Evacuarea de urgență

Evacuarea de urgență ©

Cum, necum, azi am nimerit la Vivo fix în timpul concertului Gașca Zurli. Când am vrut să plecăm, am observat o chestie ușor îngrijorătoare: am făcut vreo 15 minute din parcare până la ieșire. Să zic, cu foarte multă generozitate, că sunt vreo 500m.

Să nu mai spun că doi șoferi au început să se certe, pentru că asta întotdeauna rezolvă tot….

Și m-a pus un pic pe gânduri treaba asta: în cazul în care trebuie să evacuăm urgent o zonă, suntem sortiți pieirii. Avem fix zero șanse de supraviețuire în caz de… orice.

Și ai putea crede că pietonii sunt mai ok? Ha! Se opresc în drum. Se întorc brusc din drum. Virează brusc stânga/dreapta. Stau pe telefon (da, telefonul e o problemă și la pietoni, nu doar la șoferi!).

4 Comentarii

Gigel Anonimu' a scris

Niciodata nu mi-am batut capul cu planurile de urgenta afisate prin diverse locuri. Sunt greu de inteles si asimilat – tre’ sa memorezi o harta si sa o mapezi mental cu locatiile real life. Neah. Chestiile alea nu functioneaza.
Mai curand sageti in podea/pereti, activate in cazuri de urgenta.

„Și m-a pus un pic pe gânduri treaba asta: în cazul în care trebuie să evacuăm urgent o zonă, suntem sortiți pieirii. Avem fix zero șanse de supraviețuire în caz de… orice.”

Spot on. Vezi stampeds-urile din India. Vezi diversele focuri prin cluburi (Colectiv, Station) unde o iesire ordonata ar fi salvat mai multe vieti.
Da’ pana la urma tot animale suntem sub suprafata subtire a civilizatiei si la primul semn de nashpa instinctele primare ruleaza.

PS. Cateodata cand intru intr-un loc aglomerat sau o cladire masiva (gen mall) ma intreb „pe unde as putea s-o tulesc cat mai repede in caz de ceva? As putea sa sar pe fereastra aia? Cat de mult e pana jos? „.
Clipurile Colectiv + alte clipuri nashpa de pe fostul /r/watchpeopledie au bagat o doza de paranoia (sanatoasa cred) in mine.

Ionuț Staicu a scris

@Gigel Anonimu’:

unde o iesire ordonata ar fi salvat mai multe vieti.

Bro, tu zici de ieșire ordonată când, literalmente, este vorba de run for your life?

Mi-i și imaginez pe ăia din Colectiv cum ar fi stat ordonați la ieșire, sufocați de fum și prăjiți de flăcări….

În cazul în care nu ești vreo fire extrem de altruistă, cel mai probabil nu vei avea nici o problemă în a-i călca în picioare (la propriu!) pe alții. Eu știu că aș face-o.

Gigel Anonimu' a scris

@Ionuț Staicu:
1)Daca usile n-ar fi fost blocate de oameni panicati mai multi oameni ar fi putut sa iasa, prin urmare numarul de victime ar fi fost mai mic.

2)Usile au fost blocate ptr. ca:
„Human stampedes and crushes also occur in episodes of panic (e.g. in response to a fire or explosion) as people try to get away”
https://en.wikipedia.org/wiki/Stampede

sau

„According to Paul Wertheimer, a crowd expert that advises concert venues and founder of Crowd Management Strategies, stampedes happen precisely because people panic, ”
https://lifehacker.com/how-to-survive-a-human-stampede-1832365793

3)Prin urmare, afirmatia mea anterioara:
„unde o iesire ordonata ar fi salvat mai multe vieti.”
pare sa fie corecta.

Recunosc insa ca in practica, eu (si probabil 99% din populatie) m-as fi comportat exact ca cei de acolo.

Asta nu schimba cu nimic faptul ca mai putina panica si o iesire ordonata ar fi salvat mai multe vieti.
Si ca sa fiu clar, nu m-am referit la o iesire ordonata CAND esti ars de flacari. In cazul ala clar n-ai cum sa-ti controlezi panica.
M-am referit la o iesire ordonata (sau macar de mai putin panica) la primul semn ca ceva e in neregula.

Daca imi amintesc bine (nu mai gasesc clipul) parca era o voce in multime care indemna la calm si ordine dar s-a pierdut repede printre strigate (inainte ca focul sa se extinda).

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter