Oh, nu, copilul nu mănâncă X! Ce să-i fac?!

Oh, nu, copilul nu mănâncă X! Ce să-i fac?! ©

Discuția asta o tot văd/aud în locurile în care ajung. Atât online cât și offline. Pe scurt, copilul nu mănâncă ce ar vrea părinții să mănânce: fructe, legume, mâncare gătită etc.

Dacă nu mănâncă ceva extrem de specific (e.g. brocoli, dovlecei, carne fiartă) este o chestie de gust, deci nu este neapărat o problemă.

Dar dacă nu mănâncă un întreg sortiment de ceva… este o problemă. De exemplu: nu mănâncă fructe proaspete. Sau legume. Sau mâncare gătită. Sau mai știu eu ce minuni.

Rezolvarea în cazul ăsta este foarte simplă și pleacă de la o premisă simplă: copilul te vede pe tine că mănânci ce vrei să-i dai? Dacă nu, nu crezi că ești ipocrit/ă? (cam toată educația cred că se face pe principiul monkey see, monkey do)

Presupunând că nu ești ipocrit/ă, îți zic rezolvarea cu o pildă ce mi se pare foarte mișto:

There’s a story about two dog owners who met in the park one day and each commented on what a beautiful dog the other had. Questions arose on what they fed their dogs. Dog owner No. 1 said he only fed his dog the best dog food that money could buy. The other owner said he fed his dog „turnip greens.” Dog owner No. 1 became astonished and made the comment, „Well, he’s certainly a beautiful dog, but my dog just wouldn’t eat turnip greens.” Dog owner No. 2 then responded, „Mine wouldn’t either for nearly two weeks.”

sursa

Eh, cam la fel e și la copii: poate că nu va mânca ciorbă la următoarea masă. Poate nu va mânca nici la a doua masă. Dar după ce sare trei-patru mese, s-ar putea să evalueze un pic întreaga situație. Oricât de mic ar fi.

5 Comentarii

Alex a scris

„Da’ cum sa nu ii dai copilului sa manance?!?”. Eh, uite-asa! Fix asa a invatat fiica-mea ca, atunci cand se pune masa, mananca. Plus ca mananca acum si scanduri cand ii e foame. Stai linistit, avem grija sa nu i se aplece de la aschii :D

Ady a scris

Aveam o colegă cu o fiică foarte mofturoasă: nu mănâncă aia, nici d-aia, nici ailaltă, era mai simplu și scurt să zici ce mănâncă. Și mă trezesc recomandând aceeași chestie. Mă-sa: „am încercat când era mai mică, și n-a mâncat. Până la urmă am ajuns la Urgență cu ea că ajunsese anemică”.

Ady a scris

@Ionuț Staicu: habar n-am. Așa mi-a zis tipa. Poate nu total nemâncat, dar or fi încercat oamenii mai mult decât media.
În plus, ca să știe că nu-i plac perfuziile intra-venos un copil trebuie să le fi experimentat anterior situația și să poată face conexiuni logice „dacă fac/nu fac asta pe o perioadă x, ajung la injecții”. Ceea mă îndoiesc că un copil de 3-4-5 ani poate face asa, din capul lui.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter