Vrei să cumperi o imprimantă și nu știi ce să iei?

Vrei să cumperi o imprimantă și nu știi ce să iei? ©

Mi s-au tot cerut recomandări de imprimante în ultima vreme. Nu am știut să zic un model anume de imprimantă – nu am știut nici măcar ce brand! – dar am știut ce criterii să recomand. Iată-le mai jos:

În primul rând trebuie să stabilești trei lucruri:

  • Color/Alb negru
  • Doar imprimantă sau multifuncțională
  • Buget

Să zicem că vrei o multifuncțională alb-negru la un buget de 600 lei. Intri pe orice magazin online, setezi criteriile și vezi rezultatele.

Ce alegi?§

Cel mai bun criteriu de alegere este… prețul de operare. Altfel spus, cât costă consumabilele pe pagină scoasă. Prin urmare, vezi cât costă cartușele și vezi câte pagini poți printa cu ele.

De exemplu, la imprimanta mea, cartușul original costă 340 lei și pot printa cu el 2000 pagini. Altfel spus, mă costă 16 bani fiecare pagină printată.

Un buget mai mare inițial îți poate asigura un cost de operare scăzut. Deci nu te zgârci prea mult și fii un pic flexibil în direcția asta.

Cartușe compatibile§

Când cauți prețul consumabilelor, asigură-te că găsești și cartușe compatibile la un preț rezonabil. De exemplu, la imprimanta cu cerneală a unui client, cartușele originale costă 130lei/bucata iar alea compatibile costă 115lei/bucata.

Darrr… la imprimanta mea, cartușul compatibil costă… 32 lei. Da, 32 lei, nu am greșit. De zece ori mai puțin decât prețul unui cartuș original! Asta înseamnă 0.16 BANI pagina! Asta da economie! :)

Am mai scris despre cartușele astea compatibile aici

Cartușe reîncărcabile§

Alternativa la cartușele compatibile este încărcarea celor vechi. Dar din experiență asta generează tot felul de probleme: ba cip-ul nu se resetează bine, ba pudra folosită e ceva generic și nu printează bine, ba una, ba alta. Apoi, sunt șanse mari să coste reîncărcarea chiar mai mult decât un cartuș compatibil (reîncărcarea cartușului meu costă 50 lei!).

CISS§

La imprimantele cu cerneală au apărut sistemele CISS: cerneala e ținută în niște rezervoare generoase și, cu ajutorul unor furtunașe, este transportată la capul de printare. Nu am avut tangențe cu sistemul dar până acum câțiva ani era doar un sistem home-made și, din câte am citit, predispus la scurgeri și sensibil la factorii înconjurători (e.g. trebuia să fie plasată pe un plan perfect drept).

De ce spun că până acum câțiva ani? În ultima vreme au început să apară imprimante cu CISS pus de producător. Poate voi avea ocazia cândva să testez așa ceva, dar oricum ar fi, costul unei pagini este simțitor mai scăzut decât în cazul cartușelor clasice.

Un Comentariu

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter