Secretul nutriționiștilor

Secretul nutriționiștilor ©

Margarina este un ingredient taaare interesant. Când a apărut, nutriționiștii (sau mă rog, ce erau ăia la sfârșitul secolului XIX) spuneau că-i cea mai tare din parcare. După câțiva ani s-au sucit, că stai așa, că nu-i așa, că uite, ajută la formarea nu-știu-căror boli. Alți câțiva ani, iar s-au sucit. Acum suntem iar în tabăra în care margarina e nasoală.

La fel s-a întâmplat și cu uleiul de cocos: că-i cel mai tare pentru prăjeli, doar că stai așa… nu mai e. Ok.

Un ingredient mai… natural, oul, a fost pus la colț acum câțiva (mulți) ani: are colesterol, colesterolul e rău, oul e rău. După o vreme… ghici ce? Colesterolul din ou este bun! (plus brambureala cu „doar albușul e bun”, „ba nu, doar gălbenușul e bun”).

Doar că ghici ce? Aparent nici ouăle nu mai sunt în siguranță în ziua de azi!

One study from last year found that people who ate an egg per day had lower rates of heart disease and bleeding stroke than people who did not eat them, and research from 2016 found that eggs didn’t have a strong effect on risk of coronary artery disease.

sursa

De fapt, șoc și groază, îți spun eu secretul nutriționiștilor și al acestor cercetători extrem de hotărâți: secretul este cumpătarea. Dacă bagi ceva – ORICE! – zilnic, ani de zile, probabil să fie probleme pe parcurs. Șoc, nu?

Altfel spus: dacă mănânci un cornuleț cu margarină nu faci infarct. Dar dacă halești câte 300g de margarină pe zi, în fiecare zi, lucrurile stau altfel. La fel stau lucrurile și la ouă: dacă bagi 5 ouă/zi timp de câțiva ani, s-ar putea să te îngălbenești. Dacă bagi 5 ouă într-o singură zi, ești OK.

3 Comentarii

Gigel Anonimu' a scris

„dacă bagi 5 ouă/zi timp de câțiva ani, s-ar putea să te îngălbenești”
LOL :D
La fel parca a fost si cu soia.
Mai era si aia cu „grasimile sunt nasoale” da’ eschimosii baga in ei slana de foca (sau urs) si sunt bine mersi. Da’ de fapt acum cica si eschimosii sufera de boli de corazon, osteoporoza si altele.
Nu mai zic de vin si alcool in general.

Sunt totusi cateva categorii de alimente/bauturi care sunt (aproape) 100% benefice – fructe/legume, ceaiuri, etc. Dupa aia vin alea mai putin benefice dar acceptabile: carne/peste prajite fara ulei sau fierte, alcool in doze mici, paine si cocaturi, etc. Dupa aia vin alea care aproape sigur sunt nasoale: fast-food, prajeli in ulei, alcool cu tona, etc.
Pana la urma, vorba ta – moderatia e cheia.

PS: Ce chitara are nenea de mai sus ca nu pot sa descifrez textul de pe headstock? Pare misto, cel putin are action-ul mic – la chitara actuala ma dispera action-ul de 4-5mm (dupa ce l-am redus la maxim de la vreo 6-7 mm).

Alex a scris

Sigur ca „moderatia e totul”, dar mi se pare pernicios sa o luam in brate; intr-o zi anumita nu maninci doar un singur aliment sau o singura masa, efectul se compune.

Deci, dimineata maninci o chifla cu faina alba, ca n-ai avut chef sa cumperi piine integrala. Nu mori din asta. La prinz halesti la McDonalds, nu mori nici din asta. Seara bagi prajituri de-alea de 3 lei din supermarket, facute cu margarina. Per total, efectul este c-ai petrecut o zi in care singura chestie care nu-i nasoala a fost poate cafeaua.

Moderatia aia trebuie sa se extinda la un calcul de procentaje, gen „saptamina asta voi minca doar 10% alimente nasoale”. Iar a face asta cere totusi niste cunostinte despre ce-i bun si ce nu-i, nu merge sa iei ochiometric lucrurile. Trebuie sa stii sa te uiti pe pachetele alimentelor, sa nu cumperi cicaturi. E o poveste intreaga.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter