Folosești subversion?

Folosești subversion?

Fie că ești programator sau doar îți place să scrii documente fără sfârșit în MS Word, cu siguranță te-ai lovit cel puțin o dată de situația în care ți-ai dat seama că în urmă cu două zile ai șters o porțiune importantă de text. Evident, nu mai ai cum să o recuperezi dacă n-ai făcut backup, nu?

Well.. Aici vin în ajutor sistemele control a versiunii. Acestea crează un soi de back-up ceva mai inteligent, în sensul că nu îți copiază fișierul modificat ci doar modificările. Evident, asta înseamnă economie de spațiu (chiar dacă la prețurile din ziua de azi nu mai sunt probleme la capacitatea de stocare).

Pe Smashing a apărut mai demult un articol despre astfel de sisteme, în care se prezentau resurse pentru acest domeniu. Deoarece m-am hotărât de două zile să folosesc SVN (în paralel cu backup-ul care oricum se face zilnic) și am văzut după doar o zi cât de util este (am pățit fix cum am explicat în primul paragraf), m-am hotărât să fac un mic tutorial despre cum ai putea folosi un astfel de sistem atunci când lucrezi singur.

Pentru asta nu ai nevoie decât de Tortoise. După ce instalezi versiunea corespunzătoare (32/64bit) și cu talent aplici un restart, creezi un folder numit repos. Desigur, poți pune absolut ce nume vrei tu, dar prefer să am un nume sugestiv (poate tu vrei să-l numești kwtd&8s0.23; ești liber s-o faci!). În folderul repos faci un alt folder ce are același nume cu folderul ce vrei să-l „supraveghezi” (îi spunem ntz). Din nou, nu e obligatoriu, dar e recomandat :).

Următorul pas (în care vom folosi Tortoise) implică un click dreapta pe folderul proaspăt creat:

Jumătate din treabă este gata!

Te duci frumușel în folderul cu proiecte, creezi un director nou (preferabil cu numele ce la-i creat mai devreme – ntz), faci click dreapta pe el și alegi checkout. În primul input (URL of repository) pui calea spre primul folder creat (cel din directorul repos) iar al doilea input (checkout directory) îl lași neschimbat (în principiu este nevoie de calea spre folderul de lucru):

Apeși OK și… Gata!

Acum, de fiecare dată când vrei un backup, faci click dreapta în interiorul folderului și alegi commit. Alegi fișierele ce vrei să se actualizeze și… gata.

Sfat: nu face commit la fiecare modificare a fișierelor deoarece încarci prea mult sistemul și va fi greu (imposibil) de urmărit.

Pentru a vedea diferențe între două versiuni ale aceluiași fișier, faci click dreapta pe el și alegi SVN Diff. De restul… Încă nu mi-am dat nici eu seama :w00t:

Oricum, este un început bun :)

13 Comentarii

Staicu Ionuț Bogdan a scris

primu’ tau paragraf spune multe despre tine. ce treaba are backup-ul cu revision control ?

Dude, chill.
revision control sau nu, poți reveni la o versiune mai veche a documentului, nu? Exact ca în cazul unui backup…
Version control are câteva chestii în plus față de backup-ul pe bază de „add to backup.rar”.
Uneori e mai bine să folosești și logica, nu doar manualul :)
Dacă arată ca o rață și măcăne ca o rață, pentru mine este rață…. La fel este și cu svn :)

alex a scris

svn-ul este o pierdere de vreme. Din prima clipa in care am pus mana pe el mi-am dat seama ca e un esec, prost gandit, fara nici un sens.
Deci daca esti destul de tantalau ca sa stergi fisiere de care pe urma sa ai nevoie, atunci nu poti avea pretentia ca esti programator…

Vad la firma unde lucrez, pe cei care folosesc svn si se cred tari; sunt defapt doar niste belitori care pierd vremea…
Munca grea o facem noi care lucram instant oriunde, fara alte mizerii

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter