Pe siteurile în engleză a fost dezbătut și răsdezbătut subiectul. Pe siteurile în română… parcă am văzut doar o mică mențiune.
Și e ciudat, pentru că, dacă RPI – ca și concept – a reprezentat un punct de cotitură în micro-computing, RPI4 este ceva la un nou nivel. Și asta dintr-un motiv foarte simplu: raportul preț/dotări.
Dacă la RPI 3 era cum era, RPI 4 vine cu niște chestii revoluționare (în gama asta de preț):
- Rețea Gigabit
- 2x USB 3
- 1, 2 sau 4GB Ram.
- Dual HDMI
Prețul începe de la 35$ și pentru fiecare capacitate de RAM crește cu 10$.
USB 3 este una din părțile cele mai mișto, pentru că, până acum, RPI era limitat ori de viteza USB 2 ori de cea a cardului micro sd, făcând lucrurile mai… uhm… lente decât ar fi putut fi.
În fine, pentru sub 100$ ai un sistem de calcul excelent pentru un începător pasionat, iar inițiative de genul UnPi devin și mai lăudabile. (Subliniez pasionat pentru că unu’ care vrea un calculator să se joace nu e pasionat de altceva în afară de jocuri. )
Este disponibil la Clește, pleacă de la 230 lei.
A cam trecut hype-ul cu astea. Există sute de board-uri identice, unele chiar mai bune și nimeni nu mai e așa entuziasmat de ele pentru că… sunt slabe din punct de vedere tehnic. E drept că-s mici, dar au puterea unui Pentium 3 de cele mai multe ori so get over it!
@Mălin: Pe de altă parte, puterea unui P3 este de multe ori suficientă
În gama asta de preț nu există sute de alternative. Nici măcar zeci. M-aș mira foarte mult să existe mai mult de una, hai două alternative:
– odroid cu 2gb ram e 60$ (80 cu 4gb);
– orange pi e 40$ și are doar usb 2;
– banana pi e 80$ și are doar două porturi usb 2 și doar 2gb ram
Repet, în intervalul 35-55$ efectiv nu are concurent (nu menționăm nimic pentru suportul nativ pentru două monitoare)
Poate procesorul să fie mai bun la alte plăci, dar în rest…