Știai că Raspberry Pi are concurenți?

Știai că Raspberry Pi are concurenți?

Dacă cineva mă întreabă de o platformă pentru automatizări, cel mai probabil i-aș răspunde că Raspberry este ceea ce caută. Are porturi IO, are procesor puternic, are RAM decent, e ok.

Doar că, surpriză! Raspberry nu este singurul. Sunt o grămadă de Fructe Pi: Orange Pi și Banana Pi fiind primele care îmi vin în cap. Sigur, nu sunt 100% compatibile, dar, în aceeași gamă de preț (~30$) oferă mai multe. De exemplu, Orange Pi are 2Gb RAM, CPU la 1.8Ghz, USB 3, senzor IR.

De ce nu prea se aude despre astea? Cred că nu s-au băgat la fel de mulți bani în promovare, dar cred că treaba asta se schimbă: în ultima săptămână m-am împiedicat de cel puțin un articol despre Orange Pi în fiecare zi.

Mai au de pus la punct distribuția, că momentan este disponibil doar pe Ali, dar când vor face și acest pas ori vom vedea un upgrade major la Raspberry ori îl vom vedea detronat. Din ce am găsit, în România este disponibil doar la Optimus.

3 Comentarii

Mălin a scris

Am OrangePI de vreo 2 ani, l-am luat de pe Banggood și l-am folosit temporar ca un webserver. Am vrut să iau și un BananaPI cu 4 porturi de Ethernet ca să fac un firewall, dar am renunțat la idee pentru că am găsit un router Linksys beton care mi-a permis să fac o mare parte din chestiile pe care le-am vrut.
Totuși nu sunt doar „fructele” astea pentru că sunt zeci de astfel de proiecte, care mai de care mai interesante.
Oricum, pentru automatizare cred că placa asta e cea mai bună alegere: https://zpoz.net/TIfOz

Robert a scris

In general Raspebry Pi este cumparat din 2 motive:
– au driverele opensource si au vandut foarte mult (cu un hardware relativ stabil). Deci daca dau maine faliment si afacerea ta depinde de ei probabil o sa gasesti updateuri facute de comunitate foarte mult timp.
– din cauza ca vand mult si au un model de business ok sunt sanse mici sa dispara, spre deosebire de concurentii lor. Adica ok, gasesti ceva de 2 ori mai performant la un pret asemanator, dar il mai poti cumpara peste 2 ani?
Din cate am inteles Raspebry Pi este foarte folosit pentru prototipuri. Si acolo companiile sunt interesate de o platforma stabila si cu suport software bun. Ca poate castigi tu 5$ cu alt board, dar daca nu merge functia x dupa un update si sta un sys admin 3 zile sa isi dea seama de ce puteai cumpara 3 lazi de raspery.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter