Mi-am dat seama de ce nu mi-a plăcut agricultura

Mi-am dat seama de ce nu mi-a plăcut agricultura ©

Hint: nu din cauza efortului.

Încă de mic copil, ai mei mă târau în muncile agricole. Ba la cules de struguri, ba la prășit porumb, ba la săpat grădina. Și dacă ai impresia că săpatul grădinii e o muncă grea, stai să vezi cum e săpatul grădinii când ai doi metri!

În fine, săptămâna trecută am pus niște verdeață: mărar, pătrunjel, busioc, rozmarin, chestii d’astea bune pe lângă casa omului. Un fel de încălzire, ca să zic așa.

Săptămâna asta am pus niște ceapă, nevasta a mutat niște răsaduri din tăvi în pahare, urmând ca peste câteva săptămâni să fie mutate în niște pahare mai mari.

Iar aici a fost momentul ăla în care am avut o revelație și am înțeles care a fost problema mea cu toate practicile astea oculto-agricole. Pentru că:

  • Castraveții se plantează după prima lună plină din martie. De ce? Nu se știe, așa se face;
  • Ceapa se plantează doar pe rândurile orientate spre vest. Nici asta nu se știe de ce, dar probabil e o chestie de feng shui autohton;
  • Cartofii se udă doar după ora nu-știu-care;
  • Răsadurile se mută din lăzi în pahare mici, apoi în pahare mari, apoi plantate. Ai ghicit, nu se știe de ce.

Și o grămadă de alte căcaturi d’astea dogmatice.

Nu mă înțelege greșit, nu mă deranjează să fac lucrurile într-un anumit fel, dar… aș vrea să înțeleg DE CE trebuiesc plantate așa. De ce trebuiesc să se întâmple lucrurile doar în felul ĂLA?

9 Comentarii

ady a scris

este foarte posibil ca unele (sau toate) dintre ele să fi avut cândva o explicație logică. gen direcția vântului, panta pânzei freatice, modul cum bate soarele (și de cât soare/umbră are nevoie o plantă), posibilitatea unui îngheț târziu (și faptul că unele plante sunt mai sensibile), etc.
dar nimeni nu mai știe.
taică-meu a avut cândva o dilemă existențială asemănătoare: ”la cazma/hârleț se sapă numa’ cu piciorul drept”- explica doct bunicul meu matern. taică-meu era prof de mate și poate mai mult decât alți oameni, voia o explicație logică. ”așa se face și trebuie să faci cum zic eu, că d-aia sunt bătrân”.
ulterior a dedus singur că e mai simplu pt un dreptaci să-și folosească piciorul drept/partea dreaptă a corpului, dar nimeni nu i-a oferit această explicație, un pic condiționată.

Ady a scris

@Ionuț, e un banc vechi pe care eu îl spun/scriu prost.
Mama către fiică: plăcintele cu brânză se fac în tavă dreptunghiulară. Doar în tavă dreptunghiulară.
Fiica: de ce?
Mama: așa se fac.
Fiica se duce la bunică-sa: mamaie, de ce se fac plăcintele cu brânză în tavă dreptunghiulară?
Bunica: așa se fac, maică. Așa se fac să fie bune.
Fata se duce la străbunică: mam-mare, de ce se fac plăcintele cu brânză în tavă dreptunghiulară?
Baba: ce zici, fată, ce-i cu tăvile?
Fata: mama și mamaia zic că plăcintele cu brânză se fac în tavă dreptunghiulară și dacă le faci în tavă de altă formă nu mai ies așa bune.
Baba: aaaa, nu maică. Noi așa am apucat, că io am moștenit tava de la mama și mama de la mamaia. Și ei erau săraci și aveau o singură tavă. Și d-asta au găsit să cumpere în târgul de Sfântă Marie de se ținea în sat

Gigel Anonimu' a scris

Asta cu udatul dupa o anumita ora e si pe la noi – da’ cica e asa pentru ca daca uzi cand e soare strong se ofilesc plantele. Deci se uda dimineata sau seara. Habar n-am daca-i vreo baza stiintifica in spatele acestui obicei. :)
Restul exemplelor cred ca depind mult de zona si de obiceiurile locale, sau poate de orientarea si forma terenului.

Ady a scris

@Gigel Anonimu’: și pe la mine p-acasă e asta cu udatul. Pe motiv că se opăresc plantele. Dar pe la mine p-acasă în timpul zilei vara temperatura trece lejer de 35 grade. Nici nu prea se lucrează/iese din casă după 12 până pe la 17-18 că o insolație e cel mai mărunt lucru pe care-l riști.
Dar se oferă un motiv. Pământul e incins, apa rece, mor plantele, nu e doar „așa se face”.

alescx a scris

@Gigel Anonimu’: ce zice Ady + vrei apa aia sa aiba timp sa intre in pamant, nu sa se evapore in cateva minute, nu? de aia uzi spre seara. sau foarte dimineata (4-5, depinde cand se lumineaza). Nu uzi noaptea pt ca nu vrei sa creezi un mediu propice pt muschi si alte chestii care se bucura de umezeala si intuneric.
Multe chestii au o explicatie logica, altele nu

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter