Nu sunt nebun! Mai e cineva care e de acord cu mine!

Nu sunt nebun! Mai e cineva  care e de acord cu mine!

De câțiva ani am început să-mi formez o părere foarte… neobișnuită despre anumite aspecte ale programării. Și anume că lucrurile evoluează atât de mult încât este din ce în ce mai greu pentru un individ să să urmărească flow-ul unui sistem. Cu cât sistemul este mai complex, cu atât e mai puțin probabil să fie cineva care știe cum merg lucrurile.

Iar exemplul cel mai la îndemână este cu planeta Trantor, unde oamenii au ajuns la un punct unde pur și simplu fac lucrări de mentenanță, sperând să nu se strice lucrurile. Pentru că atunci când se strică… stricate rămân. (am mai scris despre asta și pe forum)

Prin urmare, de aia mă bucur când văd sisteme de genul Raspberry & co: au o combinație ideală între preț, putere de calcul și bare metal. Permit cuiva să învețe de la (aproape) cel mai de jos nivel și să construiască o bază solidă.

iar întrebarea cea mai cea este: dacă ești într-un declin ce se întinde pe o mai bine de o sută de ani (deci cel puțin trei generații), când îți dai seama că ești în declin? Și, mai important, ce faci să oprești acest declin?

Un Comentariu

Gigel Anonimu' a scris

M-am uitat pe sarite da-i interesant clipul. Acum imi dau seama de ce Jonathan a inceput sa-si scrie un language nou ptr. jocuri. :)

„iar întrebarea cea mai cea este: dacă ești într-un declin ce se întinde pe o mai bine de o sută de ani (deci cel puțin trei generații), când îți dai seama că ești în declin”

Nu-ti dai seama ci continui sa numesti starea actuala a lucrurilor „evolutie”.
Dar are dreptate omul – continuim sa construim software folosind black boxes care se bazeaza pe alte black boxes and so on. Un adevarat turn Babel care mai devreme sau mai tarziu o sa se prabuseasca.

Ba chiar am putea sa comparam evolutia software cu evolutia imperiului roman. Nu rade. Serios.
Cu cat a devenit mai mare cu atat a vrut sa devina si mai mare. O data cu marimea insa a crescut complexitatea administrarii eficiente ducand in timp la fracturare, declin si disparitie.
Marimea a dus si la interdependenta majora intre diverse provincii/sisteme – crapatul unei provincii importante ducand la repercusiuni majore prin imperiu.
Si-apoi, vb. ta si a lui Jonathan, nimeni nu prea intelegea in totalitate angrenajul si rotitele masinariei imperiale.

Bine, problema e ca nu poti sa faci prea multe ca individ. Nu te apuci acum sa scrii jocuri aproape de la zero in SDL cand poti sa vomiti un joc decent in Unity intr-un timp mult mai scurt. Folosesti ce tool-uri ai ca sa fii cat mai eficient dpdv economic, nu?
Statele (sau alte entitati majore) sunt singurele care pot sa incurajeze inovatia in software/hardware.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter