Vor mai trece câțiva ani până va fi o tehnologie accesibilă ca preț (acum costă peste 2500$), dar dispozitivele precum HoloLens vor fi următorul pas uriaș în IT.
Presupun că cea mai mare provocare în acest moment este adăugarea unui feedback tactic; i.e. să simți că apeși pe ceva. Iar rezolvarea ar putea fi ori prin purtarea unor mănuși ori, mai SF, prin ceva electrozi/unde cerebrale. Rămâne de văzut, cert e că lucrurile par foarte interesante. Și foarte promițătoare.
Presupun că Google iar a lansat ceva cu 10 ani prea devreme…
Cool. Pretu-i prohibitiv insa: 3500$. Tehnologie noua and stuff.
@Gigel Anonimu’: Da, pentru că este un calculator întreg în casca aia. Dar parcă aveau în plan să facă și un dispozitiv ce se conectează la PC. Uită-te la Oculus, de exemplu, e vreo 3-400$.
Darrr.. chiar și-așa, gândește-te că majoritatea telefoanelor de top costă peste 1000€ în ziua de azi. Și clienți există
Pus în perspectivă, 3500$ nu mai sunt chiar atât de mulți bani 
Dacă s-ar găsi o modalitate de a folosi cele 8 cores din telefoanele mobile în HoloLens…
@Ionuț Staicu: Ma gandeam si eu la pretul urias al telefoanelor de „top” si dap, probabil ai dreptate, exista o piata pentru device-uri de genu’. Intrebarea insa e: cat de mare e piata asta?
Daca-i un segment limitat atunci probabil cererea n-o sa creasca de la sine si produsul n-o sa devina mainstream pentru ca: numar mic de oameni, pret mare.
Dar cu un pret relativ accesibil (sub 1000$) atunci are sanse mai mare sa devina mainstream pentru ca: numar mare de oameni, pret mic.
Ia spre exemplu Apple Lisa. Un produs revolutionar care a dat chix in mare parte datorita pretului urias.
Si eu tot n-am inteles prea bine din clip: care-i diferenta majora dintre hololens si oculus rift? Ca ai ochelari transparenti si astfel ai un overlay? Sau inovatiile software prezentate mai sus? Ca daca’s doar astea parca 3500$ e cam mult comparativ cu 350$. Si 3500$ inca mai e o suma mare – poti sa-ti iei o masina la mana a doua de banii astia.
PS: nu zic ca nu-i misto, e misto. Nu m-as supara sa am si eu o bucata. Da’ nu cred ca o sa prinda in versiunea asta.
@Gigel Anonimu’: HoloLens este un PC întreg și nu ai nevoie de nimic pe lângă.
Oculus e un fel de monitor & pointing devices cu care, dacă nu ai nici un alt hardware, nu poți face nimic.
—-
Treaba aia cu ochelarii transparenți deschide foarte multe posibilități, în foarte multe domenii de activitate. Gândește-te, de exemplu, la un electronist care, în timp ce repară/construiește ceva, vede specificațiile fiecărei componente, afișate lângă.
@Ionuț Staicu: „HoloLens este un PC întreg și nu ai nevoie de nimic pe lângă. ”
Aha. Da, interesant.
Deci e un Google Glass mai bun. Oare l-au facut sa arate asa (ca o unealta, nu ca un accesoriu) pentru a evita failul Google Glass (privacy issues, lameness as an accesory, etc)?
M-am uitat un pic la specs ptr. ambele headseturi. Hololens are specs superioare comparativ cu Glass (dar au trecut 5 ani de-atunci so…) dar o chestie nashpa pare sa fie bateria: 2-3 ore. Glass-ul cica tine o zi.
Inca o chestie oarecum hmm e ca hololens-ul e pe Windows (si foloseste Edge ca browser – :D) pe cand Glass-ul e pe Android.
In fine, specs-urile astea strong permit Hololens toata magia aia si Glass nu se ridica la inaltimea aia dar cred ca Glass e un produs mai matur decat Hololens.
Versiunea asta de 3500$ e un pas bun da’ tot cred ca n-o sa fie mainstream. Poate urmatoarea versiune, dupa ce mai repara glitch-urile (care o sa apara cu carul) si mai taie din pret si mai imbunatesc chestii si mai prelungesc durata bateriei, ei bine, cred ca versiunea aia o sa aiba sanse mult mai mari de succes.
@Gigel Anonimu’: De aici;
https://hololens.reality.news/news/hololens-2-all-specs-these-are-technical-details-driving-microsofts-next-foray-into-augmented-reality-0194141/
@Gigel Anonimu’: Edge trece pe Chromium. Any day now.
Faptul că este pe Windows este un avantaj, nicidecum un dezavantaj. Câte aplicații sunt pe Windows vs Android? Vorbim de aplicații adevărate, nu de variante dumbed-down mobile
Gândește-te cum ar arăta modelarea 3D. Cum ar arăta un IDE cu intelisense augmented.
@Ionuț Staicu: Ei bine, aduci un argument bun cu Windows-ul in ceea ce priveste compatibilitatea aplicatiilor. Cu siguranta ar face trecerea mai usoara la hololens daca poti sa-ti aduci aplicatiile native din Win.
Bine, securitatea ar fi nu prea buna (inchipuie-ti ca esti un doctor facand o operatie si ai Hololens-ul pe mufa si cineva ti-a sabotat intentionat programul) dar nu poti sa le ai pe toate, nu?
Si se pare ca HoloLens nu o sa fie singurul VR cu Windows Holographic:
https://www.windowscentral.com/these-are-first-windows-holographic-headsets-hp-dell-and-more
Ceea ce ma aduce inapoi la afirmatia mea anterioara: HoloLens2 nu o sa rupa gura targului. Dar urmatoarele versiuni (Hololens sau alti producatori) probabil ca da.
@Gigel Anonimu’: Păi nici eu nu am spus că HoloLens va fi viitorul. Ci toată treaba asta cu realitatea augmentată
Cât despre medici și operații… să fim serioși, o bună parte din tehnologia medicală rulează un soft. Mergând pe ideea asta, orice soft este vulnerabil
@Ionuț Staicu: Well, cand pui gheara pe un Hololens sau alt device similar, let us know.
Si eu sunt curios, ba chiar imi curg balelele putin.
Al doilea clip numai reclame
Super….
Am încercat și oculus, si HTC Vive, si hololens. Can remarci, as putea spune că oculus si Vive sunt ceva mai imersive, acoperind mai mult din câmpul vizual. Hololens mi s-a părut ceva mai strâmt, dar imaginea arata un pic mai bine (observații personale, pot fi afectate de preferințe/amintiri).
In schimb nici unul nu m-a impresionat. De ani întregi se discută despre augmented reality, și totuși tot ce ajungem sa folosim e Pokemon go și urechi in Facebook calls. Și nu doar din motive de hardware, pentru că aplicațiile de mai sus demonstrează că se poate.
Sigur, ideea e drăguță, dar nu cred că rezolva o problema, ci doar creează jucării noi.