Diversitatea de dragul diversității

Diversitatea de dragul diversității ©

Cred că toată lumea a observat tendința de a fi politically correct în tot ce facem, prin urmare, când avem ceva de spus trebuie să avem grijă să nu rănim vreun suflet sensibil ca o panseluță.

În dorința de a fi echidistanți în tot și toate, companiile încearcă să angajeze în funcție de statisticile angajaților curenți. Ba chiar unii își doresc mai multe femei în conducere doar pentru că… nu sunt suficiente.

Am terminat de curând Lost and Founder iar într-un capitol se discută despre chestia asta, cu angajatul minorităților: sexuale, etnice, rasiale etc. Și că, de când au început să angajeze oamenii în funcție de aceste aspecte, tot procesul de angajare a devenit mult mai dificil.

Și când eram convins că discursul se duce iar în politically correctness, au venit câteva idei foarte interesante. Esența este următoarea: angajarea minorităților oferă noi perspective asupra lucrurilor, ce altfel n-ar fi chiar evidente. Și se dau câteva exemple:

  • Foloseau la un moment dat „brown bag” pentru prezentările ținute la prânz, până când un CTO de culoare le-a atras atenția că e un termen jignitor. S-a întâmplat la fel când și-au numit echipele triburi.
  • Un angajat cu dislexie a zis că textul e prea înghesuit, ergo are dificultăți în a citi;
  • Un alt angajat, acromat, nu înțelegea contextul diverselor acțiuni colorate

Finally, and perhaps most broadly, in a design review of the first version of Moz Analytics, one of our software tools, Sarah, and a number of other women on our teams who looked at the product, took exception to several elements of the design (color, layout, font usage, and word choices). When we modified these in response to their input, metrics improved. David Mihm (whose company we acquired in 2012, and who is partially color-blind) helped identify which contrast variations he literally couldn’t see. Martin York, one of our senior engineers, who has dyslexia, commented on form inputs missing auto-corrections for common mistypings. One of the older members of our team noted that she had difficulty in parsing the text because the lines were too close together (a.k.a. overly tight leading). I couldn’t have caught these issues myself and neither could a team of people with my background, gender, age, or abilities. Diversity made our product more accessible, improved engagement, and reduced customer frustration.

Acum, rămâne întrebarea: merită sau nu efortul selectării minorităților?

5 Comentarii

Gigel Anonimu' a scris

Vezi discursul lui Jordan Peterson despre „hierarchy of competence”

„Foloseau la un moment dat „brown bag” pentru prezentările ținute la prânz, până când un CTO de culoare le-a atras atenția că e un termen jignitor. S-a întâmplat la fel când și-au numit echipele triburi.”

LOL. Toti sunt jigniti din orice, sireacii. First world problems man. Vezi un exemplu mai jos (continent of Hawaii :))) )

Ionuț Staicu a scris

@Gigel Anonimu’: Cu privire la oamenii de culoare: consider că au dreptul să se simtă ofesnați, dintr-un motiv simplu. Gândește-te că ei sunt la a treia – patra generație de oameni liberi și la a doua generație de cetățeni cu drepturi depline și se lovesc de rasism.

Prin urmare, câteva cuvinte pot fi jignitoare pentru că oamenii nu pot spune în acel moment dacă acel cuvând este honest mistake sau e chiar rasism la mijloc.

Consider că noi, albii, efectiv nu avem cum să înțelegem pe deplin problema asta; putem doar să o dăm în empatie extremă, dar de înțeles? Nu avem cum.

Gigel Anonimu' a scris

@Ionuț Staicu: Cred ca-i o diferenta majora intre a folosi cuvinte adanc jignitoare cu intentie si a folosi cuvinte de zi cu zi.
Una-i sa strigi la cineva „nigger, go back to Africa” si alta-i sa zici „black cofee” si sa auzi ca nu stiu cine s-a simtit ofensat.
In primul caz e rasism targetat, cu intentie. In al doilea caz e sensibilitate exagerata si probabil neimpartasita de majoritatea acelui grup/rase/etc.

„Consider că noi, albii, efectiv nu avem cum să înțelegem pe deplin problema asta; putem doar să o dăm în empatie extremă, dar de înțeles? Nu avem cum.”
Filozofia asta (cu empatia extrema) e destul de alunecoasa si poate duce spre ideologii nasoale, cum ar fi:
-nu poti sa fii rasist catre albi
-e ok sa faci glume nashpa cu albi dar daca te pune dracu sa faci glume de acelasi nivel cu negri esti ars pe rug.
-albii ca si rasa trebuie sa-si ceara scuze sau sa adopte o pozitie umila fata de alte rase.

Cred ca toate astea duc in mare parte spre reverse discrimination:
https://en.wikipedia.org/wiki/Reverse_discrimination

Egalitatea intre rase inseamna exact asta: egalitate. Daca o rasa are dreptul la anumite privilegii in defavoarea alteia (prin prisma unor evenimente istorice), atunci nu mai e egalitate.
Ba dimpotriva, poate duce catre un ciclu vicios de „ieri ti-ai batut tu p**a de mine, azi mi-o bat eu”, ad infinitum. (scuza exprimarea).

PS: Nici o rasa nu este inocenta de acte barbare si albii au suferit de sclavie la randul lor:
https://en.wikipedia.org/wiki/White_slavery

Alex a scris

Practic ti-ai raspuns singur la intrebare: includerea unor categorii defavorizate *poate* ajuta, in masura in care oamenii respectivi chiar aduc o perspectiva noua in firma. Unii nu aduc, si deci mai degraba incarca statele de plata degeaba.

Intrebarea mai buna ar fi: de ce trebuie statul sa vina sa dea legi ca sa faca firmele mai… competitive, pina la urma? De ce nu se prind singuri ca .. hey, ar fi o idee buna sa cerem si parerea unui orb, si parerea unui dislexic, si parerea … etc etc

Ionuț Staicu a scris

@Alex: ca firmă mică nu-ți permiți să angajezi persoane cu dizabilități. (Că nu-ți permiți din punct de vedere al prejudecăților sau al productivității e o altă discuție). Când crești (ca firmă) îți pui problema așa: dacă a mers până acum, va merge și de acum înainte.

Știu programator care nu a fost angajat pentru că, având un defect la picior, nu putea urca cele trei etaje, unde era sediul firmei. I s-a spus în față chestia asta și aia a fost (tot răul spre bine totuși, programatorul a fost angajat la o multinațională puțin după aceea și i s-a permis să lucreze de acasă)

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter