Hosting românesc pentru programatori

Hosting românesc pentru programatori ©

Azi dimineață am observat o chestie foarte interesantă: în România nu există hosting dedicat programatorilor.

Da, știu, orice VPS poate fi folosit, dar gândește-te la Digital Ocean sau Heroku: ai un API, ai resurse scalabile, lumea e fericită. Vreau să fac un test rapid? Boot la un server nou, testez, văd cum merge.

Și, după cum spuneam, mi-am dat seama că în România nu există ceva asemănător cu DO. Sigur, ar putea fi MX, dar… nu e. (dacă există, nu se promovează)

Și mi se pare ciudat, din două motive:

  • Oricât de mult ne (dis)place, România are putere foarte mare de calcul, ca să zic așa. I.e. este nevoie de astfel de teste.
  • Când rulezi un server de test, nu ai neapărat nevoie de resursele oferite. Sigur, 8gb ram sună bine, dar chiar ai nevoie? I.e. e loc de overselling la greu :D

Prin urmare… așteptăm. Sperăm.

Update§

11 Comentarii

Mălin a scris

Păi ce rost are să reinventăm apa caldă vere? Nu e plin pe piață de firme de hosting care se falimentează unele pe altele vânzând shared hosting la 1 euro? De aia are nevoie omul nu de ce zici tu. Ăștia care înțeleg și folosesc devops sunt sub 5% din totalul de clienți existenți pe piață.
Important e să fie ieftin, chiar dacă dispare odată cu datele ca Webfactor ăia și care au mai fost…

Ionuț Staicu a scris

@Dragos: Am înțeles că recent au cumpărat sau au fost cumpărați de alții și s-ar putea să fie ceva diferențe de workflow.

Acum vreo una-două luni, un prieten a avut nevoie de ceva support mai… deosebit (implica mutatul serverelor, migrații parțiale & co) și a fost mulțumit și de timpul de răspuns și de ajutorul primit.

Alex a scris

Stai ca n-am inteles, de ce n-ar fi nevoie de spatiu de stocare / memorie in exces?

Eu inca imi amintesc de vorba profului meu de baze de date din facultate, tinea sa ne reaminteasca mereu sa gindim la scara mare. In contextul baze de date, „de la un milion de queries pe zi devine interesant” – iar asta era in 2009, gen. Nu strica niciodata sa faci stress tests, sa vezi ca ce faci tu acolo poate fi scalabil. Context in care incepi sa cam ai nevoie de resurse hardware sanatoase.

Ionuț Staicu a scris

@Alex: Ca dev, eu am nevoie de un host de staging: undeva unde clientul ar putea vedea un progres în timp real(ish), dar care nu consumă resurse foarte mari pe o perioadă îndelungată. Adică intră clientul, testează chestii, resursele sunt folosite maximum o oră/zi :)

Acum câțiva ani Heroku făcea o treabă foarte mișto: punea mașina în stand by dacă nu avea accesări pentru x minute. Adică mai puțin compute time, adică o scădere a costului :)

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter