Ironia industriei muzicale

Ironia industriei muzicale

Am văzut ieri filmul de mai jos și mi-am adus aminte de o idee ce o tot rumegam de ceva timp. Kazaa, Limewire, Napster au fost printre cele mai mari rețele de file sharing în general și music sharing în special. Au apărut la începutul anilor 2000 iar marile companii (și nu numai) din industria muzicală au încercat constant să le închidă.

Și au tot încercat, că Limewire, de exemplu, a rezistat vreo zece ani. La fel și Kazaa.

Revenind la ideea de la început: toată industria asta muzicală s-a luptat împotriva unor chestii ce erau pur și simplu înaintea vremurilor. Dacă spuneai în 2000 cuiva că poți asculta complet gratuit și legal orice piesă, probabil ți-ar fi râs în față. Dar iată, Spotify există de câțiva ani buni. (ca o paranteză, își mai aduce aminte cineva de eOK.ro? S-a lansat prin 2007-2008, a murit câțiva ani mai târziu)

Dacă spuneai în 2000 unei trupe că își va lansa albumele gratuit pe o platformă de unde nu vor scoate nici un ban în mod direct, probabil râdeau toți membri trupei de se crăcănau. Dar azi albumele sunt lansate pe Youtube în mod frecvent.

Cred că este o chestiune de timp până vor fi lansate și filmele online în mod gratuit, susținute fiind de reclame. Și nu vorbesc de filme independente ci de block bustere.

S-a întâmplat la fel și în revoluția industrială, când motorul lui Watt era privit cu foarte mare scepticism, nu pentru că nu ar fi fost util ci pentru că ar fi lăsat fără serviciu o grămadă de oameni. La fel a fost primit și războiul de țesut mecanic/automat. Dacă nu mă înșel, s-a întâmplat la fel și când s-au introdus roboții pe liniile de producție și se va întâmpla la absolut fiecare inovație disruptive din evoluția societății.

În perioada asta se întâmplă cam aceeași chestie cu protestele taximetriștilor vis-a-vis de Uber & co. Probabil va urma protestul hotelierilor cu AirBnB.

2 Comentarii

Gigel Anonimu' a scris

Eu imi aduc aminte de DC++. Cand am vazut acu multa, multa vreme pe cineva facand descarcand fisiere cu DC++ am crezut ca asist live la o sesiune de hacking. :))) Bine, singurele calculatoare la care aveam acces pe vremea ai erau la un cafe net asa ca na’, noob excuse.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter