Vreau să-mi iau malaxor pentru aluat!

Vreau să-mi iau malaxor pentru aluat! ©

Până acum am folosit destul de puțin mixerul pentru aluat. Are niște cârlige ce le foloseam extrem de rar și mai mult le foloseam detașate, în loc de tel.

Până de Crăciun, când, într-un moment de lene, am zis că folosesc cârligele pentru a amesteca toate ingredientele cozonacului. Nu știu cum să zic, dar a ieșit cel mai … altfel cozonac făcut vreodată.

Mai pufos ca niciodată. Am repetat experimentul după doua zile, când am făcut două serii: unii mixați la mână, alții cu mixerul. Diferență majoră!

Ceea ce m-a convins: este momentul să iau un malaxor pentru aluat. Nu ceva profesional, nu ceva exagerat de scump. Visez la un Kitchenaid, dar… 2500-3000 lei mi se pare că-i prea mult. (sau, dacă vrei să-mi faci un cadou….)

Am găsit ceva de la Tefal, la ~1000 lei, dar am dubii în privința calității produselor Tefal, deci… nu știu ce să zic.

Sugestii?

9 Comentarii

George Dina a scris

Vezi că KitchenAid mai importă și Bilancia. Eu l-am luat de la ei cu vreo 1600 lei în septembrie 2018. Noi am mai luat la el și accesoriul de tocat carne + pâlnie de cârnați (direct din Obor la 4 lei, varianta Kitchen aid era 90 lei).

Acum, sincer să fiu, nu știu dacă un mixer similar nu ar face același lucru. Probabil că da. Eu am luat asta că bălea nevasta de câțiva ani la unul.

Toate operațiunile de baking s-au simplificat major o dată cu un mixer de acest gen. Pentru aluaturi simpluțe de cele mai multe ori pui acolo igrediente și/sau maia și faci altceva în timpul în care mixerul frământă.

Dacă tot ești profesionist în cozonaci îți recomand și rețeta lui Păstorel Teodoreanu:
https://www.lauralaurentiu.ro/retete-culinare/patiserie/cozonac-dupa-reteta-celebra-a-lui-pastorel-teodoreanu-reteta-video.html
El spune: „Frămânți timp de două ceasuri”. Acest lucru n-ar fi foarte comod fără un mixer.

Ionuț Staicu a scris

@George Dina: Mi se pare mult prea grea (dpdv al digestiei) toată povestea lui Păstorel. Prea multă grăsime de la ouă, ulei, unt și lapte.

Frământatul în sine este o operațiune care-mi place, deci nu m-ar deranja frământarea îndelungată (deși 2 ore….). Diferența este la rezultatul final; oricât aș frământa la mână, nu se compară cu ce iese mixat (glutenul se dezvoltă mult mai bine la mixer).

Dacă nu mă înșel, Bliancia este unicul importator. Iar acum văd că au unul la 180€!

Ady a scris

Vrei să zici că ai frământat ingredientele pt cozonac cu tot cu făină (sau măcar o parte din ea) cu mixerul de mână, dar cu cârligele, nu cu paletele alea pt ouă/frișcă?

Mi-a fost întotdeauna frică să fac asta să nu moară mixerul.

Dacă mi-aș permite să dau 1000 de lei pt un malaxor/robot, aș mai aștepta nițel să mai strâng bani și aș căuta oferte direct pt un KitchenAid. Bălesc la unul de vreo 12-13 ani, dar pt o singură persoană (care nici nu face aluaturi dense) nu prea are rost.

Ionuț Staicu a scris

@Ady: Am bătut ouăle cu bețele alea montate din poza de mai jos. Am adăugat totul în afară de făină. Înainte să încep să adaug făină, am pus bețele celelalte, cu cârlige și am mixat tot, inclusiv încorporarea untului.

Ce-i drept, mixerul cam gâfâie; dacă ai unul no-name sau de putere mică, poate că ar trebui să te gândești de două ori.

Alternativa la Kitchenaid este Kenwood. Care-i aproape dublu la preț :w00t:

Ionel a scris

Acasă frământăm cu mașina de pâine. Diferența majoră.
Sunt in partea lumii cu 110 volți.
KitchenAid are o exprimare evazivă referitor la aluat. Zice că trebuie folosit doar ocazional la frământat. Am ceva prieteni cărora le-a crăpat scula de la folosit mult pentru aluat. Probabil ar trebui sa te orientezi spre ceva special pentru frământat.
Am descoperit superioritatea frământării automate la fel la nivel semi-profesional. Făceam cozonaci de Crăciun. Anul acesta am renunțat la mâini am trecut pe un malaxor. Night and day cum zic pe aici.

add a scris

am un robot tefal la care partea de framantat e identica. nu l-am folosit inca la framantat dar: accesoriile par ok, aluminiu turnat, sanatoase.
per total ca si scula se cunoaste ca nu e profesionala, e midrange asa, de amatori. daca asta cauti, e ok…

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter