „Certificat de deces,
Succesiunea/moștenirea (porcărioara aia de la notar),
Decizia de succesiune (tot de la notar, o primești odată cu succesiunea),
Buletin”
Dupa succesiunea facuta la notar am obtinut doar „Certificatul de mostenitor”. Nu am primit acea decizie de succesiune de care aminteai… Nu este suficient Certificatul de mostenitor pentru a vinde autoturismul ?
Multumesc anticipat!

Andrea a scris

@Ionuț Staicu: Bună, scuze , am și eu aceeași problema. Avem mașina tatălui , decedat, am făcut succesiunea și suntem 4 mostenitori pe ea. După succesiune, eu am fost la Fisc să o trec pe numele meu ca sa plătesc impozitul. Fiscul a trecut pe numele meu doar cota mea, restul de cote sunt la ceilalți mostenitori, și nu suntem toți la același sector. De aia, nu înțeleg cum de se poate ca un singur Moștenitor să scoată mașina de la Fisc, nu trebuie sâ se duce fiecare pentru partea lui, pentru a o scoate de pe rolul fiecăruia? Mulțumesc ! Andrea

Ionuț Staicu a scris

@Andrea: După ce faci succesiunea (la notar), faci contract de vânzare/cumpărare, te duci la Fisc să o scoți de pe numele tatălui și o treci pe numele cumpărătorului (adică al tău).

Tind să cred că ai sărit peste partea cu contractul :)

MIHAI a scris

@Andrea: Am scris mai sus. CEI CARE ATI AVUT MASINI „DE IMPARTIT” INTRE VOI MOSTENITORII, SINGURA CALE ESTE ACT DE DONATIE / PARTAJ – Preferabil DONATIE, e mai simplu si foarte ieftin). Dupa toate aceste schimbari (intai Certificat de Mostenitor, apoi Act de Donatie) – masina trebuie INMATRICULATA PE NUMELE NOULUI PROPRIETAR.

Doru a scris

@Dragos: Cel care a cumpărat ce a scris pe cererea de înmatriculare? La „vechiul proprietar” a trecut moștenitorii care erau în actul de înstrăinare-dobândire? Eu o sa pregătesc actele pentru noul proprietar, de asta întreb. Mulțumesc anticipat…

Doru a scris

@Ionuț Staicu: Am înțeles. Mulțumesc pentru răspuns. Sa înțeleg ca nu contează ca în actul de vânzare sunt trecuți moștenitorii, iar pe talon și cartea automobilului este numele tatălui decedat. Mulțumesc anticipat….

Doru a scris

Gata, s-a rezolvat. Cumpărătorul a depus hârtiile la poliție, procedura a fost exact asa cum a fost descrisa pe blog, cu singura diferența ca a trebuit atașata la actele cumpărătorului o copie după certificatul de moștenitor al vânzătorului. Foarte utile informațiile de pe blog. Mulțumesc.

Florin a scris

Salut. In 2014 tatal meu a decedat. Vreau sa vand o motocicleta (in carte e numele lui) si doi mostenitori in „succesiune”. Pot sa dau doua formulare model 2016 itl 054 cate unul per mostenitor sau trebuie amandoi pe un singur formular?

Ionuț Staicu a scris

@Florin: Amândoi pe un singur formular, făcut în cinci copii. Te duci la serviciul de taxe locale să „radiezi” motocicleta, lași o copie acolo, primești patru la schimb. Le dai cumpărătorului și îi urezi drum lung fără incidente :)

Depinde de el să facă restul pașilor.

Daniel a scris

Eu vreau sa cumpăr o mașină de la 3 moștenitori. Mașina este deja exista de la fisc și m-am dus sa o impun și au spus că fiecare trebuie sa o impună și să o scoată de la financiar. Și ghinionul este că fiecare sta in alta localitate. Ce părere aveți de asta.

elena a scris

Buna ziua, foarte util articolul- o intrebare insa pe contractele de vanzare pe care le fac ceilalati mostenitori la pret ce valoare se trece? trebuie o valoarea fictiva pentru ca noi nu cumparam efectiv masina e mai mult o preluare. se ttrece 1 leu sau?

Multumesc

Iulian a scris

Salut, am făcut contract de vânzare cumpărare cu fiecare moștenitor în parte(sunt doi) am fost la taxe și impozite am înregistrat o si cand am fost la politie sa o înscriu mi s a spus ca nu o pot înscrie cu doua contracte

Iulian a scris

Salut, am făcut contract de vânzare cumpărare cu fiecare moștenitor în parte(sunt doi) am fost la taxe și impozite am înregistrat o si cand am fost la politie sa o înscriu mi s a spus ca nu o pot înscrie cu

@Ionuț Staicu: pai asa am făcut prima dată și mi s a spus de la primăriile sectorului 1 și 3 ca nu trebuie asa, și fiecare moștenitor își vinde partea separat, dar eu în contracte am specificat 1/2 din vehicul

Stănilă Cristiana a scris

Bună, am și eu nevoie de ajutor. Tatăl meu (vitreg) a decedat în decembrie și am rămas cu mașina lui pe cap. Am zis, ok, o mai folosim noi, că e veche și consuma mai puțin. Menționez că a fost înscrisă pe numele lui. E cumpărată cu câteva luni înainte de deces. Eu ce fac să scap de ea? M-am interesat și cică trebuie succesiune pentru orice varianta, adică nu pot vinde, radia,da la rabla… Dar banii pe impozitul ei, pe numele unui decedat, mi se încasează! Acolo nu cere succesiune!

Ionuț Staicu a scris

@Stănilă Cristiana: Este neplăcut, dar asta este situația: ca să o poți radia este nevoie de succesiune.

Vezi că în situația în care tatăl tău a avut și alți copii, li se cuvine și lor o parte din moștenire. De asemenea, dacă aștepți mai mult de X luni (nu mai știu 12, 24?), tariful notarului se va dubla/tripla pentru succesiune.

Diana a scris

Buna! Sunt si eu in situatia in care, am certificatul de mostenitor pentru masina tatalui meu, pe numele meu. Dar tot am amanat inscrierea pe rol, pe numele meu, pentru ca vreau sa o vand. Eu am masina mea. Masina tatalui a stat saracuta frumos in parcare. Acum, dupa 3 luni si un pic, am un cumparator, sper ca reusesc sa o vand. (nu am avut timp sa ma ocup). Platesc amenda ca nu am inscris-o pe rol in 30 zile de la emiterea certificatului de mostenitor? Sau merg cu incredere la taxe cu certificatul de deces, succesiunea, cardul meu de identitate, CVC in 5 ex, si acolo fac cerere sa o pun pe numele meu, se inregistreaza CVC, si imediat si cererea de radiere de pe numele meu. Oare am inteles bine?….am o idee fixa cu amenda asta. :( Multumesc anticipat pentru un eventual raspuns.

Cezar a scris

Pai si la partea de sus unde trebuie stampila de la taxe si impozite ca vanzatorii nu au datorii ce ai facut?
In cazul in care sunt 3 mostenitori cu domiciliile diferite nu trebuie ca sa ai stampila de la taxe si impozite pentru fiecare in parte?

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter